Culinair genieten van 'Het Lekkere Westen'

Zoals echte Bourgondiërs houden we allemaal van lekker eten en drinken, en laat dat nu net zijn waar West-Vlaanderen in uitblinkt. Een omvangrijk en gevarieerd vissersaanbod, een unieke biercultuur, eigenzinnige streekproducten en 70ha aan wijngaarden, liggen mee aan de bron van de West-Vlaamse culinaire rijkdom. In 'Het Lekkere Westen', het nieuwe themajaar over gastronomie 2022, schotelen 170 getalenteerde chefs de gastronomische troeven van West-Vlaanderen voor. Wat West-Vlaanderen tot de lekkerste provincie maakt? Kom en proef het vooral zelf!

Het hele themjaar door belicht 'Het Lekkere Westen' tal van culinaire thema's met oog op regionale accenten. Zo wordt er in mei ingezoomd op duurzaamheid en in het najaar staan de Noordzeegastronomie en de West-Vlaamse bierbeleving centraal.

Ambassadeur Dominique Persoone

De Brugse choc-o-latier en chef-kok Dominique Persoone werd verkozen tot de ambassadeur van 'Het Lekkere Westen' in 2022: "Ik ben fier om ambassadeur te zijn van 'Het Lekkere Westen'. West-Vlaanderen heeft zich door de jaren heen sterk geprofileerd als lekkerste provincie. Onze hedendaagse, gastronomische troeven ontsluiten de culinaire eigenheid van elke regio én hebben internationale allure. Ik reis de wereld rond en telkens opnieuw stel ik vast dat West-Vlaanderen een uniek verhaal vertelt, met respect voor duurzaamheid en een grote liefde voor onze streekproducten. 'Het Lekkere Westen' is een grote meerwaarde voor het toeristisch imago van onze provincie. En bovendien mogen we best een beetje meer trots zijn op onze troeven".

Lokaal en duurzaam

Met 30 Michelinsterren en 188 restaurants met een Gault&Millau-notering blijft West-Vlaanderen de gastronomische topprovincie voor een heerlijke lunch of diner. Ook de brouwerijen, de landbouwsector, de Noordzeegastronomie en de hotelscholen zijn sterk toonaangevend.

De 170 chefs uit Brugge, het Brugse Ommeland, de Kuststreek, de Leiestreek en de Westhoek zijn geselecteerd door Westtoer en Horeca West-Vlaanderen. De selectie telt 38 nieuwe adressen. De chefs van 'Het Lekkere Westen' hebben een grote passie voor hun streek waarbij lokaal en duurzaam centraal staan. Ze verwerken op creatieve wijze lokale producten in hun smaakvolle gerechten.

Naast de chefs gaan ook logies aan de slag met streekproducten. 100 logiesadressen presenteren streek- ontbijten en arrangementen met lokale producten en tal van alcoholische en non-alcoholische dranken. Daarnaast zet 'Het Lekkere Westen' ook een hele reeks authentieke cafes in de kijker, waar je terecht kan voor een West-Vlaamse dorstlesser of een heerlijk slaapmutsje.

Van hoevepicknicks tot zeewierwandelingen

Voor wie het wat luchtiger mag, biedt West-Vlaanderen een hele reeks gastronomische evenementen en activiteiten aan die gesmaakt worden door jong en oud. Fietsers en wandelaars kunnen op culinaire ontdekking tijdens bierfietsroutes of zeewierwandelingen, met stopplaatsen om te proeven van een brede waaier aan lokale delicatessen. Daarnaast kan je genieten van een heerlijke hoevepicknick met bolderkar of kruiden plukken in de provinciedomeinen én zo even stilstaan bij de troeven van de West-Vlaamse bodem.

Alle info over 'Het Lekkere Westen' kan je hier vinden.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

'Pluk de dag' is inderdaad hét motto in dit authentieke, rustgevende landhuis in de duinen. Je wilt immers zo lang mogelijk genieten van de bijzonder knusse familiesfeer. Die is er al in de gang, waar je ontvangen wordt.

..."
"

Aan de straatkant zeven ruime en warm gedecoreerde kamers met lateraal zeezicht, achteraan vier kamers. Overnachten in het hotel is een zalige en veilige afsluiter na een weelderige maaltijd in het restaurant.

..."