Al trappend genieten in de Oostkantons

Fietsfanaten opgelet: de Oostkantons waren nog nooit zo klaar voor je komst! Met meer dan 1.300 kilometer aan fietspaden in alle vormen en maten kan iedere fietsliefhebber naar hartenlust genieten van al het moois dat deze regio te bieden heeft. Eindeloze natuurlandschappen, bosgebieden, wilde rivierdalen en indrukwekkend hoogveenland: je kan het allemaal bewonderen tijdens een deugddoende fietsvakantie. Fiets volgens knooppunten, met de fietsrouteplanner of volg een van de Ovelo-Ravel-mountainbike- of racefietstochten.

Fietsparadijs

Wie Oostkantons zegt, zegt fietsen. Aan de grenzen van Nederland, Duitsland en Luxemburg ligt het hoogstgelegen gedeelte van België: de vakantieregio Oostkantons. Geloof het of niet, maar ondanks de hoogteverschillen kan je door de Oostkantons grotendeels vlak fietsen. Dat komt doordat heel wat fietsroutes werden aangelegd op oude spoorwegen. Deze RAVeL-routes, afkorting voor ‘autonoom netwerk voor langzame wegen, waaronder de Vennbahn, lopen door drie landen: Duitsland, België en Luxemburg. Je fietst 125 kilometer lang door adembenemende landschappen, over wegen waar geen verkeer is. Heerlijk fietsen dus! Maar ook de avontuurlijke fietsers kunnen hun hartje ophalen in de Oostkantons, want ook steile afdalingen en hoogvlaktes zijn er in overvloed. Perfect voor een tocht met de mountainbike of racefiets.

Fietsrouteplanner

Soms is het landschap vlak, soms licht heuvelig en zo nu en dan een beetje steiler. Om er zeker van te zijn dat je een fietstocht kiest die bij jou past, kan je gebruikmaken van de fietsrouteplanner. Hiermee kan je zelf je eigen route uitstippelen. Hoe je dat doet? Je opent de online fietsrouteplanner of je downloadt de app via de App Store of Google Play Store. Daarna krijg je een kaart te zien met het volledige fietswegennet in de Oostkantons. Geef je startplaats in en klik vervolgens op de knooppunten die je graag wil passeren. Dat is het. De routeplanner doet de rest.    

Ovelo-routes

Ga je liever meteen de baan op zonder al te veel voorbereiding? Kies dan voor een van de Ovelo-fietstochten. Dat zijn fietsroutes, aangesloten aan de RAVeL-routes, die al voor jou zijn uitgestippeld. Tien voorgestelde fietstrajecten – verspreid over een parcours van maar liefst 850 kilometer – gidsen je door de Oostkantons: door weidelandschappen, bossen of boerenvelden, langs kastelen of rivieren. De tochten zijn tussen de 30 en 50 kilometer lang en variëren van een lage tot een hoge moeilijkheidsgraad.  

Hoge Venen in het Oosthertogenwoud

Een van de elf Ovelo-routes doorkruist het Oosthertogenwoud, een groot Ardens bos, gelegen in het uiterste oosten van België aan de grens met Duitsland. Starten doe je in Küchelscheid, een plaats in de Duitstalige gemeente Bütgenbach, in Luik. Het eerste stuk van je tocht breng je door over de vlakke Vennbahn, terwijl je uitkijkt over de Hoge Venen. Na ongeveer tien kilometer word je het oostelijke Hertogenwoud ingeleid, waar je geen huizen of dorpen meer zal tegenkomen, maar één wordt met de natuur. Gelukkig is er na enkele kilometers wel het Naturzentrum Haus Ternell, waar je tussen de houten balken even kan uitrusten. Wanneer je de tocht dan verderzet, passeer je de expresweg tussen Eupen en Monschau, die heel makkelijk over te steken is, gezien het rustige verkeer. De overige kilometers blijven hoge bomen en kletterende beekjes elkaar afwisselen. 

Tussen Amel en Warchenne

De ‘Tussen Our en Amel’-route behoort tot een van de mooiste fietstrajecten in Oost-België. Wel 90 procent van de route loopt door het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Je fietst langs rustige wegen, door een bosrijke omgeving en kan de Ourvallei, op de grens met de Eifel, van dichtbij bewonderen. Gedurende de tocht zal je regelmatig stevig op je trappers moeten staan, want het contrast tussen de vlaktes en steilere wegen is groot. Een van de mooiste punten van de route kom je tegen wanneer je de top bereikt, vlak boven de Our-rivier. Over de flanken heen kan je uren in de verte turen. 

Mountainbiken in de Oostkantons

Ook voor avontuurlijke mountainbikers zijn de Oostkantons de geschikte fietslocatie. Je vindt er steile afdalingen, hoogvlaktes en veel water om jezelf in uit te leven.

Maar ook de Stoneman Arduenna is een geschikte route voor gepassioneerde mountainbikers. Deze 176 kilometer lange route loopt volledig door de rustieke bossen, uitgestrekte valleien en het prachtige landschap van de Ardennen. Je fietst offroad van de ene naar de andere stad en bereikt hoogtes van wel 3900 meter. 

Meer info vind je via deze links:

Fietsrouteplanner

Ovelo-fietstochten

RAVeL-routes

Vennbahn

Copyrights foto's: Dominik Ketz, Vennbahn.eu, Udo Bernhart
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."

Pagina's