Hoe GRANDE.be over duurzaam toerisme denkt

De wereld is in verandering, we hechten steeds meer waarde aan het ontdekken van de wereld als vorm van zelfontwikkeling en ontspanning. We reizen massaal naar inspirerende bestemmingen, kortbij en ver weg, maar laten al te vaak een negatieve impact achter op de plekken die we bereizen. Overal ter wereld duiken ecologische problemen op, leiden bestemmingen onder de immense druk van het massatoerisme en levert ons reisgedrag meer dan ooit negatieve sociale en economische gevolgen op.

We hechten bij GRANDE.be veel belang aan het nalaten van een positieve impact op de bestemmingen die we bezoeken. We willen daarom een inspiratiebron zijn voor het promoten en uitdragen van duurzaam toerisme, waar de bestemming en haar bevolking écht beter van wordt.

Duurzaam toerisme op de kanalen van GRANDE.be

GRANDE.be vindt de impact die toerisme nalaat op de bestemming een ontzettend belangrijk thema. Duurzaam toerisme richt zich op de huidige behoeften van de lokale bevolking, de industrie en het milieu, maar houdt ook rekening met de toekomstige sociologische, economische en sociale impact op de bestemming en haar bevolking.

We bieden onze lezers duurzame reisinspiratie aan in de vorm van leerrijke artikels, ecologische reistips en het in de kijker zetten van ecologische hotels. Zowel op de website als in de newsletter zal duurzaam en ecologisch toerisme centraal staan, zo dragen wij ons steentje bij om reizen met een positieve impact aan te moedigen.

Je kan onze artikels met duurzaamheid als thema herkennen aan de groene groene kader en label "duurzaam toerisme". Ook in onze newsletters wordt ruimte voorzien om artikels over duurzaam toerisme in de kijker te zetten. 

Onze tips om verantwoord de wereld rond te reizen

We hebben heus niet alles in de hand, maar toch kunnen we als reiziger tal van maatregelen nemen om onze impact op de bestemmingen die we bezoeken om te draaien in een positief verhaal. Door de juiste transportmiddelen te verkiezen tijdens het reizen of te vertragen kunnen we onze CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Door ervoor te kiezen om in eco-lodges of kleinschalige accommodaties te overnachten, lokale restaurantjes te bezoeken en souveniers te kopen van vriendelijke straathandelaars, steunen we niet enkel de locals, maar komen ook interessante interculturele ontmoetingen tot stand. Ook onze bestemmingskeuze en reisperiode zijn van groot belang: kies voor minder bekende bestemmingen en vermijd het hoogseizoen, zo beschermen we met zijn allen het cultureel erfgoed en de natuur. 

GRANDE.be selecteerde acht waardevolle tips om duurzaam te leren reizen. Ontdek ze allemaal in dit artikel

Ontdek duurzame reisinspiratie in onderstaande artikels:

Acht tips om duurzaam de wereld rond te reizen 

Verrassend Griekenland: duurzame topbestemmingen en ideale city-breaks

Toerisme tips in Duitsland: natuur, cultuur en duurzaamheid

Asturië, een stukje paradijs op slechts twee uur vliegen

Toerisme tips Kroatië: plattelandstoerisme en de zoektocht naar authenticiteit

Proeven van de middeleeuwen in het Brugse Ommeland

Uitblazen aan de veelzijdige Opaalkust

Geniet van natuur en industrieel erfgoed in de Minett-regio in Luxemburg

Zomerse bergsportvakantie in Davos-Klosters

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek