Vroeger & vandaag: Nicaragua: Sandino, rum en vulkanen

‘Berucht vanwege zijn sandinistische revolutie en aanslepende Contra-oorlog, bleef Nicaragua door zijn jarenlange isolement onbekend als reisbestemming. Maar het grootste, dunstbevolkte Centraal-Amerikaanse land blijkt een verrassende ontdekking. ’s Lands bewogen geschiedenis kruidt een verkenningstocht langs romantische koloniale steden, rokende vulkanen, ongerept regenwoud en eenzame stranden.'

Zo begint het artikel van reporter Jo Fransen in het GRANDE magazine van mei 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in het roerige land in Centraal-Amerika.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2002

De reporter leert over het politieke verleden en de huidige situatie van Nicaragua: ‘En nu ook, bijna een kwarteeuw na de sandinistische overwinning van 1979, is de revolutionaire erfenis hier het grootst. Aan een basketbalveldje kronkelt tegen de beschilderde muren een gifgroene slang omhoog. De ‘stars and stripes’ laten er geen twijfel over bestaan: dit monster is de CIA, die campesinos en schoolkinderen wurgt. Arbeiders bouwen huizen, kinderen zitten op schoolbanken, een vrouw in uniform draagt een kindje op de arm, de andere arm strijdbaar met een geweer in de lucht. Geschilderde handen duwen stembrieven in de verkiezingsbussen. De ironie van revolutionaire muurschilderingen: de sandinisten verloren in november 2001 voor de derde keer op rij de presidentsverkiezingen.’

Vandaag in 2022

Sindsdien is de politieke situatie in Nicaragua veranderd: sinds 2007 zijn de sandinisten onder leiding van Daniel Ortega opnieuw aan de macht in Nicaragua. In het begin ging alles vrij geruisloos, maar over de jaren komt er toch steeds meer kritiek op het regime van Ortega. De grootste protesten tegen de regering vonden plaatst in 2018. Door onvrede over bepaalde overheidsmaatregelen rond pensioenregelingen ontstonden protesten, jongeren en studenten uitten hun ongenoegen.

De relatief kleine opstand heeft wel nadelige gevolgen gehad voor het toerisme in het land. Het toerisme in Nicaragua zat redelijk in de lift, maar de internationale berichtgevingen rond de politieke onrust zorgden voor een dipje. De situatie op politiek gebied is nog altijd redelijk grimmig, maar toch probeert de overheid door middel van campagnes toeristen weer warm te maken om naar Nicaragua te komen.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek