- Home »
Een betoverende wereld rondom het kasteel van Beloeil
Een betoverende wereld rondom het kasteel van Beloeil
Het Kasteel van Beloeil in hartje Henegouwen opent de deuren naar een betoverende wereld vol geschiedenis en elegantie. Het is omringd door weelderige tuinen, kleurrijke bloemenperken en vele vijvers. Hier start een reis langs authentieke dorpjes en majestueuze kastelen, tot bij het oudste hospitaal van Europa.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met
Voor wie graag wat kilometers in de benen heeft, is de 19 kilometer lange wandeling in het hart van Picardisch Wallonië de perfecte manier om de regio te verkennen. Starten doe je in het centrum van Beloeil aan het majestueuze kasteel.
Kasteel van Beloeil
Het Kasteel van Beloeil werd opgericht in de 14de eeuw als residentie voor de Prinsen van Ligne. Oorspronkelijk was deze grote heerlijkheid een middeleeuwse vesting, maar het werd in de loop der jaren omgevormd tot een lustslot. In 1906 werd het kasteel terug opgebouwd nadat het volledig werd verwoest door een brand zes jaar eerder.
Vandaag merk je aan niets meer dat hier ooit een brand is geweest. Integendeel, het kasteel is volledig gemeubileerd en bevat een rijke collectie kunstvoorwerpen van de 15de tot 19de eeuw, waaronder een bibliotheek die meer dan 20.000 boeken en kostbare manuscripten herbergt. Alle kamers zijn ingericht met antieke meubels, een knap staaltje vakwerk van de beste meubelmakers uit de 17de en 18de eeuw, en schilderijen van leden van de familie Ligne pronken aan de hoge muren.
Het kasteel is omgeven door een Franse tuin van 25 hectare groot. De tuin baadt in een harmonieuze afwisseling van water en groen, licht en schaduw en is daarmee trouw gebleven aan zijn oorspronkelijk ontwerp uit 1664. Samen met het kasteel vormt het een van de mooiste ensembles van België en werd het geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië. De Franse tuin bestaat onder andere uit een 600 meter lange haagbeuklaan, een Bengaals rozenperk, het landelijke fantasietje ‘De Minnebeek’, een authentieke draaibrug en prachtige sculpturen.
Ambachtelijk Aubechies
Nadat je uit de betoverende wereld van het kasteel en zijn domein stapt, wandel je verder langs het kanaal Blaton-Ath, in het idyllische platteland en via kleine landweggetjes om uit te komen in een van de mooiste dorpen van Wallonië: Aubechies.
Het schilderachtige dorpje Aubechies ligt in de groene omgeving van het Natuurpark Plaines de L’Escaut en dankt zijn charme aan karaktervolle boerderijen, een Romaanse kerk, geklasseerde huizen en een Archéosite met museum. De site nodigt je uit om 5000 jaar terug in de tijd te reizen: van het neolithicum tot de Gallo-Romeinse tijd. Met een oppervlakte van 6,5 vierkante km is het de grootste site met archeologische reconstructies in België.
De archéosite verwelkomt bezoekers in nagemaakte boerderijen vanuit de eerste landbouwerstijd, en ook luxueuze Romeinse villa’s en een antieke necropool, en dat allemaal in een groene omgeving. Alle reconstructies zijn voorzien van huisraad en meubilair die nauwkeurige kopieën zijn van de originele voorwerpen die gedurende de opgravingen werden gevonden. Daarnaast herbergt de site ook een Interpretatiecentrum voor klassieke culten en geloofsovertuigingen. Deze museale ruimte is volledig opgedragen aan de talrijke archeologische vondsten zoals rituele voorwerpen die aan de oudheid verbonden zijn.
Mahymobiles
Wie graag fietst kan ervoor kiezen om een bezoek aan Aubechies en zijn Archéosite te combineren met een fietstocht van 40 km vanuit Leuze-en-Hainaut. In dat Henegouws dorpje wacht het Automobielmuseum Mahymobiles je op om een reis te maken doorheen de geschiedenis van de auto en het baantransport sinds 1895. Het museum stelt zo’n 300 voertuigen tentoon in 6 zalen. De autoverzameling illustreert de spectaculaire evolutie van de auto en vormt een waar erfgoed voor België.
