Naar het hart van Duitsland in Nedersaksen: ontdek Hannover en omstreken

Welkom in Hannover. Hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen. De stad is vooral bekend als beurs-, evenementen- en sportstad. Een winkelparadijs ook. De verkeersvrije binnenstad, de Ernst-August-Galerie en de fraaie winkelpassages nodigen uit tot shoppen. De combinatie met de talrijke musea, monumentale gebouwen, theaters en kunst, maken van Hannover de ideale plek voor een (lang) weekend kunst en cultuur.

Jugendstil Stadhuis

Elke wandeling in Hannover passeert aan de Marktkirche en het Oude Stadhuis. Beiden zijn typevoorbeelden van de Noord-Duitse baksteen gotiek. Het Nieuwe Stadhuis van Hannover mag dan, met zijn torentjes, erkers, bogen en zuilen, het uitzicht hebben van een kasteel, het is wel degelijk het onderkomen van de burgemeester. Hier zijn de stadsdiensten ondergebracht, vergadert de gemeenteraad en worden de officiële gasten ontvangen. De deuren van dit prachtige historisch gebouw zijn altijd geopend voor bezoekers. Het Jugendstil interieur, naar een ontwerp van architect Gustav Halmhuber, neemt je honderd jaar mee terug in de tijd. Onze tip: ervaar de unieke booglift naar de koepel van het nieuwe stadhuis. Vanop 97 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TourismusMarketing Niedersachsen GmbH.

Sprengel Museum

Interesse voor kunst uit de 20e en 21e-eeuw? Bezoek dan zeker het Sprengel Museum Hannover. Met werken uit het Duitse expressionisme en de Franse moderne tijd kroont het museum zich tot één van de belangrijkste musea voor kunst uit die periode. De collectie bevat indrukwekkende namen: Pablo Picasso, Fernand Léger, Max Beckmann, Max Ernst, Paul Klee, Emil Nolde en Kurt Schwitters. Niki de Saint Phalle, bekend van haar Nana-sculpturen, schonk het museum ruim 400 werken. De voorbije decennia werd het museum ook uitgebreid met werken van Andy Warhol, Alexander Calder, Gerhard Richter en Sigmar Polke. En werd fotografie een belangrijk onderdeel van de collectie.  

Kindvriendelijk museum

Het grootste staatsmuseum in Nedersaksen, het Niedersächsisches Landesmuseum, richt zich vooral op families met kinderen. Hier vind je onder andere de Landesgalerie, een verzameling schilderijen en beeldhouwwerken uit de middeleeuwen tot de vroege twintigste eeuw. Het museum is verplicht voer voor kinderen en volwassenen met interesse in archeologie, biologie en volkenkunde.

Internationaal vuurwerkfestival

De grootste baroktuin van Duitsland ligt in Hannover, in de Herrenhäuser Gärten. Met zijn inheemse en exotische planten, waterpartijen en fonteinen, doolhoven en imposante beeldhouwwerken vormen deze tuinen van Herrenhausen in de zomermaanden het decor voor het internationaal vuurwerkfestival, toneel- en musicaluitvoeringen. Stadskunstenares Niki de Saint Phalle kreeg de opdracht om de historische grot in de tuinen om te vormen tot een kunstwerk. Ze ging aan de slag met haar bekende figuren, glas- en spiegelmozaïeken en voorzag het gewelf van de grot van een spel van kleur, schaduw en licht. Tropische planten en bloeiende orchideeën groeien er in de aanpalende Bergtuin (Berggarten). De Georgentuin (Georengarten) is, met maar liefst 3000 soorten, de natte droom voor liefhebbers van vetplanten en cactussen.    

Drakenbootrace

Een van de grootste trekpleisters van Hannover is het Maschsee-meer. Het 0,8 vierkante kilometer meer ligt midden in de stad en lokt wandelaars, fietsers en watersporters. De jaarlijkse drakenbootrace is intussen een klassieker. De oevers van het kunstmatig aangelegde meer, met ontelbare cafés en restaurants, zijn een toeristische bezienswaardigheid. Het is de locatie voor het jaarlijkse Maschsee-feest. Op drie weken tijd bezoeken maar liefst twee miljoen mensen de oevers om de lokale bieren te proeven en te feesten. 

Slot Marienburg

Wie de grote stad wil ontvluchten en toch cultuur wil opsnuiven, kan terecht in Pattensen op amper vijftien kilometer van Hannover. Bezoek er het Slot Marienburg. Het kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd door de laatste koning van Hannover. Een rondleiding door de origineel bewaarde ruimtes, met veel vrolijke en muzikale intermezzo’s, is absoluut een aanrader.

Natuurpark Steinhuder Meer

Vooral in de zomer lokt het Natuurpark Steinhuder Meer, ten westen van Hannover, veel volk. Het 30 vierkante kilometer grote meer biedt mogelijkheden om te zwemmen, zeilen, surfen, varen en te zonnen. Wandelaars kunnen er terecht in de uitgestrekte veenlandschappen zoals het Totes Moor en het Wunstorfer Moor. Het is perfect te combineren met de ongerepte natuur en bosgebieden van de Rehburger Berge en de Meerbruchwiesen. 

Religieuze kunst in Hildesheim

Dertig kilometer ten zuiden van Hannover ligt Hildesheim, oorspronkelijk gesticht als bisschopsstad. Meer dan duizend jaar later is dat nog steeds te merken. Liefhebbers van religieuze kunst vinden ongetwijfeld hun gading in één van de vijf romaanse kerken van de stad. De (opnieuw opgebouwde) Mariendom en de Michaeliskirche staan beiden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan de Mariendom ontdek je de legende van de Duizendjarige Roos die bij de apsis van de dom groeit. De roos staat niet alleen symbool voor de domkerk, maar ook voor de stad Hildesheim. De kerken zijn, samen met de historische Marktplatz met zijn typische vakwerkhuizen, het toeristisch centrum van stad.    

Oud Egypte-collectie

Bezoek in de Noord-Duitse stad zeker het Roemer- und Pelizaeus-Museum. De Egypte-collectie behoort tot de belangrijkste van Europa. Het gebouw herbergt eveneens een verzameling oude Peruaanse kunst, en de (bijna) grootste collectie Chinees porselein in Europa. Naast de permanente tentoonstellingen, organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen van andere archeologische en hedendaagse onderwerpen.

Meer info:

Website 'Vakantieland Nedersaksen'

Hannover

Copyrights foto’s: Hannover Marketing und Tourismus GmbH/Martin Kirchner - Region Hannover/Claus Kirsch - Hildesheim Marketing/Leif Obornik - Steinhuder Meer Touristik/Hans F. Meier - Hildesheim Markting GmbH/Ina Funk - EAC GmbH/Patrice Kunte – TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Dirk Renckhoff - TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Francesco Carovillano - TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."