Duurzaam en avontuurlijk genieten in Benidorm

Wie aan Benidorm denkt, denkt aan de serie Benidorm Bastards. De komedieserie van Tim van Aelst waarbij bejaarden mensen de straat op gaan om grappen uit te halen bij jonge mensen en hen het leven zuur te maken. De serie won verschillende internationale prijzen en zette de toon van wat iedereen verwacht van Benidorm: vooral oude mensen komen er om zich al dan niet te misdragen. De realiteit is verre van dit stereotype. De stad heeft sinds 2017 volledig ingezet op duurzaam ondernemen, verblijven en wonen. De 300 dagen zon zorgen voor gegarandeerde ontspanning. De kunst van het ‘slow living’ wordt met elke uur opgeladen in je geest want het heeft zich verstopt in de zuivere zeelucht die je inademt.

Benidorm ontvangt jaarlijks een enorme instroom van toeristen. Met een inwonersaantal van ongeveer 70 000 inwoners en een jaarlijks instroom van 140 000 tot 400 000 toeristen is het een echte Spaanse trekpleister. De laatste jaren is er een trend van steeds meer Noord-Europeanen die de stad ontdekken. Deze nieuwe toeristen doen de stad heropleven en haar jeugdige karakter extra in de verf zetten. Haar ligging tussen de bergen, aan de Middellandse zee en het vele groen geven extra Spaanse charme aan de stad gelegen aan de Costa Blanca in de provincie Alicante van de regio Valencia. 

De stad wordt gescheiden door twee stranden: Levante Strand is de nieuwe moderne stad en Poniente Strand, de oude stad. Het vissersstadje is nog steeds het centrum, zo zie je het verleden verweven met moderne toetsen. Met haar perfecte ligging in het zuiden zorgt de wind voor verfrissing in de zomer. En in de winter heb je de zon die de gebouwen verwarmt zodat het gebruik van fossiele brandstoffen veel minder is. Naast de twee grote stranden zijn er ook nog kleinere rustige stranden als Mal Pas, Cala Almadraba of Cala Tio Ximo.

De skyline met de wolkenkrabbers geven je een indruk van een mini Dubai op Spaanse bodem. De hoeveelheid groen die er standvastig een plaats heeft gekregen, toont dat de stad bewust is gebouwd. 30 procent van de oppervlakte is bebouwing en 70 procent is toegewijd aan natuur, sportfaciliteiten en vrije ruimte. Het verhaal luidt dat de vergadering over de stadsontwikkeling werd bepaald door het opeenstapelen van sigarettenpakjes om het doel visueel duidelijk te maken: meer mensen verticaal bijeen op zo'n min mogelijke openbare ruimte. 

De stad van de toekomst

Benidorm kan niet ontsnappen aan de informatie- en kennismaatschappij op alle niveaus van menselijke activiteiten: de sociale, culturele en economische. Ook de toeristische sector eigent zich het nieuwe reizigersprofiel toe, dat om flexibele, op maat gemaakte producten, diensten en ervaringen vraagt.

Het stadhuis van Benidorm zette de stap naar een slimme bestemming, vanuit de toeristische strategie en toeristische intelligentie om te evolueren naar een innovatieve, toegankelijke en duurzame stad. Dankzij de publiek-private samenwerking van Fundación Turismo Benidorm en de afdeling Toerisme wordt de toeristische reiscyclus volledig in kaart gebracht, bijgehouden en kan er snel opgetreden worden indien nodig.

Zo houdt de stad het aantal fietsers en voetgangers bij op de stranden via een camerasysteem dat personen telt. De snelheid in de stadskern is beperkt tot 10 km per uur, waardoor er amper ongevallen voorkomen en veel verkeer die straten mijdt. 

Met een veiligheidsgevoel van meer dan 90% geven zowel bewoners als bezoekers aan zich veilig te voelen met de vele camera’s die er zijn geplaatst. Maar de technologie in Benidorm gaat verder. Dankzij een systeem houden ze de watertoevoer en afvoer bij. Zelfs de recycling van regenwater wordt nauwlettend in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat iedereen zuiver water heeft. Dat managementsysteem wordt bovendien gebruikt om de pijpleidingen te bewaken, schade op te meten of ook om de dichtstbijzijnde technicus te vinden bijvoorbeeld. 

Al trappend en stappend genieten

Het natuurlijk schoon van de regio rond Benidorm is optimaal voor sportieve activiteiten. Voor avonturiers zijn er bedrijven ter plaatse als Marco Polo of Tao Bikes die fietsen en wandelmateriaal verhuren. Je kan er ook terecht voor jeep tours naar adembenemende hoogtes en vergezichten of initiaties tot duiken, kajakken en nordic walking. 

Aan de westkant van de badstad staat de Puig Campana, een berg met een gat erin. Met een hoogte van 1 406 meter is het de op een na hoogste berg van de provincie Alicante. De legende zegt dat er een vissersjongen verliefd werd op de prinses die hem afwees. Uit verdriet verliet hij het dorp en maakte hij een gat in de berg zodat hij naar haar kon kijken vanop afstand. In de volksmond staat het bekend als de ‘Brecha’ of ‘Tajo de Roldan’. Je kunt de Puig Campana beklimmen via een bergweg of met een mountainbike proberen te overwinnen. 

