Actueel: Het Steen in Antwerpen opent opnieuw de deuren

Na twee jaar lang renoveren opent Het Steen opnieuw zijn deuren. Breng in het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen een bezoekje aan het bezoekerscentrum en de ontvangstruimte voor ontschepende cruisepassagiers of ontdek er het belevingsparcours 'The Antwerp Story'. Op het dakterras geniet je dan weer van een panoramisch uitzicht over de stad.

Het Steen kende de voorbije 800 jaar veel functies: van burcht tot gevangenis en van tehuis tot museum. Koen Kennis, schepen voor toerisme: "Sinds 2008 bleef het gesloten voor het brede publiek, waardoor een hele generatie Antwerpenaren opgroeide zonder het oudste gebouw van de stad ooit te hebben betreden. Ik heb dat altijd erg jammer gevonden. Met deze restauratie krijgen de sinjoren 'hun' Steen terug, en bovendien zwaaien de poorten ook open voor bezoekers aan de stad. Het Steen maakte immers zoveel mee dat het de perfecte plek is om het verhaal van de stad te vertellen."

Zien en doen

In het bezoekerscentrum krijgen bezoekers alle informatie over de stad en wat er te beleven valt. Ook kan je er tickets voor een stadswandeling of rondleiding boeken, Antwerpse souvenirs en streekproducten kopen, en zelfs de oude burchtmuur bekijken.

Op de binnenplaats pronkt 'De Gulle Waard', een kunstwerk van Sharon Van Overmeiren. Haar werk is een hedendaagse interpretatie van het Semini-beeldje, het kleine bas-reliëf dat boven de toegangspoort zichtbaar is en vruchtbaarheid en voorspoed symboliseert. 

Op de eerste verdieping wacht 'The Antwerp Story', een interactief en multimediaal parcours dat je het verhaal van Antwerpen laat ontdekken. Op korte tijd proef je er van de geschiedenis van de stad en maak je kennis met de wijken, musea en Antwerpenaren.

Passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen en ontschepen op de nieuwe cruiseterminal betreden de stad voortaan langs Het Steen. Op die manier krijgen ze een warm welkom en kunnen ze er meteen ook alle informatie krijgen voor hun bezoek aan de stad. 

Op het dakterras kijk je uit op de Schelde, stad en haven. Het is de ideale locatie om het drukke scheepvaartverkeer te bekijken, van de lichtjes aan de Schelde te genieten en passagiers uit te zwaaien of op te wachten.

Van burcht tot bezoekerscentrum

Het Steen is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. De eerste stenen dateren al van de 11e eeuw. De burcht was meer dan 500 jaar lang een gevangenis. Daarna deed hij dienst als tehuis voor invalide soldaten en zelfs al houtzagerij. Om de Schelde te verbreden en de kaaien recht te trekken, werd het gebouw in 1880 grotendeels afgebroken. Van 1958 tot 2008 was het de thuishaven van het Nationaal Scheepvaartmuseum.

In 2015 besliste stad Antwerpen om Het Steen om te vormen tot bezoekerscentrum. Architectenbureau 'noArchitecten' verkoos een architectuur van continuïteit boven contrast. Het oude deel werd gerestaureerd en de aanbouw uit de jaren 50 vervangen door een nieuwbouw. Het Steen heeft een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe; het resultaat van veel bouwfasen. De gevelkleuren van de nieuwbouw volgen dan ook het palet van het bestaande gebouw.

Openingsuren

Iedereen kan van 10 tot 18 uur vrij binnenlopen in het bezoekerscentrum, behalve op de sluitingsdagen 25 december en 1 januari. Voor een bezoek aan 'The Antwerp Story' moet op voorhand een ticket gereserveerd worden.

Meer info vind je via deze link

Plan je bezoek aan Het Steen

Copyright foto: © Matthias De Boeck
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."