Naar het hart van Duitsland in Nedersaksen: cultuur en natuur in Osnabrücker Land

Wat was de allerbelangrijkste gebeurtenis in Osnabrück, de derde grootste stad in de deelstaat Nedersaksen? Dat was het uitroepen van de Vrede van Westfalen vanaf de trap van het stadhuis in 1648. Het einde van de Dertigjarige Oorlog wordt nog steeds herdacht in Osnabrück. Elk jaar in oktober nemen zo’n 1200 kinderen de teugels in handen om hun zelfgemaakte stokpaardjes over de trappen van het stadhuis te sturen. 

Marktplatz

Ondanks de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog heeft het centrum van de stad, centraal gelegen tussen Hannover en de Nederlandse grens, zijn karakter grotendeels behouden. De markt in het oude centrum van de stad wordt omringd door historische gebouwen. De Marktplatz is dan ook de perfecte locatie voor bruiloften, festivals, wijn- en kerstmarkten. De oude vakwerkhuisjes bieden intussen een onderkomen aan ambachtelijke winkels en galerijen. De cafés en restaurants, met hun terrassen die uitkijken op de roodgele gevels van de oude stad, proberen klanten te lokken met hartige lekkernijen en heerlijke taarten. Lekkerbekken en foodies kunnen we het Kesselhaus aanraden. De koks van dit sterrenrestaurant in het hart van Osnabrück presenteren er hun culinaire hoogstandjes. Het imposante, industriële gebouw past perfect bij de gastronomische ervaring. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TourismusMarketing Niedersachsen GmbH.

De Dom van Osnabrück

Het oudste gebouw van Osnabrück? Dat is de Dom St. Peter, de zetel van het bisdom Osnabrück. Het gotische gebouw werd zwaar beschadigd tijdens de luchtbombardementen op het einde van Wereldoorlog Twee, maar werd na de oorlog hersteld. Het bronzen doopvont en het triomfkruis, respectievelijk uit 1225 en 1230, zijn de oudste interieurstukken van Dom St. Peter. Niet alle kerken van de stad hebben hun oorspronkelijke functie behouden. De kerk van het Dominicanenklooster werd dertig jaar geleden omgevormd tot gemeentelijke expositieruimte. Sindsdien doet de Kunsthalle Dominikanerkirche dienst als locatie voor wisseltentoonstellingen van hedendaagse kunst. Met een focus op de regionale en nationale kunstenaars.

Het Felix-Nussbaum-Haus

In de buurt van de oude binnenstad, in het Museumkwartier, vind je het Felix-Nussbaum-Haus. De permanente tentoonstelling is gewijd aan stadsgenoot en kunstschilder Felix Nussbaum. Maar er is meer. Nussbaum was afkomstig uit een joods gezin. De tentoonstelling toont niet alleen 200 van zijn werken maar geeft ook tekst en uitleg over de geschiedenis van de vervolging en moord op Europese joden uit het Derde Rijk. De diepte en tragiek van het leven van de kunstenaar wordt weerspiegeld in de indrukwekkende architectuur van het museum. Het gebouw werd ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. De gevel, de verbindingswegen en de expositieruimtes vormen een asymmetrisch, dramatisch geheel dat vertelt over de vervolging en angst. Maar ook over hoop en levenslust.

Slot Iburg

Op amper tien kilometer ten zuiden van de oude stad van Osnabrück, staat een imposant kasteel op de top van de Schlossberg: het slot Iburg. Het is een historische plek waar de inwoners een blijvende stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van Europa. Sophie Charlotte, zuster van George I, die in 1714 de Britse troon overnam, werd er geboren en bracht haar jeugd door in kasteel Iburg. Zij zou later de eerste koningin van Pruisen worden. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de rechtbank en de politie. De ridderzaal doet al enkele decennia dienst als locatie voor culturele evenementen. De barokzaal combineert een imposante galerij van bisschoppen en heeft een adembenemende plafondschildering.

Museum en park Kalkriese

Meer dan tweeduizend jaar geleden, toen grote delen van Germanië bezet werden door de Romeinse troepen, werden Publius Quintilius Varus en zijn leger in een hinderlaag gelokt. De eerste archeologische vondsten van deze ‘Varusslag’ gebeurden in de jaren ’80. Sindsdien proberen onderzoekers met de restanten van deze veldslag in Kalkriese de geschiedenis te reconstrueren. Hun vondsten en bevindingen hebben een onderkomen gekregen in het Kalkriese-museum ten noorden van Osnabrück.   

Natuur- en geopark TERRA.vita

De stad Osnabrück ligt midden in een natuurpark. Het natuur- en geopark TERRA.vita is goed voor maar liefst 2800 km wandelwegen en 4000 km thema- en lange-afstand-fietsroutes. In dit UNESCO Global Geopark duik je in de geschiedenis van de voorbije 300 miljoen jaar. TERRA.vita, ofwel het leven van de aarde, is niet altijd even vlot verlopen. De fauna en flora van het park behoren tot de mooiste natuurgebieden van Europa. Het park is te bezichtigen onder leiding van een gids, maar dankzij het uitgewerkte netwerk van wandel- en fietsroutes, kan je ook zelf op ontdekkingstocht gaan. Met behulp van de regionale themaroutes voor wandelaars en TERRA-trails voor fietsers doorkruis je de afwisselende landschappen met rotsformaties, steengroeven, veengebieden en bossen. Bezoek zeker het Wiehengebergte met zijn pittoreske dorpen en authentieke natuur. En zoek er de pootafdrukken die de dinosauriërs achterlieten in een voormalige steengroeve.

Natuurpark Dümmer

De regio heeft nog meer natuurschoon te bieden. Het natuurpark Dümmer ten noordoosten van Osnabrück situeert zich tussen de Stemweder Berg en de Dammer Berge. Centraal in het natuurgebied ligt de Dümmer, een waterplas van 13,5 vierkante kilometer aangevuld met 18 vierkante kilometer moerassig oevergebied. Dankzij het grasland, hoogveen en laagveen is dit natuurpark de thuishaven geworden van de ooievaar, de kievit en de grutto. De doortrekkende kraanvogels nemen in de herfst een rustpauze in het natuurpark. Kortom, het Dümmer-park is de ideale uitvalsbasis voor (amateur)ornithologen en natuurfotografen. En voor wandelaars die willen genieten van dit unieke natuurpark.

Meer info:

Website 'Vakantieland Nedersaksen'

Copyrights foto’s: Stadt Osnabrück/Rethmann - DümmerWeserLand-Touristik/Oliver Lange – Tourismusverband Osnabrücker Land/ Dieter Schinner - Moorwelten - Natur- und Geopark TERRA.vita - TourismusMarketing Niedersachsen GmbH
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."