5 tips in Ajaccio

In de Golf van Ajaccio ontmoeten zonnige stranden en avontuurlijke porties natuur elkaar. Bezoek er de mooiste stranden, de verlaten wildernis van het maquis en watervallen in Vizzavona.

1. Ajaccio

Ajaccio is naast de hoofdstad van Corsica ook het vertrekpunt van onze tocht naar de adembenemende stranden in de Golf van Ajaccio. De stad zelf ademt die typische mediterrane sfeer met uitgestrekte wandellanen en pleinen, typische 17e en 18e-eeuwse burgerhuizen en een bedrijvige jacht-en vissershaven.

We kunnen er niet naast kijken: Ajaccio is de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte, en daar zijn ze fier op. In elke straat en op elk plein, hoe groot of hoe klein ook, wordt er naar hem verwezen. De souvenirwinkels staan volgestouwd met zijn figuur en elke toeristische gids moet zijn naam minstens een paar keer vermelden. Daarnaast is er ook nog het Musée National de la Maison Bonaparte, het vroegere geboortehuis van de keizer. Het pand bleef in familiebezit van 1682 tot 1923, daarna werd het omgevormd tot een rijksmuseum met drie verdiepingen vol informatie over Napoleon. Het huis is eerder onopvallend in de Rue Saint-Charles: de familie Bonaparte mochten dan Italiaanse adel zijn, toch behoorden ze niet tot de meest welgestelde families in de stad.

2. Les Îles Sanguinaires

Enkele kilometers westwaarts van Ajaccio komen we aan bij onze eerste natuurplek: de eilandengroep Les Îles Sanguinaires. In een uithoek van de Golf van Ajaccio kleurt deze archipel het uitzicht met haar rode okerkleurige eilanden in kegelvorm. Op elk eiland waakt een Genuese vuurtoren over de omgeving. Ze zorgen voor spektakelachtige zonsondergang die vanop het vasteland alle torens lijkt in brand te zetten.

3. Porticcio

Aan de overkant van de baai van Ajaccio volgen de prachtige zandstranden en indrukwekkende rotsformaties elkaar op. Hier geen volgebouwde of opeengepakte kustlijnen, integendeel alles is er puur natuur en onaangeroerd. En hier en daar een paar gezellige lokale strandrestaurants. Porticcio, ongeveer een tiental kilometer ten zuiden van Ajaccio, is waar de mooiste stranden beginnen. Het hotel waar we verblijven kijkt vanuit de hoogte naar op het strand dat op wandelafstand ligt.

Als avondmaal proeven we van de mosselen bij ‘Chez Alain’, die maar liefst dertig verschillende soorten mosselgerechten op de kaart heeft staan. De mosselen ogen kleiner dan de Zeeuwse die wij kennen, maar smaken minstens even goed. Wij gaan voor de mosselen linguine en een bijhorende frisse, witte Carco Blanc als wijn. Een van de vele lekkere plaatselijke Corsicaanse merken aanwezig op het eiland. De lokale wijnproductie telt maar liefst drie eigen druivensoorten: Vermentino, Niellucio en Blanco Gentilo. De mix van de felle zon en frisse Middellandse zeelucht zorgt voor een verkoelende smaak bij de wijnen.

4. Coti Chiavari

Verder zuidwaarts trekken we richting ‘la plage d’argent’ vlak naast het stadje Coti Chiavari. Dit ‘zilverstrand’ werd vernoemd naar de eigenaardige kleur van het zand: zilverachtig en zelfs bijna reflecterend. Vanuit een van de hutjes op het strand kijken we uit over het adembenemend tafereel. Met een hapje en een drankje in de hand genieten we van het ruisen van de golven en het Corsicaanse bandje dat in de verte muziek speelt. Een hemelse combinatie vol magie.

5. Les Cascades des Anglais

Vanuit de kust trekken we nu het Corsicaanse binnenland in en rijden we naar Vizzavona, waar het maquis het landschap overheerst. Het uitzicht hier staat in groot contrast met dat aan de kust: de bergen volgen elkaar op en de vegetatie verandert hier helemaal. Een afgelegen autoweg brengt ons doorheen een wildernis met hier en daar een huis. In Vizzavona gidst local Laurent ons naar ‘Les Cascades des Anglais’, een waterval die in 10 platformen zich over enkele kilometers naar beneden stort.

Na even uit te rusten op het bovenste platform bij het uitzicht, zetten we de afdaling in. Door het lage waterniveau kunnen we zo door de bedding wandelen. Laurent raadt ons aan om van rots naar rots te huppelen. Als je blijft staan en de rots is nat of instabiel, val je gemakkelijker. Lichte sprongen om af te dalen dus. Dit gaat zo verder tot we bij een kleine stroom even stoppen voor een verfrissende duik. Ons watervalavontuur sluiten we af in een lokale berghut, waar we op aanraden van Laurent een Pietra bestellen. Pietra is een typisch Corsicaans bier met kastanjes als hoofdingrediënt.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."

Pagina's