105 kilometer wandelplezier met het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart in de Westhoek

Ontdek het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart vanuit Diksmuide en stap via autoluwe en onverharde paden door een vlak polderlandschap naar dorpjes als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle.

Begin juli 2022 werd in Diksmuide het nieuwe wandelnetwerk De Blankaart officieël geopend. Het 105 km lange netwerk loopt van het provinciedomein De IJzerboomgaard via heel wat trage wegen door natuurgebied De Blankaart, langs gezellige polderdorpen en natuurlijke waterlopen, helemaal tot in Boezinge.

"Natuurgebied De Blankaart is sinds jaar en dag een populaire wandelbestemming in Diksmuide. Het nieuwe wandelnetwerk telt 78 knooppunten en is verbonden met de wandelnetwerken IJzervallei en Hoppeland. Met de Drie Grachtewandelroute en de Blankaartwandelroute omvat het netwerk ook twee bewegwijzerde suggestielussen van 6,5 en 10 kilometer. Er zijn ook twee toegankelijke lussen uitgestippeld op het netwerk die ook aangeduid staan op de wandelkaart. Deze lussen zijn gescreend door Inter Vlaanderen", aldus Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde.

Stilte, water, weidse landschappen, vogels... en regelmatig een lekkere stopplaats. Dat zijn de vijf ingrediënten die elke wandeling top maken en het wandelnetwerk De Blankaart biedt ze allemaal. Vanuit Diksmuide stap je naar dorpen als Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle. Bij de oversteek van de IJzer langs Knokkebrug loopt de wandeling door IJzerbroeken, het overstromingsgebied van de IJzer. Impressionant is het enorme waterspaarbekken dat werd aangelegd in het laagste deel van Merkembroek en Woumenbroek en in het natuurgebied De Blankaart. De uitkijktorens bieden je de mogelijkheid om naar de vele vogels te turen. Ook het oorlogsverleden van de Westhoek is tastbaar aanwezig. Zo brengt het jaagpad langs het Kanaal Ieper-IJzer je naar gehuchten zoals Drie Grachten en Steenstrate, plekken waar de Eerste Wereldoorlog in een versteende herinnering staat gebeiteld.

'Westhoek Wandelproof'

Het wandelnetwerk is een eerste realisatie binnen het Europese Leaderproject 'Westhoek Wandelproof', een samenwerking tussen Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek als co-promoter met acht Westhoekgemeenten: Heuvelland, Ieper, Poperinge, Houthulst, Mesen, Zonnebeke, Diksmuide en Wervik.

Met dit project willen de partners enerzijds werken aan het 'wandelproof' maken van de Westhoek en anderzijds inzetten op een duurzame wandelbeleving. Zo moeten nieuwe wandelmogelijkheden zorgen voor een betere spreiding van de wandelaars en een aantal drukkere gebieden ontlasten. Naast De Blankaart wordt ook een nieuw netwerk in Zonnebeke ontwikkeld. Bestaande netwerken Heuvelland, Hoppeland en Ieperboog worden uitgebreid, verbeterd én aan elkaar verbonden.

Praktisch

Kaarten van het wandelnetwerk De Blankaart zijn voor 8 euro verkrijgbaar in het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart.

Foto: © Natuurpunt De Bron
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."