Viroinval: groen walhalla voor fietsers en wandelaars

Viroinval is een groene gemeente in de Ardennen, aan de Franse grens in de provincie Namen. Wie op zoek is naar rust, natuur en gastronomie is in Viroinval aan het juiste adres. Schitterende fiets-en wandelpaden, uitgestrekte bossen én heerlijke trappistenbieren en -kazen van Chimay om van te smullen.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met 

Viroinval is een waar wandel- en fietsparadijs. Samen met de gemeentes Couvin en Philippeville maakt het deel uit van het natuurpark Viroin-Hermeton, een 48.350 hectare gebied van betoverende landschappen en afwisselende fauna en flora. Het zuiden van Viroin-Hermeton wordt overheerst door het woud van Viroinval, met eiken en haagbeuken afgewisseld met hazelnoten en berken. 

Het park is ook de thuisbasis voor een indrukwekkend natuurverschijnsel in de buurt van Nismes: Fondry des Chiens. Dat is een 20 meter diepe nauwe kloof waar een biotoop, rijk aan een grote biodiversiteit, verscholen ligt. Door de bijzondere bodemgesteldheid en de erosie van regenwater is hier gedurende miljoenen jaren een kloof gevormd met enorme rotsblokken. De Fondry des Chiens wordt beschouwd als een natuurmonument en kan je via een 7.5 kilometer lange wandeling verkennen.

De Grotten van Neptunus

Wil je meer unieke natuurverschijnselen? Ook de adembenemende Grotten van Neptunus zijn zeker een bezoekje waard. Ze liggen in Petigny in het zuiden van de provincie Namen en zijn een van de oudste ondergrondse grotten van België. Hier heeft gedurende miljoenen jaren de erosie van het water van de rivier l’Eau Noire een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van dit natuurspel. Tijdens een rondleiding word je ondergedompeld - letterlijk en figuurlijk – in een wondermooi natuurkader waarbij je door de grotten kan wandelen of aan boord stapt voor een boottocht op de ondergrondse rivier.

De meren van l'Eau d'Heure

Naast uitgestrekte bossen en unieke natuurverschijnselen, vormen ook de meren van de l’Eau d’Heure een betoverend schouwspel. L’Eau d’Heure is een beschermd natuurgebied met 70 kilometer oevers, 600 hectare waterpartijen, bossen en weilanden. De schoonheid van het natuurgebied en de meren kan je perfect verkennen in een 12 kilometer lange wandeling of een fietstocht van La Platte Taille naar Le Val Joly. De afstand bedraagt zo’n 35 kilometer en de route wordt beschouwd als één van de mooiste RAVeL-fietsroutes van het land.

Op de site van l’Eau d’Heure kan je de grootste stuwdam van België bezoeken en dat nog eens 20 meter onder de grond! Een begeleid bezoek toont je de oorsprong en de geschiedenis van de stuwdam op een reuzengrote maquette. Daarna kom je tijdens een 450 meter lange wandeling zo’n 20 meter onder de grond terecht in de galerijen van de stuwdam.

Museumdorp Treignes

Als je houdt van cultuur, dan zal Treignes je zeker bevallen. Het is een klein dorpje in de gemeente Viroinval, aan de rivier Viroin. Met maar liefst vijf musea wordt Treignes ook wel het museumdorp genoemd. Een bezoek aan het Spoowegmuseum mag zeker niet ontbreken. Het museum is ondergebracht in het voormalige internationale treinstation van Treignes en neemt je mee op een ontdekkingsreis doorheen de spoorweggeschiedenis van België. Dieselmotorrijtuigen, elektrische en stoomlocomotieven, waarvan de oudste teruggaat tot 1894, worden hier tentoongesteld. 

De ontdekkingsreis is pas compleet wanneer je aan boord stapt van een authentieke stoomtrein: de Stoomtrein der Drie Valleien. Hierbij maak je een rit door de dorpen van Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves. Tijdens deze treinreis sta je ongetwijfeld verstomd van de prachtige pittoreske landschappen van een van de mooste spoorwegnetwerken van Europa en van het natuurpark van Viroin-Hermeton.

Abdij van Scourmont

Wie Chimay zegt, denkt meteen aan de heerlijke trappistenbieren en -kazen. Op zo’n tiental kilometer van Chimay, op het grondgebied van Forges, vind je de Abdij van Scourmont. Deze prachtige Abdij met tuin werd in 1850 gesticht als trappistenklooster door een groepje monniken. Rond het klooster bouwden ze een boerderij, brouwerij en kaasmakerij. Vandaag de dag leven er nog maar een twintigtal monniken in de abdij en werken ze in alle rust en vrede aan het brouwen van de heerlijke trappistenbieren en kazen. Het is helaas niet mogelijk om de brouwerij te bezoeken, wel kan je een prachtige wandeling maken door de tuin of de kerk bezichtigen. 

Op zo’n kilometer afstand van de abdij vind je de Espace Chimay waar je op interactieve wijze kan kennis maken met het complete brouwproces én uiteraard ook kan proeven van de heerlijke Chimay bieren en kazen. Met de Chimay Experience ga je op reis naar de geheimen, de geschiedenis en de schatten van de vervaardiging van de bieren en kazen. Aan de hand van een geanimeerde maquette van de Abdij van Scourmont en een virtueel gouden boek kom je meer te weten over meer dan 150 jaar traditie, authenticiteit en vakkundig bier brouwen. Afsluiten doe je uiteraard met een heerlijke degustatie.

Kasteel van Chimay

Chimay heeft nog meer te bieden dan alleen zijn trappistenbieren en -kazen. Op een rotspunt die uitkijkt over de kruising van de Eau Blanche op de Romeinse weg ligt het magnifieke Kasteel van Chimay. Hier ontdek je op een unieke en interactieve manier de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Starten doe je met de film ‘Geheimen van Chimay’ waarna je de Inkomhal, de Wapenzaal, het Salon Thierry Bosquet, het Portretten Salon, de Wintertuin en het Theater kan bezoeken. En als kers op de taart sluit je af met een prachtig uitzicht op het Prinselijk Park.

Meer info vind je via onderstaande links:

Fondry des Chiens

Wandeling rond Fondry des Chiens

Grotten van Neptunus

Meren van l'Eau d'Heure

Fietstocht rond de meren

Wandeltocht langs de meren

Treignes, museumdorp

Chimay

Kasteel van Chimay

Chimay Experience

Abdij van Scourmont

Copyright foto's: Mark Rossignol, David Samyn, Christophe Vandercam, Daniel Maas, Daniel Maas, Arnaud Siquet, OT Viroinval, ASBL Château de Chimay, Espace Chimay
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek