5 tips in de Franse Ardennen

5 tips in de Franse Ardennen: van Gallische dorpen in Charleville-Mézières naar de Nutons in de Franse grotten van Nichet.

           

1. La musée de l’Ardenne in Charleville-Mézières

In de stad Charleville-Mézières vind je La musée de l’Ardenne waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Ardennen en deze mooie stad. Het museum toont alles vanaf de prehistorie tot WOI. Van muurschilderingen van de Romeinen over een verzameling wapens uit de 17de en 18de eeuw die gebruikt zijn in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog tot een marionettenverzameling om ‘u’ tegen te zeggen, het is hier allemaal te bezichtigen.

2. De Ardenner Thiérache: een product van de Honderdjarige oorlog

Het natuurlijk gebied van de Ardenner Thiérache is zo groot dat het in drie departementen ligt: de Ardennen, Aisne en Nord. Deze stad werd van de 14de tot de 17de eeuw geteisterd door onophoudelijke oorlogen. De inwoners hadden geen andere keuze dan hun huizen en kerken te versterken. Dat is te herkennen aan de hoektorens, de wachttorens en de schietgaten. Het erfgoed is ideaal voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Ooievaars, herten, ijsvogels, salamanders… houden een oogje in het zeil.

3. Avonturen gestrekt over 117.000 hectaren regionaal Natuurpark

22% van het departement Ardennen bestaat uit het regionaal Natuurpark en er is voor iedereen wel iets te vinden. Je vindt er 400 km aan mountainbikepaden en 13 verschillende wandelroutes, die samen zo’n 216 km overbruggen. Je kan je weg zoeken over de moerasgronden of je kan bergklimmen op de steile rotsachtige hellingen. Je kan wandelen naast rivieren en door bossen, maar je kan er ook grotten gaan ontdekken. Start bijvoorbeeld in Les Woieries richting Monthermé, een wandeling van 15 km die ongeveer vier uur duurt.

4. De school van gisteren in L’Echelle

‘La Musée de l’école de hier’ kan je vinden in L’Echelle, niet zo ver van Charleville-Mézières. In een oud klaslokaal dat gesloten werd in 1990, kan je nu een ingerichte versie vinden van begin 20ste eeuw. Het exemplaar is compleet met schoolborden, gietijzeren kachel, houten tafels met schuin aflopende bladen, porseleinen inktpotjes, … Je bekijkt er de schoolboeken en schriften van toen, je kan schrijven met pen en inkt en zelfs een les aardrijkskunde volgen of dicteren.

5. La grotte de Nichet

In de grotten van Nichet kan je meer dan 30 meter onder de grond afdalen en de uitgehouwen wanden van kalkstenen massief bewonderen. De grot is al sinds 1895 in gebruik en werd in 1987 heropend als museum voor het publiek. Door het behoud van zijn oorspronkelijke karakter, is dat een hoogstaande geologische bezienswaardigheid. Volgens een legende houden de Nutons er de wacht. Dat zijn kleine ouduitziende wezentjes die bovennatuurlijke krachten zouden bezitten. Zij zouden aan de oorsprong liggen van de rijkdom van de Ardense boeren. Ze zijn intelligent en hardwerkend en beoefenen beroepen zoals smid of kleermaker.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."

Pagina's