Zwitserland per trein: duurzamer kan bijna niet

Wie duurzaam wil reizen, vertrouwt op het openbaar vervoer. Niets is eenvoudiger, want Zwitserland heeft het dichtste vervoersnetwerk ter wereld. Het spoor is goed voor 0,2 procent van de totale CO2 ­uitstoot van het verkeer. Een treinreis veroorzaakt 27 keer minder CO2 dan een vergelijkbare rit met de auto. Alleen voetgangers en 57 fietsers reizen ecologischer.

Reizen op een ontspannende en tegelijkertijd spannende manier: het openbaar vervoer in Zwitserland brengt reizigers naar de fascinerendste panoramatrajecten, de mooiste bergtoppen en de meest romantische boottochten.

          

1. Grand Train Tour of Switzerland

Zwitsers en treinen: het is altijd al een goede combinatie geweest. Dankzij de ‘Grand Train Tour of Switzerland’ kun je een ronde door Zwitserland ook per trein beleven. 11 grote meren, 4 officiële talen, 5 UNESCO Werelderfgoedlocaties en tussentijds 1280 kilometer aan magnifieke uitzichten. Tijdens de Grand Train Tour of Switzerland reis je met panoramatreinen naar alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Zwitserland, het hele jaar door. De richting of duur van de reis liggen niet vast. Je kunt in- of uitstappen, waar je maar wil. Of dat nu in Zermatt of St. Moritz is, in het kanton Ticino of in de Lavaux, bij de Rijnwatervallen of aan het meer van Luzern. En het beste? Voor de hele toer heb je maar één kaartje nodig – de Swiss Travel Pass. Stap in, ga lekker zitten en geniet – waar je maar wilt.

2. Premium panoramatreinen

Panoramaroutes hebben in Zwitserland een lange traditie en behoren tot de grootste highlights van het land. Ze gaan door adembenemende bergdecors, langs ijsblauwe gletsjers en kristalheldere meren, door traditionele dorpjes en idyllische valleien. De panoramatreinen zijn rondom voorzien van glas en bieden de reizigers hemelse uitzichten en veel comfort. Dankzij de unieke combinatie van techniek en natuur garanderen deze treinen je een ongeëvenaarde spoorwegbelevenis.

De Bernina Express verbindt het noorden met het zuiden van Zwitserland. De Alpenoversteek met de Bernina Express is absoluut een van de spectaculairste. Op zijn route rijdt de Bernina Express over het 65 meter hoge Landwasserviaduct, het symbool van de Rhätische Bahn en het UNESCO Werelderfgoed. In totaal gaat de reis van Chur naar Tirano door 55 tunnels en over 196 bruggen.

De Glacier Express wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd. De Glacier Express voert in ongeveer acht uur door de Alpen, door 91 tunnels en over 291 bruggen. Tijdens de ontspannende rit van het mondaine St. Moritz in Engadin naar het niet minder glanzende Zermatt in Wallis worden de reizigers in de Glacier Express getrakteerd op veel landschappelijk schoon en technische meesterwerken. Met zijn panoramavensters tot aan het plafond biedt de Glacier Express vrij uitzicht op prachtige landschappen.

Voor wie van absolute luxe houdt, is de Excellence Class van de Glacier Express aan aanrader. Passagiers genieten er van het allerbeste comfort en, dankzij een gegarandeerde zitplaats aan het venster, van het best mogelijke uitzicht. Iedereen wordt getrakteerd op een persoonlijke service en culinaire hoogstandjes uit de keuken aan boord. Champagne en amuse-bouches worden aan de gasten geserveerd gevolgd door een uitgelezen vijfgangenmenu met bijpassende wijnen. Met deze nieuwe aanbieding zorgt de Glacier Express voor een van de meest exclusieve toeristische hoogtepunten van Zwitserland.

3. All-in-one ticket

Swiss Travel System staat voor het circa 29.000 kilometer omvattende openbaarvervoernet van Zwitserland, maar ook voor het unieke ticketassortiment voor buitenlandse gasten. Op het dichtste openbaarvervoernet van de wereld rijden de treinen volgens vast patroon: altijd op dezelfde minuut na elk heel en/of half uur, op alle trajecten.

Het was nog nooit zo eenvoudig Zwitserland te ontdekken! Het all-in-one-ticket Swiss Travel Pass is voor gasten uit het buitenland de sleutel tot het openbaarvervoernet van Zwitserland. Met één enkel ticket kunnen ze 3, 4, 8 of 15 dagen lang per trein, bus en boot door heel Zwitserland reizen. Ook inbegrepen: gratis gebruik van het openbaar vervoer in de Zwitserse steden, gratis toegang tot meer dan 500 musea en talloze kortingen. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis. Kinderen tussen de 6 en 16 jaar onder begeleiding van ten minste een ouder, die in het bezit is van een geldig Swiss Travel System Ticket, reizen gratis met de kosteloze Swiss Family Card. Jongeren onder de 26 jaar die met trein, bus en boot door Zwitserland reizen, besparen met de Swiss Travel Pass Youth 15% op de normale prijs van de Swiss Travel Pass.

Meer info vind je via deze links:

Overzicht van alle panoramatreinen

Copyrights foto's: Stefan Schlumpf, Tobias Ryser, GoldenPass Services, Giglio Pasqua, Francesco Bai, Daniel Ammann, Peter Pfeiffer, Tibert Keller, Marcus Gryger, Andrea Badrutt, Beat Mueller, Christof Sonderegger
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het superior viersterrenhotel Grischa vind je rechtover het station en vlakbij de kabelbaan en het centrum van Davos Platz. Dat prachtige hotel met duurzaamheidslabel biedt alle comfort voor mountainbikers en skiërs.

..."