Naar Santiago de Compostella door La Rioja: de oorsprong van Spaanse wijn en de Spaanse taal

De Franse Route naar Santiago de Compostella brengt je in de regio La Rioja: ‘het land van de wijn’. Een van de beroemdste wijnen van Spanje, Rioja, komt hier vandaan. Je hebt de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan de talloze wijngaarden en -huizen, of deze van bovenaf te bekijken vanuit een warme luchtballon. Maar La Rioja staat niet alleen bekend om wijn. Het is ook de bakermat van de Spaanse taal. De eerste geschreven teksten in het Romaans, de voorganger van de moderne Spaanse taal, zijn gevonden in het dorpje San Millán de la Cogolla. Al begin je de wandeltocht door La Rioja in de hoofdstad Logroño.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Logroño

Je kunt deze plaats op de bedevaartstocht naar Santiago de Compostella niet overslaan. Hij wordt zelfs vermeld in de Codex Calixtinus. De stad werd pas belangrijk vanaf het moment dat pelgrims deze doorkruisten op hun weg naar Santiago. Vanaf toen werd het een belangrijke culturele ontmoetingsplaats voor kooplieden, artiesten en pelgrims. De Ebro-rivier loopt dwars door de stad heen en twee grote bruggen verbinden de twee delen van de stad met elkaar. Als je door de oude stad wandelt, zie je de overblijfselen van de oude stadsmuren en de poort van Carlos I. In het historische centrum vind je een groot aantal culturele sites en kerken.

Wining and dining

Gastronomie is erg belangrijk in deze regio. De voedzame bodem zorgt ervoor dat La Rioja veel culinaire specialiteiten heeft, waarbij de basisingrediënten onder andere asperges, bonen, pepers en artisjokken zijn. Hiervan worden stoofpotjes gemaakt, gerechten met lamsvlees en aardappels ‘a la riojana’ (Rioja-style). Ook hier komt de beroemde wijn af en toe om de hoek kijken, die een uitstekende status kent binnen en buiten Spanje. Alle wijnen uit La Rioja dragen het label ‘Designation of Origin’.

Wanneer je volop geprofiteerd hebt van alle culinaire hoogstandjes in Logroño, vervolg je je reis naar Nájera. Deze kleine stad diende in het verleden als tussenstation voor pelgrims. Maak tijdens je bezoek aan Nájera zeker een stop bij het Santa Maria la Real-klooster.

De laatste stop in La Rioja is in het kloosterdorpje San Millán de la Cogolla. Hier liggen twee belangrijke kloosters, het Suso-klooster en het Yuso-klooster. De twee historische gebouwen staan allebei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat hier de eerste geschreven Spaanse teksten bewaard liggen. Het is de geboorteplaats van de Spaanse taal, zoals we die vandaag kennen.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella

La Rioja

Logroño

Nájera

San Millán de la Cogolla

Suso-klooster

Yuso-klooster

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels