Zomerse bergsportvakantie in Zwitserland: Davos Klosters, de ideale regio voor wandel- en fietsliefhebbers

In de laatste lijn naar Davos brengt de zomerse trein je doorheen de bergen en bloeiende natuur van de Zwitserse regio Graübunden. Steeds hoger gaat het: van station naar stationnetje, steeds verder ook in de vallei. De gemeenten Klosters en Davos spreiden zich uit als een langgerekt lint van kleine en middelgrote dorpjes: van Klosters Dorf tot uiteindelijk in Davos Platz is ruim 35 minuten met de trein. Daar stappen we af, de trein heeft nog vier verdere stopplaatsen tot in Davos Wiesen. Nog eens 20 minuten uitzichten… want Davos is op 1560 meter hoogte de hoogstgelegen stad van Europa.

 Dit artikel is een reportage met inspirerende reisinformatie over duurzaam reizen

Per bike door de vallei

De beste manier om Davos te ontdekken in de zomer is per fiets. De laatste jaren ontwikkelde het gebied zich sterk tot een veelzijdige ‘bike arena’. Onze gids Kevin van Bike Academy heeft al zowat overal in de wereld gewoond, maar is nu verknocht aan Davos: “Fietsen is hip. De fietsinfrastructuur in Davos werd tot in de kleinste details uitgewerkt: bikers hebben de trails voor het uitkiezen. Zeker fietstochten met de e-bike winnen aan populariteit. Tijdens de rondritten met de e-bike ligt de nadruk op het genieten van de rit en het aanschouwen van de adembenemende omgeving. Je kan ook meerdere dagen erop uittrekken. Tijdens zo’n avontuur overnacht je in authentieke Alpenhutten en als kers op de taart keer je terug naar Davos met de historische trein”. 

“In onze regio worden bike hotels uitgebaat die over de geschikte infrastructuur beschikken om fietsers te verwelkomen: ze zijn te herkennen aan het Bike-Hotel-Label ”, vertelt Petra, pers- en communicatieverantwoordelijke van Davos Klosters. “De hotels voorzien onder meer speciale sportmaaltijden, zijn de startplaats voor gegidste fietstochten, beschikken over een fietsreiningingsruimte, gratis wasservice voor fietskleding en een werkplaats voor kleine reparaties”.

Naar de piek van de Schatzalp

In Davos Platz is de Schatzalp een bijzondere plek die al jaar en dag bezoekers inspireert. “Het toerisme in Davos begon met de Schatzalp, mensen kwamen van ver hier naartoe om te kuren en te genezen”, vertelt Petra. Thomas Mann schreef er ook zijn literaire meesterwerk ‘De Toverberg’ en verscheidene Hollywoodfilms werden gedraaid op de flanken van de deze berg.  Tussen de winkels van de Promenade in Davos Platz verscholen in een steegje kan je het treintje naar boven, naar de Schatzalp nemen. Een kwartiertje vrolijk stijgen naar het eerste station. Daar wachten enkele winkeltjes en bars, maar bovenal een prachtig statig Jugendstil Hotel Schatzalp, recht uit begin 20ste eeuw met een grandioze gaanderij, omgeven door de veelzijdige botanische tuinen. Meer dan 5000 plantensoorten, afkomstig uit de grootste gebergtes ter wereld, bloeien hier doorheen het jaar. In de 5 hectare grote tuinen huizen verschillende zeldzame planten- en bloemsoorten waaronder de wereldvermaarde Edelweiss. Het traditionele kleine witte bloemetje uit de Alpen staat vanaf begin mei in bloei. Daarnaast kan je in de botanische tuinen ook een geïmporteerde Edelweisssoort uit Azië bewonderen. Op het domein worden workshops en geleide bezoeken over de geneeskrachtige planten en biologisch tuinieren georganiseerd. 

We wandelen verder, verder omhoog, zachtjesaan twintig minuten nog meer stijgen tot de eerbiedwaardige hoogte van 1920 meter naar de Strela Alp. Daar is de huisgemaakte cake een trekker, maar bovenal het machtige zicht over de hele vallei. Net zoals bij een haardvuur, een zicht dat nooit verveelt! De cakes hebben namen van vrouwen, Betti is een licht vette smaakvolle chocolade harmonie. België staat bekend om zijn chocolade, maar Zwitserland dus ook! Uitbaatster Nicole heeft veel vrienden en vriendinnen in het dal, we kregen tot drie keer de tip om zeker langs de Strela Alp te passeren. Ze moet lachen: “Ons Alp restaurant draait winter en zomer, dat is toch een echte evolutie: de zomeractiviteiten met de wandelaars en vooral de fietsers brengen hier veel beweging”. 

Hiking trails voor elk niveau

De hike naar de top van de Schatzalp is een geliefde wandelroute in de regio Davos Klosters, maar ook de themawandelingen zijn erg in trek. Tijdens deze gegidste wandeltochten wordt je kennis over de geschiedenis van de regio, de bergen en de natuur verruimd. 

“Er is een enorm aanbod aan wandelroutes beschikbaar. Zowel gezinnen met kinderen, oudere koppels als echte avonturiers vinden een wandelroute op maat. Bij de themawandelingen kunnen kinderen op een speelse manier de bestemming leren kennen, terwijl ouders zich kunnen verdiepen in de cultuur en geschiedenis”, aldus Petra. 

Tijdens de zomermaanden bieden de hiking trails langs de bergmeren, watervallen en bergstromen een verfrissend alternatief. “Rondom het Meer van Davos kan je heerlijk wandelen en op het meer worden tal van watersportacitivteiten georganiseerd. Het is een fijne plek om in de zomer te vertoeven, maar ook een bezoek aan de Sertig waterval mag je echt niet missen. Het natuurspektakel dat zich in dit berglandschap afspeelt is ontzettend impressionant”. 

Elke dag een nieuwe ervaring dankzij het Guest Programm 

“Een van de troeven van onze regio is het zomergastenprogramma”, vertelt Petra, “Het biedt een breed scala aan activiteiten en belevenissen. Wie een nacht in een van de hotels van Davos Klosters verblijft ontvangt in het hotel een Premium Card. Met deze kaart is niet alleen het lokale openbaar vervoer volledig gratis, maar kan men ook deelnemen aan het Guest Programm”. Bezoekers kunnen uit vijf verschillende activiteiten kiezen aan een gereduceerd tarief. De belevenissen gaan van wakeboarden tot een cursus om je fietstechniek te verbeteren, van traditioneel brood bakken tot een bezoek aan een authentieke brouwerij. Naast het zomergastenprogramma loopt tijdens de wintermaanden een wintergastenprogramma, waarbij wintersportactiviteiten worden aangeboden. 

Focus op duurzaamheid 

De regio Davos Klosters draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Tegen 2030 wil Davos het eerste klimaatneutrale vakantieoord in Zwitserland zijn, daar worden nu al een reeks maatregelen voor genomen en initiatieven voor opgestart. Zo wordt de Schatzalp in de winter omgetoverd tot het eerste natuurlijke skigebied in Europa. In dat milieuvriendelijke skigebied wordt enkel gebruik gemaakt van echte sneeuw. 

“We streven ernaar om zowel een hoge kwaliteit aan onze gasten te kunnen bieden als zorg te dragen voor de planeet. Daarom werken onze hotels en restaurants samen met lokale boerderijen en wijnproducenten. Dankzij deze korte keten wordt de kwaliteit van de maaltijden die we in de restaurants en hotels aanbieden gewaarborgd en heeft ook de lokale economie baat bij het toerisme in de streek”, legt Petra uit. 

Ook superior viersterrenhotel Grischa, waar we tijdens onze reis verblijven, neemt zijn verantwoordelijkheid op om duurzaam te werk te gaan en maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. “Door het gebruik van LED verlichting wordt 90% stroom bespaard en dankzij het innovatieve zonnesysteem op het dak besparen we nog eens 20.000 liter stookolie per jaar”, legt Corina, marketing verantwoordelijke van Hotel Grischa, uit. “Daarnaast bieden we geen papieren kranten en magazines aan in de lounge van het hotel, maar kunnen onze gasten gebruik maken van de digitale mediatheek waar ze de meest recente kranten en tijdschriften kunnen downloaden. We beschikken bewust niet over een fitness of wellnessruimte in het hotel, maar we verwijzen onze gasten door naar de goed uitgeruste wellness- en fitnessvoorzieningen in Davos Platz”.