Meest gelezen: Gastronomie in Italië: top 10 lekkernijen uit de regio's

De Italiaanse laars is een droombestemming voor de ‘bon vivant’. De zeer gevarieerde landschappen zorgen voor diverse producten. Italië staat terecht bekend voor zijn talloze lekkernijen. Iedere regio heeft doorheen de tijd een rijke culinaire traditie ontwikkeld. Daarom beschikt de keuken van iedere Italiaanse streek ook over een aantal producten of gerechten die tot de culinaire top behoren. GRANDE.be selecteert voor jou uit tien Italiaanse regio’s telkens één lekkernij.

1. De Parmezaanse kaas van Emilia-Romagna

Al sinds de oudheid leveren de groene Po-landerijen topproducten voor het hele schiereiland. Tussen al de boogportieken, mozaïekbetegelde kastelen en palazzi van Emilia-Romagna schuilt heel wat lekkers. Een toplekkernij is de kaas uit de heuvelachtige omgeving van Parma. De eerste productie van de Parmezaanse kaas is moeilijk exact te achterhalen, maar waarschijnlijk was dat rond 1200. Voor één bol Parmezaanse kaas is maar liefst 600 liter melk nodig, komen we te weten in het Museo del Parmigiano Reggiano in Soragna. Elke bol kaas moet op ambachtelijke manier geproduceerd worden om het keurmerk te krijgen. Het kaasmaken is een intensief karwei: eerst wordt de kaas een kleine maand in een bad met zout van de Middellandse Zee gezet om daarna ongeveer twee jaar te rijpen. Tijdens die periode moet elke bol tijdens het eerste halfjaar om de vier dagen omgedraaid worden en daarna elke anderhalve week. Een gigantisch werk dus, geen wonder dat de kaas zo waardevol is.

Lees de volledige reportage van Emilia-Romagna culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Emilia-Romagna vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Emilia-Romagna via Emozioni hier!

2. Prosciutto di San Daniele in Friuli Venezia Giulia 

De streek van Friuli Venezia Giulia is een gevarieerd contrastrijk landschap met overblijfselen van Romeinse ruïnes en Oostenrijk-Hongaarse paleizen. In deze regio vloeien drie grote keukens - de Centraal-Europese, de Venetiaanse en de Slavische - samen tot de typische ‘Made in Friuli Venezia Giulia’-keuken. Hét typisch product van deze streek is Prosciutto di San Daniele die wereldwijd geëxporteerd wordt. San Daniele is een klein stadje op een heuvel. Het klimaat is er perfect om de hammen te laten drogen zonder al te veel zout toe te voegen. Omdat men het vocht uit de ham laat lopen, krijgen de hammen hun typische platte ronde vorm. Erna rijpen ze nog tien tot dertien maand en krijgen ze hun kwaliteitsmerk.

Lees de volledige reportage van Friuli Venezia Giulia culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Friuli Venezia Giulia vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Friuli Venezia Giulia via Emozioni hier!

3. De 'koningin van de Italiaanse mossels' van Puglia 

Puglia domineert de hak van Italië en ademt alles wat Italië zo mooi maakt: oude dorpjes met een heftig verleden, extravagante kerken, achtergelaten overblijfselen en rijkdommen van de vele overheersers van de streek, bossen olijfbomen en een gastronomie die niet onderdoet voor de rest van Italië. Een typisch product van deze regio is de Taranto-mossel. De ‘koningin van de Italiaanse mossels’ heeft een lange stompe vorm. Maar laat je niet misleiden: het smaakvolle vlees binnenin is heel laag in vetten en rijk aan ijzer. De mossel past uitstekend in risotto met schelpdieren of pasta met zeevruchten. Rauw (met wat citroensap) kan je ze ook eten, eventueel met huisgemaakt brood en een glaasje Pugliaanse rosé. Taranto is de grootste bron voor mossels in de streek.

Lees de volledige reportage van Puglia culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Puglia vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Puglia via Emozioni hier!

4. Visravioli in Ligurië 

Een prachtige kustlijn, pittoreske dorpjes en een kleurrijke bloemenpracht typeren het Ligurische landschap. Ook de keuken van deze regio in het noordwesten van Italië heeft heel wat te bieden. Een gastronomisch hoogtepunt en een klassieker van de Ligurische keuken is ravioli met vis. Het recept is echter nooit hetzelfde: elk restaurant geeft zijn eigen draai aan dit gerecht. De vulling van de ravioli varieert: sommigen experimenteren met ansjovis, maar de meesten maken deze visravioli het liefst met zeeduivel.

Lees de volledige reportage van Ligurië culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Ligurië, vind je hier.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Ligurië via Emozioni hier!

5. Een Toscaans stoofpotje

Toscane is een rijk landschap waar traditie en de voedsel- en wijncultuur hoog in het vaandel worden gedragen. Een typisch traditioneel gerecht uit de Toscaanse keuken is Peposo alla Fornacina. Het is een stoofpotje van rundsstoofvlees en daarmee het ideale hoofdgerecht om klaar te maken op een koude winterdag. Volgens de lokale inwoners werd het recept bereid door de ‘fornacini’, mensen die bakstenen, tegels, potten en urnen in de oven maakten. Één van de belangrijkste ingrediënten om een Peposo te maken is rode Chiantiwijn. En dat klinkt als muziek in de oren aangezien Toscane over meer dan 1500 hectare aan wijngaarden beschikt. Naast wijn, zijn rundsstoofvlees, zwarte peperkorrels, extra vergine olijfolie en zout de basisingrediënten om een overheerlijke Peposo klaar te maken.

