Op pad naar Santiago de Compostella via de Noordelijke Route: Baskenland

Santiago de Compostella is al eeuwenlang een veel bezochte bestemming. Jaarlijks weten vele mensen via verschillende routes het bedevaartsoord in Noord-Spanje te vinden. De Camino del Norte, ofwel de Noordelijke Route, is er hier een van. De tocht van 825 kilometer langs de Spaanse noordkust is in de laatste decennia weer enorm opgebloeid. Met een indrukwekkend berglandschap aan je linkerhand en de Cantabrische Zee aan je rechterhand, ontdek je Spanje van zijn groenste kant. En met de zee altijd dichtbij, is deze route een gastronomisch walhalla voor liefhebbers van vis en zeevruchten. Je begint je wandeling in de veelzijdige regio Baskenland, waar je geniet van het zeezicht en kennismaakt met een kosmopolitische stad met Baskisch karakter: San Sebastián.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

De provincie Guipúzcoa verkennen

Net over de grens met Frankrijk begint je avontuur in het grensstadje Irún in de provincie Guipúzcoa. De stad is gebouwd aan de oevers van de Bidasoa-rivier. Door de gunstige ligging is de stad een belangrijk commercieel en logistiek centrum. Hierdoor heeft Irún een wat nieuwe en industriële uitstraling, maar je kan er zeker ook gebouwen vinden met een rijk verleden. De kerk van Santa María del Juncal en het stadhuis, bijvoorbeeld, zijn beide gebouwd in Barokstijl.

San Sebastián: de surfersbaai

Na Irún vervolg je de route door Baskenland richting San Sebastián. De stad, Donostia in het Baskisch, ontspringt vanuit de La Concha-baai en ligt veilig ingepakt tussen de Urgull en de Igeldo-heuvels. Vanaf de top van Monte Igeldo kijk je uit over de stad aan de ene kant en de zee aan de andere. Het strand van Ondarreta en La Concha, en de verlichte boulevards zijn een van de hoogtepunten van San Sebástian. Jaarlijks vullen deze stadsstranden zich met surfers die van de ideale surfomstandigheden gebruikmaken. Het bekendste surfstrand van San Sebastián is het Zurriola-strand.

Architectuur en gastronomie in de oude stad

Wanneer je over de boulevard van La Concha Beach wandelt, stuit je op het oude casino, dat tegenwoordig het stadhuis is. Je komt aan bij Monte Urgull, waar de oude stad verscholen ligt. Bovenop de heuvel pronkt het Mota-kasteel. Dit is een voorproefje voor wat de oude stad allemaal te bieden heeft. De San Vicente-kerk in gotische stijl en de Santa María del Coro-kerk in Renaissance-barokstijl liggen hier voor je. Ook kun je een bezoekje brengen aan de kathedraal van San Sebastián, el Buen Pastor, in neogotische stijl.

De beste manier om de stad te leren kennen en van de Baskische cultuur te proeven, is via de cuisine. De Baskische keuken is internationaal bekend en enkele van de beste restaurants van de regio vind je in San Sebastián. De stad staat ook bekend om het grote aantal restaurants met een Michelinster. De heerlijke gerechten met vis, zeevruchten en lokaal gekweekte groente worden vaak gecombineerd met chacolí (txakoli). Deze licht mousserende wijn wordt gemaakt in de provincie Guipúzcoa.

Zarautz: San Sebastián in het klein

Je laat de drukte van San Sebastián achter je en komt aan in het kustplaatsje Zarautz. Je voelt de ziltige wind van de Cantabrische Zee als je een wandeling maakt langs het langste strand van de provincie. De golven maken deze plaats tot een waar paradijs voor surfers. Ook geniet je in Zarautz van de heerlijke Baskische keuken: uitgebreide visschotels met vers gevangen vis en pintxos (typisch Baskische hapjes die vergelijkbaar zijn met tapas). Je ervaart hier San Sebastián in het klein.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Spanje

Baskenland

Irún

San Sebastián

Ondarreta

La Concha Beach

Baskische keuken

Zarautz

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels