9 tips in Santorini

De prachteilanden van Santorini pronken in het uiterste zuiden van de Griekse Cycladen. De verzonken caldera-krater vormt een prachtige baai met vier kleinere eilandjes. Volgens sommige legendes was Santorini de plaats van het verzonken land Atlantis. De typische witblauwe huisjes vullen de kliffen van de baai, een beeld dat de magie van Santorini alleen maar vergroot.

Santorini bestaat uit vier eilanden: Nea Kameni, Palia Kameni, Thirasia en Aspronisi. De eilandgroep in haar geheel is slechts 18 kilometer lang en tot 6 kilometer breed. Met slechts 15.000 inwoners verspreid over de vier eilanden is het hier in de zomer over de koppen lopen aangezien er jaarlijks 2 miljoen toeristen aanmeren.

De talrijke aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zorgden voor de bekende halve maanvorm van het eiland. Sinds de laatste aardbeving in 1956 heeft Santorini zich omgetoverd tot een zonnige Griekse trekpleister waar geschiedenis, architectuur, archeologie elkaar ontmoeten op de stranden en badstadjes.

1. De huisjes van Oia

Het noordelijkste stadje op het grootste eiland van Santorini is ongetwijfeld ook het mooiste. In Oia – uitgesproken als Ieja – vind je de wereldwijd bekende huisjes die de hele rotswand vullen. Met hun hemelsblauwe koepels en witte muren kan je ze ongetwijfeld een uniek stukje architectuur noemen. Binnen lijken ze een wirwar van aan elkaar geschakelde verdiepingen met kamers en binnenplaatsen op verschillende niveaus. Daarnaast kan je er ook neoklassieke prachtwoningen van vroegere heersers bezichtigen. Je kan ze herkennen aan de roze, lichtgele of witte muren compleet versierd met vulkanische rotsen. Bovendien krijg je het uitzicht over het turquoise zeewater, de andere eilanden en de verzonken caldera-krater er gratis bij.

2. Bruisende hoofdstad Fira

Centraal op het eiland ligt de hoofdstad Fira: een klein stadje waar slechts 1800 inwoners leven. Aan de ingang van de stad pronkt de enige kathedraal op het eiland: Ypapanti (vertaals als ‘de presentatie van Christus’). De rijke familie Belloneia liet de kathedraal in 1827 bouwen. Begin de 20ste eeuw werd ze gerenoveerd en werd ze eigendom van de stad totdat de aardbeving in 1956 ze helemaal vernielde. Men liet ze volledig heropbouwen in een compleet andere stijl en deze waakt nog steeds over het eiland als een grote witte reus.

Het stadje ligt bovenop de kliffen en kijkt uit over de zee met beneden de oude haven. Een viertal centrale straten verbinden een wirwar aan kleinere straatjes waar daken, terrassen, binnenplaatsen en zeeschelp versierde trappen elkaar overlappen. In ‘Golden Street’ hopen alle toeristen hun slag te slaan bij vele souvenirwinkeltjes, merkwinkels en Griekse restaurants. Vergeet even alle drukte en geniet van het panoramische uitzicht over de baai van Santorini.

3. Vulkanische eilanden Nea Kameni en Palia Kemani

Vanuit Mesa Gialo - net onder Fira - varen kleine boten naar de eilanden Nea Kameni en Palia Kameni. Op deze twee rotsachtige vulkaaneilanden ervaar je de woestheid waarmee de vulkanen eeuwen geleden uitbarstten. Op Nea Kameni zie je geen enkele vegetatie, zijn de stenen heet en overheerst een typische zwavelgeur de warme lucht. De temperatuur van het helderblauwe water kan in de haven zelfs oplopen tot 20-35 graden. Op het kleinere broertje Palia Kameni krijg je een gelijkaardig beeld. Bij het terugvaren zien we de kleine, witte kapel in het haventje van Nea Kameni verkleinen tot een witte stip tussen de zwarte vulkaanrotsen van het eiland.

4. De uitzonderlijke natuur rond de caldera

Een vulkaanuitbarsting in de 17e eeuw v. Chr. bezorgde Santorini haar unieke vorm: vanuit de lucht lijkt het een halve maan. Die uitbarsting sloeg een krater in het midden van het eiland die zich opvulde met zeewater: de Santorini Caldera. In totaal goed voor een oppervlakte van 83 km² en diepte van 300 tot 400 meter. De maanvorm wordt aangevuld door het overliggende zustereiland Thirasia en het kleine onbewoonde eiland Aspronisi. Helemaal in het midden liggen Palia Kameni en Nea Kameni die bij een latere uitbarsting zijn ontstaan.

De hele kustrand van het eiland is bezaaid met prachtstadjes als Fira, Firostefani, Imerovigli en Oia. De rotsen en steile hoogtes overheersen het midden van het eiland. De rotslagen kleuren er het gevarieerde landschap: rood, zwart en grijs door de magmalagen en vulkanische as. Hier ligt ook het hoogste punt van het eiland de berg Megalo Vouno met op 556 meter de ‘Profitis Ilias’ asl top. Oostwaarts kleuren de rijke valleien en zwarte zandstranden als Perissa, Kamari en Monolithos het landschap.

5. De vijf forten

Het hele eiland kende in de 13e eeuw veel pirateninvallen. Vijf grote forten of ‘Kastelia’ moesten de inwoners beschermen tegen de bedreiging. Skaros was met zowat 200 huizen het belangrijkste fort. Venetianen, katholieken en edellieden namen hier hun intrek. Bovenaan een steile en angstaanjagende rots waakt het fort over de caldera. Vandaag kan je er de ruïnes bezoeken van de huizen en wat verderop het Kasteli van Emporio.

Het Kasteli van Sint-Nicholas moest vanop een eilandje voor de kust over Oia waken. Je vindt er enkel nog de basisoverblijfselen en kan nog een beetje zien waar de vroegere kerk bij de ingang van het fort stond. De kerk was gewijd aan Agia Theodosia, de beschermheilige van de vijf forten op het eiland.

Fort nummer vier ligt in het zuiden bij Akrotiri. Ook hier stonden vroeger 200 huizen, maar vandaag enkel nog ruïnes. Het laatste fort is het Kasteli van Pyrgos en stamt uit het Byzantijnse tijdperk. Ongeveer 100 huizen met elk een twee tot drie verdiepingen sierden hier het straatbeeld. Jammer genoeg werden de meeste hiervan vernield tijdens de aardbeving in 1956.

6. Strand van Kamari

Op de oostkant van het eiland, een tiental kilometer van Fira, ligt Kamari. Kamari staat - samen met Perissa - vooral bekend voor haar zwart zandstrand. In dit badstadje zijn er heel wat toeristische voorzieningen en valt er altijd wat te beleven. Luxehotels, bars, nachtclubs, zwembaden, restaurants en tavernes: het is hier allemaal. Kamari is een bruisende stad waar je je geen moment verveelt.

7. Gekleurde stranden in Akrotiri

Heb je liever wat stranden met meer kleur, dan moet je in Akrotiri zijn. In het meest zuidelijke dorp van Santorini sieren de kleurcontrasten het hele landschap. Vanaf het zwarte zandstrand met de witte kapel van Agios Nicholas loopt een pad naar het beroemde rode zandstrand met donkerrode rotsen. Daar kan je een boot nemen naar het witte strand bij Kambia.

Bovendien kan je in Akrotiri de archeologische sites uit de Minoïsche beschaving terugvinden. De Griekse archeoloog Spiros Marinatos begon in 1939 opgravingen in Amnisso bij Knossos. Hij stelde dat een vulkaanuitbarsting op Santorini de Minoïsche beschaving had vernietigd. Hij vond namelijk vulkanisch materiaal op de site bij Knossos. Om zijn theorie te bevestigen, begon hij in 1967 opgravingen in Akrotiri.

8. Wijnen

Ook wijnliefhebbers komen aan hun trekken: dankzij de rijke vulkanische grond levert Santorini unieke streekproducten af. De wijnranken mogen maximaal tot één meter groeien. Water fixeert zich in de poreuze vulkanische grond zodat tijdens de zomermaanden de grond rijk blijft aan anorganische stoffen. De unieke geologie van het eiland levert een aantal unieke kwaliteitsvolle wijnen af: zoals het biologische wijnbedrijf Sigalas bij Oia en de kenmerkende Thalassitis van de Gaia-wijngaard.

9. De legende van Atlantis

Het verhaal van het verzonken land Atlantis blijft tot op vandaag een van de meest tot de verbeelding sprekende Griekse mythes. Het verloren continent met een welvarende beschaving dat op haar hoogtepunt werd opgeslokt door de zee. Volgens de mythe was het een vulkaanuitbarsting die Atlantis wegveegde van de Atlas. Plato verwees als een van de eersten in zijn dialogen naar Atlantis.

Santorini blijft tot vandaag een van de plekken die het meest verbonden lijkt met de mythe omwille van de bijbelse prehistorische ramp. Wanneer je Santorini verlaat, neem je een hele hoop indrukken mee naar huis: de vulkaanrampen, de piraten, de overheersers, de witte kerkjes en witblauwe huisjes en het hemelse panorama over de caldera. Zou dit het verzonken land uit die mythe kunnen zijn…

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."