Gastronomie in Italië: proef de natuur van Abruzzo

Abruzzo ligt in het midden van de Italiaanse laars, ten oosten van Rome. De natuur in de regio is indrukwekkend. Zo vind je er bijvoorbeeld vier grote natuurparken en ook meerdere grote meren. De grootste stad van de regio is Pescara, een moderne havenstad met een grote jacht- en luchthaven. De keuken van Abruzzo bestaat uit een mix tussen de kustkeuken van de aangrenzende Adriatische zee en de bergkeuken van de Apennijnen. De sleutelwoorden van de lokale keuken zijn onafhankelijkheid en vooral kwaliteit.

Aglio rosso di Sulmona

Deze knoflookvariëteit is zeer typisch voor de regio. Hij wordt geteeld op het grondgebied van de Peligna-vallei in Sulmona, een klein stadje in het midden van Abruzzo. De schil rond de buitenkant van de knoflook heeft de normale witte kleur, maar de binnenkant ziet er eerder rood of paars uit. Het wordt gebruikt in verschillende lokale gerechten zoals bijvoorbeeld pesto’s of bruschetta en je kan het ook terugvinden in soepen.

Lamsvlees

De agnello d’Abruzzo is één van de topproducten van de regio. Het lamsvlees is zeer kwaliteitsvol, mager, mals en rijk aan ijzer. Dat is te wijten aan de opmerkelijke biodiversiteit in de weilanden. De bergkruiden en -bloemen geven een unieke smaak en geur aan het vlees. Het historische product wordt nu beschermd door het collectieve merk ‘Buon Gusto Agnello d'Abruzzo’.

Caciotta Frentana

Elke Italiaanse regio heeft zijn typische kazen, in Abruzzo is dat niet anders. De Caciotta Frentana is één van de meest bijzondere. De kaas wordt gemaakt in Frentano, in de provincie Chieti. Het is één van de oudste kazen uit de regio. Caciotta Frentana wordt gemaakt van koemelk en je kan het terugvinden in desserts als fiadone, een soort ravioli gevuld met kaas die meestal geserveerd wordt rond Pasen. 

Wijn 

De Montepulciano d'Abruzzo is een rode wijn gemaakt van de Montepulciano druif, de 2de meest geplante druif van Italië. De smaken die je kan ervaren in deze wijn zijn die van rode pruimen, oregano, zure kersen en boysenbes (een kruising van een framboos ,braam, Amerikaanse dauwbes, en een loganbes). 
Je kan ook proeven van gekookte wijnen. In Roccamontepiano, een kleine gemeente in Chieti, is dat een traditie. De wijn wordt gekookt in een koperen vat, waardoor water en ongeveer 70% van de alcohol verdampt. Het proces resulteert in een zoete of droge likeurdrank met een amberkleurige en vaak karamelachtige smaak. De gekookte wijn van Roccamontepiano is rijk aan polyfenolen, antioxidanten die gunstig zijn voor de gezondheid, hierdoor wordt de wijn soms het ‘elixer van lange levensduur’ genoemd.

Worst

Naast het lamsvlees, heeft Abruzzo nog een aantal kwaliteitsvolle vleesproducten. Worsten bijvoorbeeld. De traditionele worst is de leverworst. De productie hiervan is echter beperkt omwille van de veranderde smaak van de consument. Je vindt de traditionele leverworst, die oorspronkelijk gemaakt werd in L'Aquila, nog maar bij enkele ambachtslieden. Wie de worst toch eens wil proberen, vraagt naar een ‘cicolana’. 
Naast de cicolana kan je ook proeven van de Salsicciotto frentano, een traditionele salami uit de bovenste en middelste valleien van de Sangro en Aventino. Dat is een heuvelachtig gebied op de oostelijke hellingen van de Majella langs de loop van de Sangro. Slagerijen in dit gebied die hun eigen vlees verwerken zijn vrij zeldzaam, maar er is nog steeds een productie die gebaseerd is op lokaal gefokte varkens en een ambachtelijke verwerking. 

Saffraan

Saffraan is een belangrijk product voor Abruzzo. Zafferano dell’Aquila wordt, zoals de naam verklapt, in L’Aquila gemaakt. Vooral in Navelli, een kleine gemeente in L’Aquila, vind je veel productie. De saffraan van Abruzzo is best duur, dat komt omdat de productie ervan zeer tijdrovend is. Saffraan wordt gemaakt van de saffraankrokus. Uit deze bloem worden de stempels gehaald en dan gedroogd tot rode of gele draden, dit is de saffraan. De mensen van Navelli zijn trots op hun lokaal product en noemen het: ‘het rode goud van Abruzzo’. 

Confetti di Sulmona

Iets voor de zoetebekken onder ons. Confetti di Sulmona is een traditionele lekkernij uit Sulmona. Het zijn amandelen bedekt met een laagje suiker. Met de amandelen worden figuurtjes gemaakt zoals bijvoorbeeld bloemen. Soms worden nog andere ingrediënten toegevoegd: hazelnoot, chocolade, kaneel, pistache of gedroogd fruit. 
 

Gastronomische evenementen:

Festival della Ventricina del Vastese (12-14 juli) 
3-daags festival ter ere van het beste van de vleeswaren van de regio, waaronder de koningin van de salami uit Abruzzo.
A Cena Con I Bizantini di Crecchio (eind juli) 
3-daags festival dat je meeneemt op een cultuurrijke en gastronomische tour doorheen Crecchio, een oude gemeente in Chieti.
Sagra della porchetta italica di Campli (eind augustus) 
Evenement ter ere van porchetta, buikspek, een delicatesse in Abruzzo 
La Maggiolata di Raiano (begin juni)
Een van de oudste evenementen van de regio. Het evenement staat helemaal in teken van de kers. 
Festival del Carciofo di Cupello (eind april/begin maart)
Een evenement ter ere van de artisjok. Dit evenement wordt gehouden in Chieti. 
Cantine Aperte (laatste weekend van mei)
Één van de belangrijkste wijnfestivals van Europa. Wijnmakerijen openen de deuren voor wijnliefhebbers die graag een kijkje nemen bij de productie van de Italiaanse topwijnen. In Abruzzo kan je ongeveer 40 wijnmakerijen bezoeken. 
Festival del Peperone dolce di Altino (eind augustus)
Dit festival in Chieti viert de rode peper. Er worden verschillende gerechten gemaakt met rode peper die je kan proeven.
Sagra dei ceci e dello zafferano (midden augustus) 
Het festival van de kikkerewrten en saffraan in Navelli. 
La Notte nell’Ilex e Sagra della Mugnaia di Elice (begin augustus)
Een middeleeuws historisch re-enactment, compleet met kostuums en natuurlijk een recreatie van de middeleeuwse gastronomie. 
Tornareccio Regina di Miele (september)
Dit evenement heeft alles te maken met honing. Er zijn workshops, er is muziek, en je kan natuurlijk proeven van de lokaal gemaakte honing en honingproducten. 
Sagra Della Lenticchia (begin september)
Dit “linzenfestival” vindt plaats in Santo Stefano di Sessanio, L'Aquila. Het omvat 2 dagen muziek, shows, markt van echte ambachten, muzikaal vuurwerk en veel plezier in het mooie dorp, begeleid door de goedheid van de lokale linzen en meer.
Festa della Castagna Leofara Valle Castellana (oktober)
Festival van de kastanje in Teramo met muziek, entertainment en allerlei verwerkingen van de kastanje. 
Chocofestival Chieti (november)
Een evenement voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Het doel van het evenement is de ambachtelijke productie van chocolade te promoten en zo de aankoop en consumptie aan te moedigen door de producenten te ondersteunen.
Festa delle castagne, vino novello e olio di Treglio (november)
Festival van de kastanje, nieuwe wijn en olie. Het is een groot herfstfeest, waar je in de oude kelders van Treglio typische gerechten uit het verleden kan proeven. Wijn, olie en kastanje staan centraal. 

Meer info

Voor meer info over Abruzzo kan je hier terecht.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Abruzzo via Emozioni hier!
 

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."