Toerisme Tips Terra Volcana: Vulkaantoerisme dicht bij huis

GRANDE.be sprak met Sylvain Pasdeloup, pers- en promotieverantwoordelijke van Terra Volcana, een bestemming in het hart van het Franse departement Puy-de-Dôme. Hij vertelt ons over de niet te missen activiteiten in de regio. “Terra Volcana ligt niet aan de kust en dat vinden sommigen jammer. Maar je kan hier zoveel meer beleven!”

1. Wandelen: vulkanen, groene vlaktes en panorama's

Heb je er altijd al van gedroomd om te wandelen op de rand van een vulkaan? In Terra Volcana komen je dromen uit. “Je hebt wel 80 slapende vulkanen in de regio”, vertelt Sylvain. “Een ideaal landschap dus, voor prachtige, bijzondere wandelingen. De routes zijn vaak ook niet te moeilijk”.

Of verken je liever de grote, groene vlakte van de Limagne? Hier wandel je over heuvels met adembenemende vergezichten, over charmante hellingen en door de vallei van de rivier de Allier, een van de laatste grote wilde rivieren van Europa.

“Over adembenemende vergezichten gesproken: in het midden van de bergketen de Chaîne des Puys, dat deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ligt de lavakoepel de Puy de Dôme, het hoogste punt van de keten”, vult Sylvain aan. Je bereikt de 1465 meter hoge top met een treintje en geniet daar van een exceptioneel 360 °-panorama van de vulkanen.

2. Bezoeken: De vulkaan van Lemptégy, het grootste planetarium van Frankrijk en het koninklijk domein van Randan

Ook gesitueerd in het midden van de Chaîne des Puys, ligt de vulkaan van Lemptégy. “Deze vulkaan ontstond zo een 30.000 jaar geleden en is sinds kort binnenin open voor publiek”, vertelt Sylvain. “Na de Tweede Wereldoorlog werd de vulkaan 60 jaar lang geëxploiteerd voor vulkanisch gesteente om de verwoeste steden te herstellen”. Het belooft een echte geologische én historische ontdekkingstocht te worden.

“Er komt ook nog een andere nieuwigheid aan”, verklapt Sylvain. “In 2022 zal in het park Vulcania in Puy-de-Dôme het grootste planetarium van Frankrijk openen. Maar ik kan nog niet te veel verklappen!”

Voor liefhebbers van cultuur en patrimonium heeft Sylvain ook een tip: het koninklijke domein van Randan. “Het is het laatste koninklijke landgoed dat in Frankrijk werd gecreëerd en een van de weinige in de provincies”, legt hij uit. “Het werd in 1821 gebouwd door de bekende architect Fontaine voor de familie Orléans. In 1925 werd het gedeeltelijk verwoest door een brand, maar de mooiste meubelstukken werden gered, waaronder ook de vele jachttrofeeën van Ferdinand van Orléans”. Je kan het imposante kasteel in neoklassieke stijl bezoeken van eind april tot eind september.

3. Ontspannen: De Thermen van Châtel-Guyon en het gloednieuwe Aïga-resort

“In Châtel-Guyon staat welzijn voorop”, lacht Sylvain. Châtel-Guyon is een charmant dorp en een toeristisch kuuroord tegelijkertijd. Je vindt er een mix van architecturale stijlen, natuur, thermen en welzijn. “In 2020 werd het stadscentrum bovendien volledig vernieuwd met meer groen en licht. Het autoverkeerd werd ook omgeleid én er is een gloednieuw resort: het Aïga-resort”. Een echte aanrader voor wie helemaal tot rust wil komen. 

Copyright foto's: Prod03, Terra Volcana - David Frobert, Auvergne-Rhône-Alpes
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."

Pagina's