Lees de volledige reportage van Toscane culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken vind je hier op de toeristische site van Toscane.

Info over de wijnarchitectuur in Toscane vind je hier.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Toscane via Emozioni hier!

6. Vermout, een aperitief uit Piemonte 

De regio van Piemonte bij de Alpen steelt de harten van toeristen en fijnproevers met haar buitengewoon culinaire erfgoed en rijke traditie. De keuken van deze streek biedt je een mooie mix tussen ingrediënten en recepten uit de populaire Italiaanse keuken, de bourgondische keuken en zelfs de plattelandskeuken. Piemonte staat bekend als wijnstreek. Maar ook de alcoholische drank Vermout stamt uit deze regio. Deze ideale aperitief uit Turijn werd uitgevonden door de Italiaan Antonio Benedetto Carpano. Het is een versterkte wijn die op smaak wordt gebracht met suiker, aromatische planten, kruiden en extra alcohol. Wij kennen Vermout vooral vanuit de bekende cocktails. Zo zit het bijvoorbeeld in het favoriete drankje van ’s werelds meest bekende spion James Bond, de Dry Martini. 

Lees de volledige reportage van culinair Piemonte

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de toeristische site van Turijn.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Piemonte via Emozioni hier!

7. Het rode goud van Abruzzo

Abruzzo ligt in het midden van de Italiaanse laars, ten oosten van Rome. De sleutelwoorden van de lokale keuken zijn onafhankelijkheid en vooral kwaliteit. Voor de streek Abruzzo is saffraan een belangrijk product. Zafferano dell’Aquila wordt, zoals de naam verklapt, in L’Aquila gemaakt. Vooral in Navelli, een kleine gemeente in L’Aquila, vind je veel productie. De saffraan van Abruzzo is best duur, dat komt omdat de productie ervan zeer tijdrovend is. Saffraan wordt gemaakt van de saffraankrokus. Uit deze bloem worden de stempels gehaald en dan gedroogd tot rode of gele draden, dat is de saffraan. De mensen van Navelli zijn trots op hun lokaal product en noemen het: ‘het rode goud van Abruzzo’.

Lees de volledige reportage van culinair Abruzzo

Meer info

Voor meer info over Abruzzo kan je hier terecht.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Abruzzo via Emozioni hier!

8. Truffels troef in de Marken 

De Marken is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. De streek staat bekend om zijn prachtige landschappen, oude stadjes vol cultuur en de teelt van witte en zwarte truffels. Het binnenland van Pesaro-Urbino en een deel van het achterland van Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Ancona: dat zijn de plaatsen waar truffels worden gevonden. De meest gewaardeerde truffel is de ‘Tartufo Bianco’, of witte truffel. Deze komt voor in Sant'Angelo in Vado en Acqualagna, in de provincie Pesaro-Urbino, maar groeit ook in enkele van de andere provincies. De zwarte truffels zijn meer verspreid over de hele regio. Truffels zijn in De Marken zo populair dat er jaarlijks evenementen worden gehouden rond de lekkernij. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Fiera Nazionale del Tartufo’, een jaarlijkse truffelbeurs.

Lees de volledige reportage van De Marken culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in De Marken vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in De Marken via Emozioni hier!

9. Rode wijn uit de vallei van de gier in Basilicata 

Basilicata heeft niet alleen mooie dorpjes. De regio heeft een rijke culinaire traditie met typische producten en unieke smaken. In de streek van Basilicata wordt een van de belangrijke (en lekkerste) rode wijnen van Italië geproduceerd: de Aglianico del Vulture. De wijn heeft de Aglianico-druif als basisproduct, een druivensoort die vooral in Il Vulture-regio voorkomt, in het noordelijke deel van de provincie Polenza. De typische kelders waar deze uitzonderlijke rode wijn wordt geproduceerd, zijn zeker een bezoek waard. Jaarlijks staat ook het wijnfeest van Aglianica op de agenda.

Lees de volledige reportage van Basilicata culinair

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Basilicata vind je op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Basilicata via Emozioni hier!

10. De zoetigheid tiliccas op het eiland Sardinië

De inwoners van het rotsige Sardinië, het op een na grootste eiland van de Middellandse Zee, zijn echte zoetekauwen. En dat is zacht uitgedrukt. Hun culinaire koekjescultuur gaat al duizenden jaren mee. En evolueert. De vorm en smaak mag dan per regio variëren, de ingrediënten blijven dezelfde: eenvoudig en aromatisch. De delicatessen hebben een intense, rijke smaak. Het Sardinisch gebakje tiliccas komt oorspronkelijk uit het centrum van het eiland, maar is intussen overal te vinden, onder verschillende benamingen (waaronder de beroemde caschettas di Belvi). Het dunne bladerdeeg heeft een vulling van honing, amandel, sinaasappel en saffraan. De vormen variëren: hoefijzer-, hart- of spiraalvormig.

Lees de volledige reportage van Sardegna culinair

Meer info:


Meer informatie over lekker eten en drinken van Sardegna vind je op de toeristische site van het eiland.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accommodaties in Sardinië via Emozioni hier!

Copyright foto's: Giorgia Esposito, Paritani-archief
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."