De lusten van Ligurië: overzomeren in Portofino en omgeving

Nergens in Italië vind je meer ‘dolce vita’ dan aan de Italiaanse Rivièra. De huizen zijn er pastelkleurig, de stranden wereldberoemd, de vissershaventjes uiterst charmant en het publiek is o zo elegant. Vooral de Riviera di Levante met Portofino op kop vormt een ware streling voor het oog. Charmante zuiderse tafereeltjes, op en top Ligurië.

Golfo Paradiso

Vanuit Genua is het zo’n drie kwartier rijden tot in Camogli, een schilderachtig vissersdorpje langs de bergachtige kustlijn. Het dorp kon zijn locatie, aan de Golfo Paradiso, niet beter kiezen. Camogli is klein en gezellig, met een middeleeuwse dorpskern, een wirwar van smalle straatjes én veel trappen. Het stadje is vooral geliefd vanwege zijn fotogenieke keienstrand. Van hieruit heb je uitzicht op de pastelkleurige gevels van de hoge en smalle huizen die heel kenmerkend zijn voor het dorp. Het mooie strand loopt uit in een puntachtige rotsformatie met daarop de indrukwekkende gele Basilica di Santa Maria Assunta.

Maar weinig kerken kregen zo’n ‘goddelijke’ en inspirerende ligging toebedeeld. Ook het vissershaventje en de pier aan de achterzijde van de basiliek vormen heerlijke plekken om al het moois op te nemen. ‘s Avonds zakken toeristen en locals af naar de vele terrassen op de gezellige promenade of de Piazza Colombo om de zon zachtjes in de zee te zien verdwijnen.

Torenhoge palmbomen en zomerresidenties

Camogli is een goede uitvalsbasis voor een daguitstap naar Portofino. Een bezoek aan Portofino is perfect te combineren met een stop in Santa Margherita Ligure. De indrukwekkende haven van dit stadje doet je even twijfelen of je misschien toch al in Portofino bent aanbeland. Santa Margherita is een plek waar je je ogen uitkijkt. Mooi aangelegde parken met fonteinen en torenhoge palmbomen, chique dames op flashy Vespa’s en ultraverzorgde strandclubs bepalen er het stadsbeeld. De mooie brede boulevard is de spil van het stadje.

Aan de ene kant vind je het brede zandstrand en rijen kleurrijke parasols, aan de andere kant logeert de elite in chique belle-époquehotels en statige villa’s. Vele van die prachtige gebouwen dateren uit de tijd toen rijke Genuese families hier een zomerresidentie bouwden. Villa Durazzo Centurione is hiervan een mooi voorbeeld. De villa werd binnen volledig authentiek bewaard en de tuinen zijn opengesteld voor het publiek.

Ook het centrum van Santa Margherita oogt heel uitnodigend. In de autovrije winkelstraten is het heerlijk binnenkijken in de etalages van mooie winkels. Op het plein bij de oude parochiekerk Santa Margherita Vergine e Martire stellen kunstenaars geregeld hun werk tentoon en kun je in de schaduw van de kerktoren relaxen op een terrasje.

Sterrenmekka

Vanuit Santa Margherita Ligure kom je via een bochtige kustweg met mooie uitzichten al snel aan in Portofino. Meteen merk je dat auto’s hier niet welkom zijn. Die kun je kwijt op de (dure) parking net buiten het dorp. Op weg naar de haven kom je voorbij tientallen chique boetieks. Alle Italiaanse topontwerpers hebben hier voet aan wal. In de haven wordt pas echt duidelijk hoe exclusief dit dorpje is.

De torenhoge jachten die hier aanmeren, verraden dat dit een oord is waar jetset en vedetten graag verzamelen. Portofino is de meest exclusieve haven en vakantieplaats van Italië en het bekende volkje laat zich hier graag spotten, flanerend op het Piazzetta en langs de bekoorlijke kade. 

Bovendien vormt Portofino een waar wandelparadijs. Al in 1935 werd het schiereiland van Portofino tot natuurreservaat verklaard. Meer dan duizend hectare grond werd op deze manier beschermd en als wandelzone uitgeroepen. In het unieke natuurreservaat Parco Monte di Portofino kunnen natuurliefhebbers ook vandaag nog hun hart ophalen in een schitterend stukje microkosmos waar honderden beschermde plantensoorten boven een dramatische kustlijn te vinden zijn. Het is slechts een van de vele troeven waarmee Portofino je weet te verleiden…

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."