Gastronomie in Italië: genieten in Puglia

Puglia domineert de hak van Italië en ademt alles wat Italië zo mooi maakt: oude dorpjes met een heftig verleden, extravagante kerken, achtergelaten overblijfselen en rijkdommen van de vele overheersers van de streek, bossen olijfbomen en een gastronomie die niet onderdoet voor de rest van Italië.

In Lecce, het Firenze van het Zuiden, kan je terecht voor de barokke pracht zoals die in Toscane en Campania, maar dan minder toeristisch bevolkt. Waar je de echte charmante schoonheid van Puglia tegenkomt, is buiten de steden als Bari, Brindisi en Lecce: van de eeuwenoude bossen van Umbrië in het noorden tot de groene Valle d’Itria. Het platteland van de zonnige uithoek Salento, de échte hak van Italië, brengt al eeuwenlang lekkere producten, rijkdommen en cultuur voort.

Extra virgen olijfolie

De Middellandse Zee laat haar invloed overvloeien tot de Pugliaanse keuken: authentieke smaken maken de gerechten en wijnen hier uniek. Elk klein dorp heeft zo haar traditionele recepten: vaak gebaseerd op verse vis of huisbereide orecchiette (gegrild vlees). Gebakjes en zuivelproducten als focaccia, gefrituurde pettole en zoete pasticciotti vind je terug in hun eigen seizoen. Op de wijnkaart staat vooral negroamaro, aleatico en primitivo. Wat niet kan ontbreken is hét exportproduct bij uitstek: de gecertificeerde (extra virgen) olijfolie uit de streek, geserveerd met ovengebakken Altamura-brood. Bezoek de rustgevende boerderijen, wijngaarden en olijfolieproducenten op het platteland.

Burrata

In veel keukens is het te vinden: de burrata. En die komt uit Puglia, jawel! De kaas wordt gemaakt van room en mozzarella en is oorspronkelijk van Andria. Een echt toonbeeld van de Pugliaanse kaasmaaktraditie: ambachtelijk en handgemaakt worden er laagjes of snippers ‘straciatella’ opgevuld met stremsel. Die worden rondgedraaid tot een bolletje burrata. Best koud geserveerd, al dan niet met olijfolie of verse basilicum.

Taralli

Taralli vind je overal in Puglia. Deze knisperige pastaringen worden gemaakt van bloem, zoutwater en olie of witte wijn. Daarna worden ze gebakken in een oven en geserveerd als gebakje of versnapering bij de wijnen uit de regio. Soms werken de bakkers ze af met ajuin, pepers, chocolade, suiker of kruidige tomatenpizzaiola.

Polignano-wortels

In Polignano vind je wortels in alle kleuren. Het is te zeggen oranje, geel en donkerpaars, het kenmerk van de lokale wortels. De smaak is intens en fris, omdat ze onder meer met de uiterste zorg en met de hand en riek geoogst worden. De boeren kiezen zorgvuldig de zaadjes uit zodat de verschillende kleursoorten door elkaar groeien.

Taranto-mossel

De taranto-mossel, bijgenaamd de koningin van de Italiaanse mossels, heeft een lange stompe vorm. Maar laat je niet misleiden: het smaakvolle vlees binnenin is heel laag in vetten en rijk aan ijzer. Gaat uitstekend samen met risotto met schelpdieren of pasta met zeevruchten. Rauw (met wat citroensap) kan je ze ook eten, eventueel met huisgemaakt brood en een glaasje Pugliaanse rosé. Taranto is de grootste bron voor mossels in de streek, bezoek er zeker de tuinen in Mar Piccolo en Mar Grande.

Gepekelde olijven

Een typische versnapering in restaurants zijn de gepekelde olijven. De olijven worden twee maand lang ondergedompeld in gezouten water met eventueel wat sinaasappel- of citroenstukjes, chilipeper, kruiden of wilde venkel. Daarna houdt een bokaal ze een jaar lang krokant en knapperig.

Rode ajuin van Acquaviva delle Fonti

De rode ajuin uit Acquaviva delle Fonti staat gekend voor zijn sterke en zoete smaak. Al sinds de 19e eeuw kweken boeren deze ajuinen met hun typische ellipsvorm die gemakkelijk een halve kilo kunnen wegen. In West-Bari vindt jaarlijks het Festival van de Rode Ajuin van Acquaviva plaats.

Welkom in Puglia

Overal in Puglia verwelkomen mensen je met een glimlach. Het uitgestrekte platteland van Puglia is heel gastvrij. Je kan verblijven in masseria, familiale veeboerderijen, of proeven van de vleesgerechten in rosticceria, restaurant/beenhouwerijen. Puglia produceert en exporteert heel veel wijn, bijna evenveel als heel Duitsland. Aanraders zijn de overheerlijke negroamaro en primitivo. En je kan niet naar huis gaan zonder een voorraad lokale olijfolie!

Gastronomische evenementen:

Novello wines under the Castle, 2018 – 10th Edition (november 2018)

Een straatfestival met de wijnen uit de kelders van kasteel van Conversano en eetkraampjes en muziekoptredens.

Bacco nelle Gnostre in Noci (november 2018)

Dit is een gastronomisch festival op de kleine gnostres-binnenplaatsen van de stad en telt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

La Sagra della Pettola in Rutigliano (begin december 2018)

Eer aan de pettola, een gefrituurd smaakvol tarwe gebak met kaneel, zout of suiker dat vaak warm geserveerd wordt met glühwein.

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Puglia vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Puglia via Emozioni hier!

Copyrights foto's: ENIT / Carlos Solito / Andrea Ruggeri / Mimmo Laera / Giorgia Esposito / Nunzio Pacella / Vincenzo Pioggia / Roberto Sibilano
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."
"

Op de grens van Toscane, Umbrië en Lazio, recht in het hart van Italië, ligt Casale Colline Dolci.

..."
"

Na een jarenlange zoektocht in Italië zijn Nadine en Peter eind 2009 verliefd geworden op de prachtige regio Le Marche.

..."
"
Foresteria Valsesia is prachtig gelegen in het noorden van Piemonte aan de oevers van de Sermenza, een zijrivier van de Sesia.
..."
"

B&B/Agriturismo Amoliv is een typische boerderij op de rand van het Natuurpark van Cavriglia in Toscane.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Bovenop de heuvels van Alba in Piemonte ligt het Roero Park Hotel in het dorpje Sommariva Perno.
..."
"

La Vallata in Umbrië biedt ruime kamers en appartementen met een ongelooflijk panoramisch zicht, en een groot kindvriendelijk zwembad.

..."
GRANDE reporter Sven De Potter
bezocht deze B&B en schreef:
"
Het Belgische koppel Dirk en Annemie baat deze B&B uit in een historisch palazzo in de magische driehoek Pisa-Firenze-Siena van Toscane.
..."