Op pad naar Santiago de Compostella via de Noordelijke Route: het binnenland van Baskenland

De Noordelijke Route naar Santiago de Compostella kent zijn vervolg in Baskenland. Je laat de prachtige kustlijn even voor wat het is en gaat landinwaarts op ontdekking. Hier maak je een stop in de historische stad Guernica, bezoek je Bilbao, waar het beroemde Guggenheim Museum staat, en neem je afscheid van de regio in Portugalete. 

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Guernica: stad van de vrede

In de vallei van de Oka-rivier en vlakbij het door UNESCO beschermde Urdaibai natuurreservaat, ligt de stad Guernica. De vallei is al sinds de prehistorie een bewoonde plek. Het bewijs hiervan ligt in de Santamamiñe-grot. Je kunt een bezoekje brengen aan de grot en de muurschilderingen met eigen ogen bekijken. Maar de stad staat vooral bekend om zijn rol in de Spaanse burgeroorlog. In 1937 werd de stad compleet verwoest door een Duits vliegtuig, gestuurd door Hitler. Op deze gebeurtenis baseerde Pablo Picasso zijn werk ‘Guernica’. Tegenwoordig draagt de stad de titel van ‘peace symbol city’ en maakt het deel uit van de Wereldvereniging Martersteden.

Bilbao: Guggenheim-stad

Bilbao staat bekend als een van de meest avant-gardistische steden van Spanje en wordt ook wel de ‘Guggenheim-stad’ genoemd. Dit laatste zal niet als een verrassing komen, want het Guggenheim Museum is een van de architectonische pronkstukken van de stad. Het is een bezoekje meer dan waard. De buitenkant is ontworpen door Frank Gehry, die 33.000 flinterdunne titanium plaatjes gebruikte om de iconische golfvormen te maken. In het museum vind je een van ’s werelds belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst. Verder zijn het Euskalduna Conferentiegebouw, het Norman Foster-metrostation en de Zubizuri-brug enkele andere kenmerkende gebouwen in Bilbao.

Het andere gezicht van Bilbao

Naast deze moderne kant van Bilbao, heeft de stad ook een bijzonder authentiek gezicht. Wanneer je de oude stad binnenwandelt, waan je je in een compleet nieuwe wereld. Neem rustig de tijd om door de bekende ‘Siete Calles’ (zeven straten) te slenteren en alle mooie dingen in je op te nemen. Je vindt hier onder andere de kathedraal die geïnspireerd is door het Operahuis in Parijs.

Ook is Bilbao op het gebied van gastronomie een absolute topper. Het aanbod varieert van gezellige barretjes in de Siete Calles, waar je de typisch Baskische pintxos besteld, tot Michelin-sterrenrestaurants. Je kunt ook een bezoek brengen aan de La Ribera-markt. Hier laat je jouw gekochte producten voor je bereiden, terwijl je luistert naar livemuziek.

Portugalete

Vanuit Bilbao zet je je reis voort richting Cantabrië, de volgende regio die je doorkruist, en maak je een stop in Portugalete. De brug van Biskaje is een absolute blikvanger in de voorstad van Bilbao. De ijzeren constructie spant over de Nervión-rivier en steekt hoog boven de gebouwen uit.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Baskenland

Guernica

Bilbao

Spanje

gastronomie

Portugalete

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels