Gastronomie in Italië: traditionele gerechten van het platteland in De Marken

De Marche, in het Nederlands ‘De Marken’, is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. In De Marken gaat de tijd een beetje trager en is de lucht net dat tikkeltje blauwer. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, oude stadjes vol cultuur en natuurlijk ook de grote hoeveelheid kunstwerkjes op het bord. Duik mee in de gastronomie van De Marken en proef de kwaliteitsvolle, traditionele plattelandskeuken. 

Truffels, een delicatesse

De Marken staan bekend om hun teelt van truffels, zowel witte als zwarte. Het binnenland van Pesaro-Urbino en een deel van het achterland van Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Ancona, dat zijn de plaatsen waar truffels worden gevonden. De meest gewaardeerde truffel is de ‘Tartufo Bianco’, of witte truffel. Deze komt voor in Sant'Angelo in Vado en Acqualagna, in de provincie Pesaro-Urbino, maar groeit ook in enkele van de andere provincies. De zwarte truffels zijn meer verspreid over de hele regio. Truffels zijn in De Marken zo populair dat er jaarlijks evenementen worden gehouden rond de lekkernij. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Fiera Nazionale del Tartufo’, een jaarlijkse truffelbeurs.

Gezouten vlees, een oude traditie 

Het toevoegen van zout aan vlees is een oude traditie in De Marken. Al sinds de 17de eeuw wordt vlees er gezouten voor bewaring. Vleesboeren gebruikten zout om overgebleven stukken vlees langer te bewaren, zo ging er zo weinig mogelijk verloren. De twee bekendste types gezouten vlees zijn Fabriano salami en Ciauscolo. Beide salami’s zijn typisch voor de  regio.

Groenten en fruit, de kern van de plattelandskeuken 

De Marken is een boerenregio. Bloemkool heeft in De Marken een rijke geschiedenis en ook broccoli wordt hier veel geteeld. De artisjok uit Montelupone is heel bekend. Ook fruit groeit in overvloed. De heuvels rond Macerata concurreren met de gemeente Sassoferrato voor de titel van beste producent van abrikozen, terwijl je in Serrungarina de lekkerste peren kan vinden. De trots van de Apennijnen, tussen de provincies Fermo en Ascoli Piceno, is de roze appel uit het Sibillini gebergte. De appels hebben een zoete smaak en een intens parfum. 

Traditionele gerechten, van zout tot zoet 

Elke Italiaanse regio heeft zijn traditionele gerechten, in De Marken is dat niet anders. De locatie vlak bij de Adriatische Zee, zorgt ervoor dat visgerechten zeer populair zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Brodetto di pesce’: een stoofpotje van minstens tien verschillende soorten vis. Of de ‘Stoccafisso all’anconetana’: het gastronomische symbool van Ancona, een kabeljauwgerechtje met grote stukken aardappel in combinatie met wijn en olijfolie. 
Er worden ook veel taarten en gebakjes gemaakt. Ze lijken niet zozeer op de gebakjes die we in Vlaanderen kennen, ze worden eerder gevuld met kazen of kruiden. Neem bijvoorbeeld ‘Calcioni’:  kleine gebakjes met kaas en kruiden, een typisch gerecht uit de provincie Macerata. Omdat deze gebakjes zowel zoet als hartig en zelfs een beetje pikant zijn, worden ze gegeten als dessert of hoofdgerecht. 
Natuurlijk zijn er voor de liefhebbers ook zoetere varianten. ‘Ciambellone’ is een taart die vooral op festiviteiten of speciale gelegenheden op tafel wordt gezet, daarom wordt ze ook wel ‘the cake of crowds’ genoemd. Het is een soort taart die we meer gewend zijn in Vlaanderen. Ciambellone wordt gemaakt met limoenschillen en soms worden ook rozijnen, walnoten of amandelen toegevoegd. Volgens de inwoners van De Marken gaat de taart het beste gepaard met een glaasje dessertwijn. 
Zoetebekken kunnen zich helemaal uitleven met gerechten als ‘Maritozzi’: een soort zoete soezen, meestal gevuld met slagroom en perfect als ontbijt of als snack. Tijdens het carnaval-seizoen is ‘Castagnole’ zeer populair. In Pesaro worden ze in een kronkelige vorm gemaakt, in Ascoli zijn het ronde balletjes. De zoete lekkernijen worden gevuld met chocolade of slagroom. 

Een glaasje wijn bij het uitzicht  

Is er iets beter dan een glaasje wijn gecombineerd met een prachtig uitzicht? In De Marken vind je beiden. De wijnen hebben een delicaat aroma en een hartige smaak. De ‘Verdicchio dei Castelli di Jesi’ is de meest prestigieuze wijn die hier wordt geproduceerd. Deze witte wijn heeft een fruitig aroma en de smaak is fris en smakelijk, vaak met een nasmaak van amandelen. 
De wijnindustrie bevat tientallen kleine tot middelgrote wijnmakerijen, 17.500 hectare wijngaarden en produceert meer dan 100 miljoen liter wijn, overwegend witte wijn. De rode wijn uit de regio is minder bekend, maar zeker ook de moeite waard. De meeste rode wijn uit Marche wordt gemaakt van de Montepulciano druif en krijgt meestal de naam ‘Rosso Conero’.  Veel wijnen uit de regio hebben DOC of DOGC labels. Deze labels garanderen de kwaliteit en de herkomst. 
 

Gastronomische evenementen:

Fritto Misto Ascoli Piceno (21 april-1 mei)
Festival in Ascoli waar alles in teken staat van gefrituurd eten. 
Brodetto Festival (4,5,6 en 7 juli)
Het Brodetto-festival wordt gehouden in Lido di Fano in de provincie Pesaro-Urbino. Het is een festival waar je de typische zeekeuken van de Marche kan proeven.
Cupramontana druivenfestival (eerste week van oktober)
Dit druivenfestival wordt al gehouden van in 1928. Het is een perfecte gelegenheid om de kwaliteit van de Verdicchio-wijnen te proeven.
Regionale zwarte truffel beurs (oktober-november) 
Deze beurs vindt plaats in Acqualagna. Je leert er alles over de zwarte truffel. 
Nationale witte truffel beurs (oktober) 
De nationale witte truffel beurs vind je in Sant'Angelo in Vado in de provincie Pesaro-Urbino. 
 

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in De Marken vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in De Marken via Emozioni hier!

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."