Twee Griekse steden die je moét bezoeken: Thessaloniki en Athene

De steden Athene en Thessaloniki zijn uniek. Ze hebben zowel de nabijheid van de zee als de meest indrukwekkende bergen. Je kan er kennis maken met de authentiek Griekse cultuur en levensstijl, ontelbare ervaringen opdoen en genieten van de adembenemende natuur.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux.

Thessaloniki, een historisch openluchtmuseum

Thessaloniki is de op één na grootste stad van Griekenland. In de Romeinse tijd groeide de stad uit tot een belangrijke metropool en de op één na grootste en rijkste stad van het Byzantijnse Rijk. Geen wonder dus dat Thessaloniki net een openluchtmuseum is! Door de Byzantijnse traditie met een aura van de Ottomaanse architectuur, verwesterd 19de eeuws neoclassicisme en hedendaagse gebouwen, ontstond er een fascinerende, stedelijke smeltkroes. Vergeet zeker niet om de oude stadswijk Ano Poli te bezoeken, met geplaveide steegjes, traditionele huizen en indrukwekkende monumenten uit het Byzantijnse en Ottomaanse tijdperk. 

The city that never sleeps

Thessaloniki staat ook bekend als de ‘stad die nooit slaapt’. Als toerist voel je je er helemaal thuis dankzij de Griekse openhartigheid en gastvrijheid. Het is net alsof je onder vrienden bent! Heerlijke restaurants, de beste nachtclubs, luxueuze hotels en warme gasthuizen zorgen dag én nacht voor een heerlijk vakantiegevoel. 

Interessante wijken

De boulevard van Thessaloniki, een van de langste stadsstranden van Europa, is de perfecte plaats om te genieten van een mooie avondwandeling en prachtige zonsondergang. De historische wijk Ladadika bezorgt je constant entertainment en is de meest gezellige buurt van de stad. Loop zeker eens langs de ouderwetse voedselmarkten van Modiano en Kapani (gebouwd in 1922) en bewonder de vele winkels, arcades en charmante cafeetjes of traditionele eethuisjes (mezedopolio). Of verlaat de drukte van het centrum en ontdek de oude versterkte stadsmuren van Ano Poli.

Wie wil smullen van plaatselijke gerechtjes of tot in de vroege uurtjes wil genieten van een drankje, kan zijn hartje ophalen in de buurt van het Beursplein (Plateia Chrimatistirio). Heel wat eetgelegenheden, bars en clubs bevinden zich hier in de smalle straatjes die de straat Lasonidou en Ermou kruisen of er parallel aan lopen.

Het centrum van Athene, een echte wandelstad

Zin in een zonnige vakantie? Athene, de hoofdstad van Griekenland, heeft meer dan 2880 uren zonlicht per jaar! Het centrum van deze historische stad bezoeken doe je dan ook het liefste te voet, zodat je optimaal kan genieten van het zomerse weer. Begin je reis in de groene oase van de Nationale Tuin, achter het Grieks parlementsgebouw, die volgens de Amerikaanse schrijver Henry Miller voelt als een ‘schilderij of een droom’.

Avonturiers kunnen de Akropolis beklimmen, een 156 meter hoge rots pal in het midden van de Griekse hoofdstad die ook wel 'de heilige rots' genoemd wordt. De rots staat namelijk bol van heilige tempels, allemaal gewijd aan verschillende goden. De belangrijkste gebouwen zijn het Parthenon, de Tempel van Nikè, de Propyleeën en het Erechtheion. Deze indrukwekkende gebouwen zijn het universele symbool van de klassieke beschaving en de Griekse Oudheid. In het beroemde Akropolis Museum worden de archeologische vondsten van de Akropolis en zijn hellingen tentoongesteld. Wie nog meer Oud-Griekse kunst wil ontdekken, moet zeker een bezoekje brengen aan het Nationaal Archeologisch Musem van Athene. Daar kan je archeologische vondsten afkomstig uit heel Griekenland bewonderen.

Ontdek nadien de geheimen die verborgen liggen in de voetgangersstraten van Dionysios Areopagitis en Apostolos Pavlos. Of volg de paden die zich rond de Filopappou-heuvel slingeren en geniet van het uitzicht, de zonsondergang en de geschiedenis op de Pnyx-heuvel en in het Nationaal Observatorium van Athene.

Kunst en cultuur in de hoofdstad

In Athene eisen kunst en cultuur erg vaak de aandacht op. Kijk maar eens naar de muren: unieke murals versieren de straten. Straatkunstenaars leggen hun visie op Athene vast met nieuwe werken, aangevulde werken of gewijzigde werken. Zo brengen ze het verhaal van een steeds veranderende stad.

Eerder een fan van kunst binnenshuis? In de wijken Kolonaki, Keramikos en Metaxourgio vind je de meeste kunstgalerijen en tentoonstellingen.

Paradijs voor shopaholics

Athene heeft een ruim aanbod van leuke kledingwinkels. Begin in de autovrije winkelstraat Ermou en de omliggende straten en ga verder naar het beroemde Kolonaki. Snuffel rond in merkwinkels en luxeboetieks. In de winkels in straten zoals Skoufa, Patriarchou Ioakeim en Voukourestiou vind je voor elk wat wils, in alle smaken en stijlen.

Wie de koffer liever vult met de traditionele smaken en geuren van Griekenland, moet zeker overwegen om naar de Centrale Markt van Athene te gaan, aan de straat Evripidou. Hier kan je kruiden, specerijen en lokale producten naar hartenlust aankopen en meenemen naar huis.

Het Griekse nachtleven

Wanneer het zonlicht verdwenen is, kleuren andere lichten de stad: de lichten van de clubs en bars in het centrum. Allerlei bohemienachtige hotspots zorgen voor een bruisend nachtleven. Naast de klassieke hangouts, zoals Kolonaki, Exarchia en Gazi, zijn er ook alternatieve buurten die worden bestempeld als de nieuwe 'ultieme bestemmingen' voor het nachtleven in Athene. De meest recente is Agia Irini Square.

Meer info vind je via deze links

Visit Greece Benelux

Athene

Thessaloniki

Byzantijnse Rijk

‘stad die nooit slaapt’

restaurants

Nationale Tuin

Akropolis

kledingwinkels

clubs en bars

Nationaal Archeologisch Musem

Akropolis Museum

Copyright foto's: Shutterstock, P. Merakos, iStock, S. Rekdal 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."