Djerba, een prachtig eiland vol cultuur

Verschillende delen van het eiland Djerba zijn sinds 18 september opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Laten we de vele culturele schatten van deze parel van Tunesië onder de loep nemen.

Djerba is een zonnig eiland dat gemakkelijk bereikbaar is vanuit België. Het staat bekend om zijn traditionele architectuur, witgekalkte huizen en smalle straatjes die de charme van het verleden uitstralen. De nabijgelegen grotten van Matmata zijn een populaire attractie. Handwerk staat centraal in de plaatselijke cultuur. Handgemaakte Mergoum tapijten, aardewerk, zilveren sieraden en andere palmbladproducten weerspiegelen de eeuwenoude tradities van het eiland.

De synagoge van Ghriba is een van de belangrijkste culturele en religieuze attracties van het eiland. Het is een van de oudste synagogen ter wereld en is een jaarlijks trekpleister voor duizenden pelgrims tijdens de Joodse feesten.

Verder is Djerba Explore zeker een bezoek waard. Hier ontdek je hoe het leven is op een authentiek nagebouwd landgoed. Het landgoed is ook de thuisbasis van de krokodillenboerderij, waar je de reptielen kunt zien voeren en waar je meer te weten kunt komen over deze indrukwekkende dieren.

Musea

Djerba heeft ook een aantal uitstekende musea. Het Guellala Museum omvat een collectie traditionele Berberse voorwerpen, landbouwgereedschap, traditionele klederdracht, aardewerk en sieraden. In Houmt Souk, de grootste stad van Djerba, vind je het Lalla Hadria Museum, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst, met werken van Tunesische en internationale kunstenaars. Het museum presenteert een verscheidenheid aan kunstvormen, van schilderkunst tot beeldhouwkunst en fotografie. Wat je ook niet mag missen is de Djerba Hood, een uniek openluchtmuseum gewijd aan straatkunst. Graffitikunstenaars uit de hele wereld hebben hier traditionele architectuur omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken.

Erkenningen van UNESCO

Vijf locaties in Djerba staan sinds 18 september 2023 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gaat om twee stedelijke gebieden, waaronder het dorp Hara Sghira, het oudste dorp van de lokale joodse gemeenschap, en het historische centrum van Houmt Souk. Ook 22 moskeëen, de synagoge van Ghriba en de kerk Saint-Nicolas zijn erkend. Deze gebedshuizen getuigen van de harmonieuze co-existentie van drie gemeenschappen met verschillende religies en culturen.

Het Bardo heropent zijn deuren

In de Tunesische hoofdstad Tunis, 500 kilometer verderop, ging het Bardo Nationaal Museum op 14 september 2023 weer open na twee jaar dicht te zijn geweest. Het museum huist in een Beylian paleis uit de 14de eeuw en heeft de grootste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld. Geschiedenis- en kunstliefhebbers kunnen er speciale tentoonstellingen en nieuw geopende zalen bekijken. Bezoek je Tunis, dan mag je het museum niet missen!

Meer info

Djerba

Copyrights: Discover Tunisia

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek