Kunstenfestival Watou 2022: een samenspel tussen poëzie, beeldende kunst en het dorp

Van zaterdag 2 juli tot en met zondag 4 september 2022 staat Watou opnieuw in het teken van poëzie en beeldende kunst. Verwevenheid, interactie tussen het grensdorp en de kunstenaars, en het samenspel tussen kunst en poëzie vormen de rode draad doorheen de 41ste editie van het Kunstenfestival Watou.

'Sense of Place'

Onder de noemer 'Sense of Place' kiest het kunstenfestival dit jaar voor een andere formule: nieuwe in situkunst- en dichtwerken die hun oorsprong vonden in Patchwork, het experimenteel voortraject van Watou 2022. Inspirator Koen Vanmechelen licht het concept toe: "Het initiatief Patchwork nodigt jonge en oudere kunstenaars uit alle disciplines uit om samen na te denken hoe de volgende edities van Watou eruit kunnen zien.".

Uit de 145 kunstenaars uit binnen- en buitenland die zich kandidaat stelden voor Patchwork selecteerde een jury dertig kandidaten. In de zomer van 2021 kampeerden deze kunstenaars in het dorp om er in dialoog te gaan met de inwoners, één te worden met het landschap en zich onder te dompelen in het festival dat die zomer plaatsvond.

Na een zomer in Watou gespendeerd te hebben, dienden de Patchworkers kunstvoorstellen in. Daaruit werden een twintigtal projectideeën gehonoreerd door de jury en zullen te zien zijn op Watou 2022. "De kunstwerken in Watou dit jaar werden gekozen om hun link met Watou: elk werk vertelt op directe wijze hoe geëngageerd de kunstenaars omgingen met de locaties die ze hebben bezocht. En hoe ze begrip en waardering tonen voor de lokale cultuur en tradities", verklaart jurylid en curator James Putnam.

Vanuit dit plaatsgevoel selecteert curator Putnam ook een aantal bestaande werken voor watou 2022, van onder andere Koen Vanmechelen en Gavin Turk.

Twintig dichters

Voor de invulling van het poëzieluik zocht en vond de organisatie een tweede curator: Michaël Vandebril. Hij selecteerde twintig dichters die zich laten inspireren door de kunstwerken van de Patchworkers. Het is een gevarieerde lijst dichters qua gender, stijl, leeftijd en roots.

Michaël Vandebril: "De dichters krijgen als creatieopdracht een nieuw gedicht of tekst te schrijven die is geïnspireerd op het werk en het gesprek met de kunstenaar. De dichter behoudt zijn artistieke vrijheid en maakt een autonoom werk dat in dialoog gaat met het kunstwerk. Deze gedichten krijgen een plek naast de kunstwerken: typografisch, audio, met projectie of op een andere manier. Via deze weg zet ik de traditie verder om beeldende kunst en poëzie te verbinden die Gwij Mandelinck in Watou heeft geïntroduceerd."

Nieuwe fietsroute

Naast deze in situ gedichten wordt het poëziegedeelte verder aangevuld met een nieuwe fietsroute. "Met Patchwork als experimenteel traject kiest Watou 2022 voor vernieuwing. Toch vergeet het kunstenfestival haar wortels niet. Met onder meer een fietsparcours langs een selectie uit zijn gedichten wordt deze zomer hulde gebracht aan Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou", zegt schepen van Cultuur, Loes Vandromme.

Meer info

Watou 2022 vindt plaats van 2 juli tot en met 4 september. Het kunstenfestival is te bezoeken van woensdag tot maandag, telkens van 10 tot 18 uur. Dinsdag is de sluitingsdag. Ticket kunnen vanaf mei gekocht worden via de website voor 20 euro (standaardprijs).

 

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

'Pluk de dag' is inderdaad hét motto in dit authentieke, rustgevende landhuis in de duinen. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van de bijzonder knusse familiesfeer. Die is er al in de gang, waar je ontvangen wordt.

..."
"

Aan de straatkant zeven ruime en warm gedecoreerde kamers met lateraal zeezicht, achteraan vier kamers. Overnachten in het hotel is een zalige en veilige afsluiter na een weelderige maaltijd in het restaurant.

..."