Op 100 meter hoog ligt de Tossal de La Cala-site. Het is in de jaren veertig opgegraven door pater Belda en daarna in 1956 door professor M. Tarradell. De gevonden archeologische schatten dateren tussen de 2de en 1ste eeuw voor Christus en worden nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum te Alicante. Na meerdere opgravingen is gebleken dat het gaat om een Romeinse nederzetting die tijdens de Sertoriaanse oorlogen door de legers van Quinto Sertorio werd bezet. Door de verschillende kamers en gevonden voorwerpen blijkt dat de site een fort was om de Noordkust van Alicante te beschermen. Het maakte deel uit van Romeinse militaire enclaves, gelegen op kliffen en baaien om bewegingen van schepen die voorbij kwamen te controleren en elkaar te waarschuwen bij vijandelijke schepen. De site is gratis te bezoeken met of zonder gids. 

Andere archeologische restanten vind je in Balcón del Mediterráneo. Die is gebouwd op het kasteel dat daar stond tussen de 14de en 16de eeuw. Er is hier maar een klein stukje muur over, doordat dit vernietigd werd met de burgeroorlogen. Nu kom je door een reeks trappen uit op een balkon met witte balustrade. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad, de Middellandse Zee en de stranden Poniente en Levante. Het is de plek bij uitstek om straatartiesten en muzikanten te treffen. Je kan er zelfs ter plaatse genieten van een les Flamenco. 

Het natuurpark Sierra Helada is het grootste zee- en landpark van de regio Valencia. De kliffen zijn 300 meter hoog en de oppervlakte is 5 600 hectare. Het is een baken van verborgen plekken die langs de zorgvuldig uitgestippelde routes lopen. Zo kan je er al fietsend en wandelend de geheime rustige baaien ontdekken. Daar kan je heerlijk zwemmen, duiken of snorkelen. De mooiste punten zijn de vuurtoren van l’Albir en de Punta del Cavall. En je vindt er ook planten die nergens anders aan de Spaanse kust voorkomen.   

De wandeling naar La Cruz is echt de moeite waard vanuit het natuurpark. Echte wandelaars die van een uitdaging houden kunnen vanaf de Avenida Montecarlo en Calle Sierra Dorado omhoog klimmen. De weg is grotendeels toegankelijk voor fietsers of auto’s. Enkel de laatste beklimmingen over trappen van keien kun je best te voet doen. Tijdens je wandeling word je omringd door de prachtige skyline van Benidorm. Alle grote gebouwen en natuur staren je verleidelijk toe. Het eerste houten kruis is naar boven gedragen in 1961 vanuit de Saint Jaime kerk om de stad te beschermen tegen kwade geesten. De plaatselijke katholieke monniken hadden de bevolking opgejut dit te doen nadat er een wetgeving werd ingevoerd zodat badgasten ook in bikini op de stranden mochten liggen. Sinds 1975 staat er een metalen exemplaar, gemaakt van treinrails, waar mensen bloemen of foto’s ophangen om hun dierbaren te herdenken. 

Vingerlikkende gerechten

De Spaanse gastvrijheid is te merken als je aan tafel schuift bij een restaurant. Meteen word je begroet met een glimlach en een menu vol lekkere gerechten gemaakt van verse groenten en visgerechten. Wat je ook merkt, is dat de gemiddelde Spanjaard heel kritisch is op de paëlla. Die moet gemaakt worden zoals thuis bij mama. Voor de gelegenheid kan je veel varianten proeven om je eigen favoriet te bepalen. De Supe Paëlla met zeevruchten is er eentje die je geproefd moet hebben. Aan de haven bij Marisquería Posada del Mar proef je een van de lekkerste. Andere hotspots zijn D-vora in het oude stadskern en Aruba restaurant aan het Poniente Strand. Daar kun je genieten van de lekkerste burrata’s en focaccia's. Om maar te zwijgen over de lekkerste chocoladetaart als dessert. Om te lunchen of te genieten van heerlijke koffie, kan je terecht bij Cafetaria Madness Benidorm aan Poniente Strand. 

Ambiance verzekerd

In elk hoekje van de stad vind je geschiedenis terug. Het moderne leven en tradities staan op een stevige Spaanse identiteit als fundering. Die laten hun sporen na in de verschillende culturele activiteiten van Benidorm: tentoonstellingen, schilderijen, sculpturen en foto’s zoals de tentoonstelling van Manuel Outumoro in het oude gemeentehuis. Overal aan de kust zijn tegenwoordig werken van Arne Quinze geplaatst. Die unieke stukken zijn gemaakt uit vliegtuigonderdelen. Prachtig en perfect op zijn plaats met de kade die de vorm van golven heeft.

Een plek om te bezoeken is de Mirador de la Música. Dat is een kunstwerk ter ere van alle winnaars van Benidorm Fest, een Spaanse voorganger van het Eurovisiesong Festival. De winnaar mag aan dat laatste deelnemen en Spanje vertegenwoordigen. Andere leuke festivals die in de stad worden gehouden zijn het Iberia Festival en Bombastic Festival. Afgelopen jaar vond ook het Reggaeton Beach Festival zijn weg naar de badstad. Jaarlijks is er zelfs een marathon waarbij je in verschillende disciplines, lopen en zwemmen, je krachten kan meten met de besten van de regio.

Geniet je liever van een terrasje? Dan kan je zeker terecht bij de vele rooftop bars zoals Rooftop Bar Madeira of Primavera Park. Met een heerlijk hapje en drankje, kan je volledig tot rust komen terwijl je de zon ziet ondergaan in de prachtige thuishaven Benidorm. 

Meer info vind je via de volgende links: 

Benidorm

Slimme bestemming

Natuurpark Sierra Helada

Culturele activiteiten

Copyright foto's: Visit Benidorm, Sita Toko
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek