Gastronomie in Italië: proeven van de traditionele Toscaanse keuken

Toscane is een rijk landschap waar traditie en de voedsel- en wijncultuur hoog in het vaandel worden gedragen. Reis naar deze unieke streek om kennis te vergaren en uiteraard te proeven van de Toscaanse tradities. Mortadella (één van de oudste worstsoorten uit Italië), buccellato (zoete gekonfijte cake) en testarolo (een typische Italiaanse pasta) zijn slechts een voorproefje van de specialtiteiten die de Toscaanse streek herbergen.

Peposo alla Fornacini

Peposo alla Fornacina is een van de traditionele gerechten uit de Toscaanse keuken. Het is een stoofpotje van rundsstoofvlees en daarmee het ideale hoofdgerecht om klaar te maken op een koude winterdag. Volgens de lokale inwoners werd het recept bereid door de ‘fornacini’, mensen die bakstenen, tegels, potten en urnen in de oven maakten.

Één van de belangrijkste ingrediënten om een Peposo te maken is rode Chiantiwijn. En dat klinkt als muziek in de oren aangezien Toscane over meer dan 1500 hectare aan wijngaarden beschikt. Naast wijn, zijn rundsstoofvlees, zwarte peperkorrels, extra vergine olijfolie en zout de basisingrediënten om een overheerlijke Peposo klaar te maken.

Pompoen

Herfst in Toscane betekent paddenstoelen, kastanjes, truffels en… pompoen! Pompoen werd door Spaanse kolonisten naar Europa gebracht, maar alleen in Noord-Italië is het een basisingrediënt in traditionele gerechten. Omdat het een erg zoete smaak heeft, zal je pompoen altijd gecombineerd vinden in gerechten met sterk gearomatiseerde producten zoals ui, kruiden en rozemarijn.

Toscaanse truffels

Truffels behoren tot de beste Italiaanse producten. De regio Toscane kent een hoge truffelproductie. Truffels zijn schimmels die ondergronds groeien, in symbiose met de wortels van de bomen. Er zijn meer dan vijfentwintig variëteiten van truffels in Italië, maar slechts enkele zijn eetbaar en van commercieel belang. Een voorbeeld daarvan is de Bianchetto of de Marzuolo. Deze truffel groeit van januari tot april in de regio Toscane en dan vooral langs de kusten van Pisa, Livorno en Grosseto. De truffel heeft een enorm sterke geur maar is geschikt voor ontelbare gerechten. 

Vetrina Toscana

Om de traditionele keuken en producten van Toscane te steunen, werd Vetrina Toscana opgericht. Het is een project van de regionale overheid van Toscane en Unioncamere. Doel is 1000 restaurants en 300 gastronomische winkels te promoten die gebruik maken van de typische Toscaanse producten. De Vetrina Toscana-restauranthouders herkennen regionale producten van hoge kwaliteit en herontdekken de originele banden met de regio waartoe ze behoren, de seizoensgebondenheid van hun teelt,… kortom alles wat tot de buitengewone rijkdom van de Toscaanse keuken behoort. Ook de gastronomische winkels zijn voorstander van regionale landbouw- en voedselproducten. Hierdoor zijn ze er in geslaagd de cultuur van traditionele voedingsmiddelen in leven te houden.

De oorsprong van Toscaanse producten wordt beschermd door de twee symbolen ‘DOP’ en ‘IGP’. Deze twee symbolen zorgen ervoor dat de consument met zekerheid de oorsprong en de kenmerken van de Toscaanse producten kan herkennen. Alle stappen in het productieproces vinden plaats in hetzelfde gebied om de beste smaak te garanderen. Tot op heden zijn er al 21 Toscaanse DOP- en IGP-producten, waaraan er nog eens 370 traditionele producten kunnen toegevoegd worden.

Toscaanse wijnarchitectuur

Niet alleen promoot Vetrina Toscana restaurants en gastronomische winkels maar ook de wijnarchitectuur die Toscane rijk is. Toscana Wine Architecture is een netwerk van bedrijven, maar ook het eerste Italiaanse voorbeeld van een samenwerking om wijn, architectuur en toerisme te verbeteren. Met 1500 hectare wijngaarden, 6 miljoen geproduceerde flessen en meer dan 50 miljoen jaarlijkse omzet kent het project een enorm succes.

Dit project wordt uitgevoerd door 14 van de meest respresentatieve bedrijven uit de Italiaanse wijnwereld zoas Le Mortelle, Rocca di Frassinello en Salcheto. Verenigd door hun liefde voor wijn, besloten zij hun krachten te bundelen en toeristen en bezoekers van over de hele wereld te ontvangen en te laten proeven van de heerlijke wijnen die Toscane te bieden heeft.

Gastronomische evenementen:

Cantine Aperte (gedurende de volledige maand december)

Tijdens de maand december biedt Cantine Aperte een reeks initiatieven van wijnmakerijen in de regio aan. Ze openen hun deuren voor reizigers en liefhebbers van lekker eten en wijn. Er staan tal van activiteiten op het programma, waaronder de kans om urenlang te genieten van wijnbaden of deel te nemen aan kookcursussen en historische wijnoogsten van verschillende bedrijven te proeven.

Meer info over het evenement vind je hier.

Internationale Vrouwendag voor wijn (5 maart 19)

Twintig Toscaanse bedrijven nemen deel aan dit evenement. Zo kan je bij de wijnmakerij Antinori nel Chianti Classico een gratis wijnproeverij boeken met groepsdegustatie. Gedurende de dag op 5 maart kunnen mensen ook deelnemen aan etiquettelessen en hoe ze eten en wijn kunnen combineren. De cursussen worden geleid door chef-koks, producenten en sommeliers. 

Meer info

Alles over lekker eten en drinken vind je hier op de toeristische site van Toscane.

Info over de wijnarchitectuur in Toscane vind je hier.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Toscane via Emozioni hier!

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."