Tunesië, land van duizend en één smaken

Tunesië staat bekend om zonnige stranden, gastvrije mensen en rijke historisch erfgoed. Het land heeft ook veel te bieden op het gebied van gastronomie en heerlijke lokale producten. Zeker de moeite waard om te ontdekken!

Tunesië heeft een rijke culinaire traditie dankzij de unieke ligging waar de invloeden van het Mediterraans gebied, Afrika en het Midden-Oosten samenkomen. Dat resulteert in een smeltkroes van smaken die de geschiedenis en culturen van de Berbers, Puniërs, Arabieren, Joden, Turken, Grieken en Italianen weerspiegelen. Toch is dat niet het enige dat de Tunesische keuken verrijkt. Tunesiërs maken elke dag gebruik van specerijen en pepers, die ze in poedervorm gebruiken of als pasta, zoals harissa. Er zijn ook veel aromatische kruiden beschikbaar, die ze zowel gebruiken om hun gerechten op smaak te brengen als om er infusies van te maken. Verder is de Tunesische keuken gebaseerd op eieren, die worden gebruikt voor brik, tajine, ojja, chakchouka, gebak en pudding, of om salades en andere gerechten mee te versieren.

Nieuwe culinaire route

De unieke Route culinaire van Tunesië biedt je de mogelijkheid om de diversiteit en smaken van deze keuken te ontdekken. Elke regio en etnische groep heeft zijn eigen specialiteiten. Het project laat zien hoe trots het land is op zijn culinaire erfgoed. Op die manier eren ze de zeven regio's met hun unieke lokale producten: kazen uit het noordwesten, wijnen uit het noorden, olijven uit het centrum, dadels uit het zuidwesten, octopus van de Kerkennah eilanden en heerlijke harissa van Cap Bon in het noordoosten.

Bij het inclusieve project zijn allerlei lokale spelers betrokken, van kleine producenten en boeren tot wijnmakers, ambachtslui en restauranthouders (150 projectleiders in totaal!). Samen creëren ze nieuwe culinaire avonturen die zowel de geschiedenis als eeuwenoude ambachten laten zien. Als je deze culinaire route volgt, ontdek je hoe harissa tot stand komt, leer je hoe je je eigen olijfolie maakt, leer je alles over het vissen op octopus in Kerkennah, verdiep je je in de culturen van het zuidwesten voor een ervaring rond dadelpalmen en maak je kennis met de wereld van de Tunesische wijnmakers. De variëteit aan ervaringen is eindeloos en belooft onvergetelijke herinneringen!

Doel: duurzaamheid

La Route culinaire van Tunesië zet zich in voor duurzaamheid en ethiek, in tegenstelling tot massatoerisme. Door regionale en interregionale samenwerking te bevorderen, wil het unieke initiatief de lokale economieën versterken en ze omvormen tot duurzame toeristische knooppunten. Op deze manier positioneert het land zich als een van de meest gewilde bestemmingen vanwege zijn rijke culinaire erfgoed. Het project is ook erkend door het Creative Tourism Network, dat de duurzame aanpak en de creatie van waarde erkent.

Wil je meer ontdekken over deze nieuwe culinaire route door Tunesië? Bezoek de website die gewijd is aan dit originele experiment door hier te klikken of stuur een e-mail naar routeculinairetunisie@gmail.

Meer info

La Route Culinaire de Tunisie 

Copyright: Discover Tunesia

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek