- Home »
Art Nouveau Brussels 2023: Een ruim programma voor een bijzonder feestjaar
Art Nouveau Brussels 2023: Een ruim programma voor een bijzonder feestjaar
Brussel staat dit jaar helemaal in het teken van art nouveau. Naast een bezoek aan de iconische art-nouveaugebouwen die het hele jaar geopend zijn voor het grote publiek, heeft Art Nouveau Brussels 2023 nog zoveel meer te bieden. Aan de hand van een gevarieerd en uitgebreid programma wil Brussel zichzelf op de kaart zetten als de hoofdstad van de art nouveau. Verwacht boeiende tentoonstellingen, feestelijke evenementen, uitzonderlijke rondleidingen, interessante conferenties en zoveel meer!
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met visit.brussels
Art Nouveau Brussels: hoe het allemaal begon
Aan het einde van de 19de eeuw reageerden kunstenaars, zoals Victor Horta, tegen de industrialisering. Ze zagen schoonheid als een levensideaal en keerden in hun werken terug naar de natuur, kwaliteit en duurzaamheid. Het resultaat hiervan waren kleurrijke kunstwerken met ijzerwerk, glas-in-lood, mozaïek en een alomtegenwoordigheid van licht. Met de bouw van het Tassel Huis, gaf Victor Horta het startschot van de art nouveau. De kunststroming staat voor een totaal concept. Art nouveau zit namelijk in alle elementen verweven. Je vindt het terug in architectuur, meubels, tapijten, decoratieve voorwerpen, affiches en sieraden.
Art Nouveau Brussels 2023: een gevarieerd programma in een hedendaags jasje
Nu, 130 jaar later, blijft de esthetiek van de art nouveau de aandacht van het publiek trekken. In Brussel staan er meer dan duizend art-nouveaugebouwen en vind je meubels, objecten en kunstwerken uit de kunststroming. Het spreekt dan ook voor zich dat Brussel zichzelf niet enkel op de kaart wil zetten als de hoofdstad van België en Europa, maar ook als de hoofdstad van de art nouveau. Visit.brussels, urban.brussels en hun partners zetten met Art Nouveau Brussels 2023 het rijke architecturale erfgoed centraal. Een gevarieerd programma brengt je terug naar het einde van de 19de eeuw maar wel met een hedendaags jasje aan.
Horta’s kijk
Tijdens het art-nouveaujaar in Brussel krijg je aan de hand van tijdelijke tentoonstellingen een unieke kijk op de kunststroming. Dankzij het enorm groot aanbod, is er voor ieder wat wils. Een naam die niet weg te denken is, is Victor Horta. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er enkele expo’s gewijd zijn aan hem. Zo kan je tot januari 2024 in de Bozar een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Victor Horta en de grammatica van Art Nouveau’. In het Hortamuseum loopt momenteel al de tentoonstelling ‘Victor Horta versus Art Nouveau’.
De vele gezichten
Art nouveau gaat over totaalkunst. Je kan de kunstvorm zien vanuit verschillende invalshoeken en daar wordt bij enkele tijdelijke tentoonstellingen erg op ingespeeld. Zo is er bijvoorbeeld in het Museum van de Stad Brussel de tentoonstelling ‘Back to the nature’. Bij deze tentoonstelling zie je borduurwerk, schilderkunst, mode en architectuur van het begin van de 20ste eeuw met een nadruk op natuur. Een echte aanrader is de tentoonstelling ‘Bloemenpracht’ in Horta’s Autriquehuis. Tot januari 2024 staat daar het leven en het werk van Privat-Livemont centraal. Deze art-nouveaukunstenaar maakte vooral naam door zijn prachtige affiches en sgrafitto. In het Belgisch Stripcentrum bezoek je vanaf oktober een tentoonstelling over strips en art nouveau. En in het Hortamuseum wordt vanaf november 2023 mode en art nouveau met elkaar verweven in de tentoonstelling ‘Mode & Art Nouveau’. Vanaf september 2023 vind je in het Design museum de bijzondere expo ‘Resonanties’ terug die een ontmoeting creëert tussen plastic en art nouveau.
Eerste tentoonstelling in het Hanon Huis
Het prachtige Hanon Huis is onlangs gerestaureerd en opent op 1 juni zijn deuren voor het grote publiek. Het huis, dat de Belgische en Franse art nouveau met elkaar verbindt, is altijd de moeite waard. De tentoonstelling ‘Van de Velde, Serrurier-Bovy, Hankar & Co’ maakt een bezoek aan het Hanonhuis onmisbaar! Deze tentoonstelling toont de Belgische art nouveau in al zijn verscheidenheid aan de hand van werken van enkele van de meest vooraanstaande collecties van de Belgische kunst.
