De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 110 km dwars door Nationaal Park Hoge Kempen dankzij de nieuwste langeafstandswandeling

Het Nationaal Park Hoge Kempen kreeg er in 2020 dubbel zoveel hectare aan bos en heide bij. De uitbreiding van het nationaal park vormt nu de aanzet om ook de bestaande langeafstandswandeling van zo’n 80 kilometer te verlengen. Resultaat? Een prachtige wandelroute van zo’n 110 kilometer voor extra groenbeleving. 

Dat België heel wat natuurpareltjes herbergt wisten we al. Het idee dat we deze natuur kost wat kost moeten beschermen wordt stilaan beschouwd als een evidentie. Daarom breidde het Nationaal Park Hoge Kempen, in de provincie Limburg, ruim twee jaar geleden uit van 5.700 hectare naar zo’n 12.000 hectare. Op een rustige dag zie je hier haast meer bomen dan mensen. Je kan de hele dag ronddwalen en je laten leiden door je nieuwsgierigheid. “Bosbaden” was nog nooit zo leuk!

Laat je verwonderen door een extra dosis natuurlijke pracht

Het Nationaal Park Hoge Kempen nodigt uit tot verkenning. Geen wonder, want de groene oase kreeg er opeens de natuurgebieden Duinengordel in Oudsbergen, Bergerven in Maaseik, het Thorpark in Genk en het Munsterbos in Bilzen bij. Deze smeltkroes van groen mag gezien worden. Daarom wordt het parcours van de wandeling zo’n 30 kilometer langer gemaakt. De uitgestrekte landschappen boordevol prachtig purper leveren buitengewone panorama’s op. Bewandel eindeloze onverharde wegen door de heide en doorkruis het weidse gevarieerde coulisselandschap tot op de top van de terrils en landduinen terwijl de mooiste bospaden je dan weer naar een sprookjeswereld transporteren. Want zeg nu zelf: niemand om je heen, fluitende vogels, het kabbelende water als achtergrondmuziek en groen zo ver je kan zien: wie wordt daar niet helemaal zen en vrolijk van? 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek