Gastronomie in Italië: proeven in de uithoek Friuli Venezia Giulia

De meest noordoostelijke regio van Italië, dat is Friuli Venezia Giulia. Een regio met een lange naam die de verscheidenheid uitdrukt. De grote mengcultuur en veelzijdigheid worden gekoesterd door haar inwoners. Oostenrijk en Slovenië zijn dichtbij. Centraal in de regio volgen de wijngaarden elkaar op en in het zuiden stuit je op de ruwe kustlijn van hoofdstad Triëst. Kortom, een gevarieerd contrastrijk landschap met overblijfselen van Romeinse ruïnes en Oostenrijk-Hongaarse paleizen. In steden als Triëst, Grado, Pordenone en Udine nodigen de vriendelijke, feestelijke inwoners je uit om je kennis over de Italiaanse keuken te verruimen en mee te schuiven aan tafel.

Een mengcultuur in de keuken

Drie grote keukens -de Centraal-Europese, de Venetiaanse en de Slavische- vloeien samen tot de typische ‘Made in Friuli Venezia Giulia’-keuken. Het gevarieerde landschap zorgt voor een verscheidenheid aan recepten. Zo worden veel gerechten in Carnia klaargemaakt met kruiden, fruit en champignons en in Friuli en Triëst kan je niet zonder de verse vis en zeevruchten. Vaak worden simpele ingrediënten gecombineerde om heerlijke lokale gerechten klaar te maken. Een typisch gerecht is de polenta porcina, een gerecht met varkensvlees en worsten geserveerd met zuurkool en mosterd. Wat je ook vaak op de menukaart zal tegenkomen zijn de groentesoepen zoals de minestra di fagioli, pittige bruine bonensoep, en andere minestrine- en minestronesoepen.

Streekproducten

Hét typische product van de streek is Prosciutto di San Daniele dat wereldwijd geëxporteerd wordt. San Daniele is een klein stadje op een heuvel. Het klimaat is er perfect om de hammen te laten drogen zonder al te veel zout toe te voegen. Omdat men het vocht uit de ham laat lopen, krijgen de hammen hun typische platte ronde vorm. Erna rijpen ze nog tien tot dertien maand en krijgen ze hun kwaliteitsmerk.

Verder op de lijst zijn er ook nog de Montasio-kaas, gerookte Saurisham en de vele salami- en varkensproducten in Friuli als soppressa, worsten en musét con la bravada (cotechino-varkensworst verzuurd met rapen en grappa). Een bekend nagerecht uit de streek is gubana, een gebak opgevuld met gedroogd fruit. Veel gerechten gaan ook vergezeld met rode en witte wijnen zoals Refosco, Terrano, Malvasia, Tocai en Rebula én als digestief kan je de traditionele grappa proeven.

Strada del Vino e Sapori

In Friuli Venezia Giulia kan je de hele regio ontdekken door de Tastes of Friuli Venezia Giulia Food and Wine Tour, of in het Italiaans Strada del Vino e Sapori. De unieke route gidst je vanaf de bergen, door de heuvelachtige wijngaarden naar de kust. De toeristische dienst stippelde een heel netwerk uit langs regionale streekproducten, gerechten en wijndomeinen. Je kan ook zelf je route en stopplaatsen bepalen. Onderweg hou je halt voor een hapje en een drankje bij wijngaarden en ’s avonds verblijf je in toeristische boerderijen die een eigen restaurant, trattoria of osteria hebben.

Gastronomische evenementen:

Kerstmarkten

Vol typische lokale producten, zowel lekkernijen als ambachtelijke marktwaren, en in steden zoals Sauris en Palmanova.

Aperitivo Zeta allo Zafferano Friulano in Polcenigo

Kom proeven van bittere gedistilleerde dranken als vermout van Zeta Friuliaanse saffraan.

Sapori di Carnia in Raveo

Een straatmarkt met lokale delicatessen als bosvruchten, salami, kazen, grappa en allerlei ambachtelijke confituren, het middeleeuws dorpje vult.

Kelderbezoek aan het middeleeuws kasteel van Spessa

Waar de wijn in houten vaten ligt te rijpen.

Meer info

Alles over lekker eten en drinken in Friuli Venezia Giulia vind je hier op de toeristische site van de regio.

Ontdek het aanbod van Emozioni

Je vindt alle accomodaties in Friuli Venezia Giulia via Emozioni hier!

Copyrights foto's: ENIT / Gianluca Baronchelli / Carlo Spaliviero / Mario Verin / Marco Milani / Fabrice Gallina / Alessandro Castiglioni / MTB Magazine Compagnia Editoriale / Massimiliano Zambelli / Pentaphoto / Ulderica De Pozzo / Maurizio Valdemarin / Matteo Lavazza Seranto
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."