Leuze-en-Hainaut ligt langs de Westelijke Dender tussen de steden Aat en Doornik. Een bezoek aan Doornik maakt duidelijk dat de Henegouwse stad een echte schatkamer is van kunst en cultuur.
Heuse schatkamer van Doornik
Het eerste wat je als bezoeker doet in Doornik, is de 134 meter lange kathedraal verkennen. Dat kan niet anders: met zijn vijf trotse klokkentorens en het erg hoge kerkschip is dat dé aandachtstrekker van de stad. Niet ver van de kathedraal is het twaalfde-eeuwse belfort een tweede must-see. Verder vind je overal in de stad opmerkelijke huizen in romaanse of gotische stijl. Van meer recente datum is de in de 17de eeuw heropgebouwde Lakenhal aan de Grote Markt, het imposante stadhuis en het bisschoppelijk seminarie.
Een verrassing is de rijkdom van de (vele) musea in Doornik. Er zijn musea als het Folkloremuseum en het Natuurhistorisch Museum, het Archeologiemuseum – met zo’n rijke stadsgeschiedenis meer dan aantrekkelijk – en zelfs een Museum voor Militaire Geschiedenis. Aan de hand van militaire gebeurtenissen leer je de geschiedenis van de stad beter kennen. Een absolute topper is het Museum voor Schone Kunsten. Dat heeft met de opmerkelijke collectie te maken, maar ook met het gebouw zelf. Het is het enige museum dat de art-nouveau-architect Victor Horta heeft ontworpen! Hier vind je werken van Rubens, Van Gogh, Manet en James Ensor.
Kasteel van Attre
Een andere verborgen parel gelegen in de buurt van Aat is het Kasteel van Attre: een prachtig historisch kasteel op een 17 hectare groot landgoed. Het kasteel is een perfecte weerspiegeling van het neoclassisme met zijn opbouw in lokale zandsteen, kalksteen en bepleisterde bakstenen. Het is het enige kasteel in België dat zijn originele versiering en meubilair bewaard heeft. Binnen zijn de verfijnde decoraties en het meubilair afkomstig uit de 18de eeuw.
Aan de voorzijde van het kasteel ligt een Franse tuin, en achteraan een Engels landschapspark van 17 hectare. In die tuin ontdek je verschillende bezienswaardigheden van menselijke makelij, waaronder een kunstmatige rotsformatie uit 1788. Deze grot van 33 meter deed dienst als observatorium voor de aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk tijdens de konijnenjacht.
Onze-Lieve-Vrouw Hospitaal in Lessines
Wat zeker niet mag ontbreken op je ontdekkingsreis in en rondom Beloeil, is het Onze-Lieve-Vrouw Hospitaal in Lessines. Dat is het oudste hospitaal van Europa. Het toont de werking van hospitalen in de middeleeuwen aan de hand van vier thema's. Het eerste thema is architectuur, waarbij je duizend facetten ontdekt van het statige en architecturale hospitaal: bijvoorbeeld de barokke kapel, de kruisgang en de ziekenzaal. In de thema's twee en drie (kunst-geneeskunde en farmacie) herbergt het Hospitaal een mooie verzameling medische en farmaceutische objecten alsook kunstcollecties. Het vierde thema is de prachtige tuin met 350 geneeskrachtige planten. Dankzij een audiogids met anderhalf uur uitleg zullen de planten geen geheimen meer voor je hebben. Daarnaast beschikt het museum over een mooie rozentuin.
'Het Pad van het Vreemde'
Niet ver van Lessines, vind je het heksendorp Ellezelles. Hier kan je een 6 kilometer lange wandeling maken: 'Het Pad van het Vreemde'. En de wandeling heeft zijn naam niet gestolen: fantastische sculpturen bakenen de route af terwijl je geconfronteerd wordt met oud bijgeloof rond heksen, duivels, groene bokken en weerwolven. En het stopt niet bij deze onheilspellende figuren. De verstrengelde wilgen en de geïsoleerde kapellen helpen mee om het landschap in een waas van mysterie te hullen. Kort na een pad dat door een bosje trekt, zie je aan de rand ervan het prachtige landschap van het Pays des Collines.
Meer info vind je via onderstaande links:
Dicht bij het kasteel van Beloeil
Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos en de kloostertuin
Buitengewone wandelingen in Wallonië