Een jaar lang in de Sint-Gorikshallen
Het hele jaarprogramma van de Sint-Gorikshallen wordt gewijd aan de art nouveau. Zo loopt er tot eind mei de tentoonstelling ‘Het verloren notitieboekje van Victor Horta’ . Van 10 juni tot 28 augustus staat de bijzondere foto- en videotentoonstelling ‘Arabesque’ op de planning waarin hedendaagse circuskunsten vermengd worden met art nouveau.
Niet te missen evenementen
Met een ruim aanbod aan evenementen belooft het art-nouveaujaar een heus feestjaar te worden. Zo krijgt in mei het Irisfeest en Lente op de Begraafplaatsen een uitzonderlijk art nouveau insteek. Tijdens de Brusselse nocturnes in de maanden april en mei bezoek je ’s avonds art-nouveaumusea zoals het Hortamuseum, Hotel van Eetvelde, het Cauchiehuis en het Autriquehuis. Een ander niet te missen evenement waarbij je (verborgen) art-nouveauparels kan bezichtigen, zijn de Heritage Days op 16 en 17 september. Het ARTONOV-festival in oktober steekt art nouveau en art deco in een modern jasje. Het festival bestaat uit verschillende voorstellingen op ongewone locaties zoals de art-nouveauparel Maison Saint Cyr.
Rondleidingen op bijzondere art-nouveausites
Gedurende het hele art-nouveaujaar organiseren culturele partners van visit.brussels rondleidingen, lezingen, conferenties en workshops. Zo geniet je van een nieuwe art-nouveauroute in het museum van Kunst en Geschiedenis. Ook in art-nouveaugebouwen zoals Hotel van Eetvelde en het Solvayhuis kan je deelnemen aan rondleidingen met gids. De vereniging Ultieme Hallucinatie geeft je de mogelijkheid om sites te (her)ontdekken vanuit een andere invalshoek. Uitzonderlijk voor het art-nouveaujaar openen enkel eigenaars art-nouveaugebouwen. Zo kan je het Max Hallethuis en het Frisonhuis bezoeken en kan je ook een blik werpen achter de schermen bij de restauratiewerken van het Roosenboomhuis.
Wil je liever de gevels van de prachtige art-nouveaugebouwen aanschouwen? Dat kan via meerdere wandelroutes. Er zijn een groot aantal verenigingen die in Brussel sinds jaar en dag art-nouveauwandelingen of fietstochten organiseren.
Tal van Brusselse gemeenten organiseren bijzondere rondleidingen die enkele architecten extra in de verf zetten. In Anderlecht en Elsene zijn er wandelkaarten die architecten zoals Jean-Baptiste Dewin, Ernest Blérot en de gebroeders Dulune in het daglicht plaatsen. Kunstenaar Privat-Livemont speelt dan weer in Schaarbeek een hoofdrol. De gemeente organiseert er verschillende activiteiten gedurende het jaar.
Over de grenzen heen dankzij het Réseau Art Nouveau Network
Art nouveau was niet enkel een trend in Brussel aan het begin van de 20ste eeuw. Ook andere Europese landen hadden heel wat moois te bieden. Dankzij het Réseau Art Nouveau Network zijn er tijdens het art-nouveaujaar lezingen, tentoonstellingen en evenementen die art nouveau uit andere landen naar voren brengen. In het kader van de internationale art-nouveaudag, kan je van 10 tot 13 juni in het Hongaars Cultureel Instituut een tentoonstelling bezoeken over één van Hongarije’s grootste architecten: Ödön Lechner. Een niet te missen evenement is ongetwijfeld de lezing over Art Nouveau in Argentinië in de maand juni. Deze lezing vindt plaats in het prachtige Hotel Ciamberlani en is een unieke kans om het huis ook eens aan de binnenkant te bewonderen.
Bezoek tentoonstellingen met de Art Nouveau Pass
De Art Nouveau Pass geeft je dit jaar niet alleen toegang tot verschillende art-nouveaumusea. Je kan met de pass ook kiezen uit elf uitzonderlijke tentoonstellingen. Bovendien geniet je van interessante kortingen. De pass is verkrijgbaar in twee formules van 20 en 30 euro. Hiervoor kan je negen maanden genieten van de verschillende art-nouveaumusea.
Meer informatie vind je via de volgende links:
Copyright foto's: © visit.brussels