Gastronomie in Italië: de rijke smaken van Piemonte

De noordwestelijke Italiaanse regio Piemonte staat gekend omwille van haar rijke smakenpallet en traditie, de hoofdstad Turijn is hier een mooi voorbeeld van. De regio kreeg haar naam omwille van haar ligging bij de Alpen. Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. De regio steelt de harten van toeristen en fijnproevers met haar buitengewoon culinaire erfgoed en rijke traditie. De Piemontese keuken biedt je een mooie mix tussen ingrediënten en recepten uit de populaire Italiaanse keuken, de bourgondische keuken en zelfs de plattelandskeuken. Die typische gerechten zijn de hoofdrolspelers van een traditie die meer leeft dan ooit tevoren.

Antipasti 

Onmisbaar in elke Italiaanse keuken, dus ook zeer aanwezig in die van Piemonte, zijn de antipasti. De kleine voorgerechten op basis van vlees, vis, groenten, eieren, delicatessen en kaas worden meestal vergezeld door langwerpige broodstengels met zout of kruiden, genaamd grissini.

Fritto misto alla piemontese

Fritto misto is een gerecht dat over heel Italië wordt gegeten. Het is een schaal gefrituurde lekkernijen. De Piemontese versie is een assortiment van dunne plakjes gefrituurd kalfsvlees en reepjes groenten en fruit.

Bagna cauda

Dit is een traditioneel gerecht uit Piemonte. Deze saus gemaakt op basis van ansjovis en knoflook wordt warm geserveerd met een groot assortiment groenten en meestal ook wat brood. De bedoeling van het gerecht is dat het wordt gegeten als fondue. Een groot gezelschap verzameld rond de tafel en dopt naar keuze de groenten of het brood in de saus. 

Cafés en patisserieën

Wie de echte sfeer van Piemonte wil opsnuiven, gaat langs in de oude historische cafés en patisserieën. Het antieke meubilair combineert mooi met de geur van de gebakjes en warme dranken en trekt je mee naar binnen om te proeven van deze lekkernijen. Chocoladeliefhebbers kunnen zichzelf helemaal uitleven met warme dranken als bicerine, een traditionele drank van bittere cacao, koffie en melkcrème. Ook zelfgemaakt ijs heeft in de Piemontese keuken een belangrijke plaats. 

Koffie

De hoofdstad van Piemonte, Turijn, staat bekend als een koffiestad. Bekende koffiemerken als Caffè Vergnano en Lavazza hebben hier hun oorsprong. In 1850 waren in Turijn al ongeveer 200 café’s, waarin enkel koffie werd geserveerd. 

Vermout

Perfect als aperitief, en jawel, uitgevonden in Turijn. De alcoholische drank werd al in 1786 uitgevonden door de Italiaan Antonio Benedetto Carpano. Het is een versterkte wijn die op smaak wordt gebracht met suiker, aromatische planten, kruiden en extra alcohol. Wij kennen vermout vooral vanuit de bekende cocktails. Zo zit het bijvoorbeeld in het favoriete drankje van ’s werelds meest bekende spion James Bond, de Dry Martini. 

Wijn 

Piemonte wordt beschouwd als één van de beste wijnstreken van Italië. De grond en het weer zorgen voor optimale omstandigheden. Zowel fans van rode als witte wijn komen aan hun trekken. De Barolo’s en Barbaresco’s zijn wereldberoemde rode wijnen uit Piemonte, zo worden ze soms wel de koning en koningin van de Italiaanse rode wijnen genoemd. In de omgeving van Asti vind je eerder de witte wijnen, zoals de Asti Spumante . Dat zijn zoete, bruisende dessertwijnen. 

Kaas

Er is geen betere combinatie dan kaas en wijn, dat denken ze althans toch in Piemonte. De regio is gevuld met een groot aantal topkazen die perfect combineren met de bovenstaande wijnen. Neem bijvoorbeeld de licht zoutige Bra uit de provincie Cuneo. Deze kaas bestaat in twee soorten: Bra tenero, een zachte jonggerijpte kaas en Bra duro, een meer belegen kaas. Een ander bekend voorbeeld is de Castelmagno. Deze kaas komt uitsluitend uit de dorpen Castelmagno, Pradleves en Monterosso Grana, in de provincie Cuneo. Opvallend is dat er ook een verschil zit in het label van de Castelmagno. Een kaas waarvan de productie boven 1000m in de bergen plaatsvond, mag een blauw label dragen met bijvoegsel ‘prodotto della Montagna’. Het groene label met bijvoegsel ‘di Alpeggio’ betekent dan weer dat de kaas in de alpenweide wordt geproduceerd.

Gastronomische evenementen:

Terra Madre Salone del Gusto (September 2020)
Een evenement dat om de twee jaar wordt georganiseerd. Het evenement zet lokale voeding in de kijker en trekt producenten, consumenten en voedselgemeenschappen uit de hele wereld aan.

Interessante sites:

Torino DOC 
Hier vind je de beste wijnproducenten uit de regio. Er staan meer dan 140 wijnen op de site en je kan er ook leuke wijntips vinden. 
Torino Cheese
Een zeer interessante site voor kaasliefhebbers. Torinocheese geeft een overzicht van alle top zuivelproducten uit de regio. 
Maestri Del Gusto 
In het Nederlands: “Meesters van smaak”. Het project werd in 2002 gelanceerd en neemt je mee op ontdekking langs de lokale wijnen en voedingsproducten van Turijn.

Meer info

Voor meer info kan je terecht op de toeristische site van Turijn.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Piemonte via Emozioni hier!

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."