Van heden naar toekomst: een futuristische reis naar Futuroscope

In het noorden van Frankrijk, een land vol cultuur en geschiedenis, kan je langs de mooie natuur en uitgestrekte velden Futuroscope vinden. Een pretpark dat een reis door de tijd en ruimte biedt, nabij het schilderachtige stadje Poitiers.

Poitiers: stad met rijke geschiedenis

Onze reis begint met een bezoek aan de betoverende stad Poitiers. Met een bevolking van 80.000 inwoners en maar liefst 82 kerken, bevestigt de stad haar reputatie als een historisch juweel. Bij aankomst worden we hartelijk verwelkomd door Agnès Hubert. 

Als we ons nestelen aan de tafel, gevuld met lokale lekkernijen, valt een bijzondere traktatie op: de verleidelijke 'Macarons de Montmorillon', een unieke twist op de klassieke macarons. De luchtige koekjes, gevuld met heerlijke vullingen, maken ons nieuwsgierig naar meer. Volgens de traditie kunnen we deze koekjes oppakken met één hand, zonder dat er nog maar iets aan het papiertje blijft kleven. Een uitdaging die we graag aangaan. 

Het volgende gebakje staat al klaar voor ons: 'Le tourteau fromager'. Het is een gebakje dat meteen de aandacht trekt door zijn unieke uiterlijk. Een klein rond taartje, gebaseerd op geitenmelk en kaas, waarbij de bovenkant volledig zwart is. "Je ziet het meteen aan je tanden als je een tourteau fromager hebt gegeten", vertelt Agnès Hubert grappend. Het doet ons denken aan de vertrouwde smaak van onze Vlaamse mattentaart.

Wandelend door de straten van Poitiers, word je omringd door een mix van geschiedenis en moderniteit. De imposante Notre-Dame-la-Grande kerk, met zijn opvallende gevel, is het symbool van de stad. Terwijl je verder de kronkelende steegjes verkent, kom je langs gezellige cafés en boetiekjes, waar de geur van versgebakken broodjes en koffie je verleidt. 

In de Grand'Rue, een straat die door de lokale bevolking wordt genoemd als Petit Montmartre, ontdek je het oudste winkeltje van Poitiers. Achter een rode gevel schuilt een parapluwinkeltje dat al generaties lang zijn deuren opent. Toen ik door het raam van het winkeltje keek, zag ik het jarenlange werk naar boven komen. 

De futuristische wereld van Futuroscope

Op ongeveer vijftien minuten rijden van Poitiers ligt het futuristische pretpark Futuroscope. Het was het eerste pretpark dat geopend werd in Frankrijk en telt veertig attracties die aantrekkelijk zijn voor heel het gezin. Het park wil vooral de focus leggen op wetenschap, multimedia en futuristische technologie. 

De laatste jaren heeft Futuroscope niet stilgezeten: bestaande attracties zijn vernieuwd en er zijn nieuwe toegevoegd aan het park. Naast de bekende attracties zijn er ook nieuwe overnachtingsmogelijkheden zoals 'Hotel Station Kosmos' en 'Ecolodgee'. Maar het hoogtepunt van de zomer van 2024 belooft de opening van het waterpretpark 'Aquascope' te worden, het grootste project van Futuroscope tot nu toe. De waterglijbanen alleen al zien er veelbelovend uit en beloven plezier voor bezoekers van alle leeftijden.

Dansen met robots en een reis naar Mars

Bij de ingang van het park staan een aantal mysterieuze wezens ons op te wachten. Enkele van hen zijn de 'raving rabbits', konijntjes met gekke kronkels in hun hoofd. Wie hen beter wil leren kennen, brengt best een bezoekje aan de attractie 'The Time Machine'. Dat is vooral een leuke attractie voor de allerkleinsten, waarbij ze je via wc-potjes meenemen op een tijdreis waar ze komische avonturen beleven.

Stel je voor dat je altijd al gedroomd hebt om een astronaut te zijn. Die droom wordt werkelijkheid in de 'Mission to Mars' achtbaan. Met adembenemende speciale effecten word je meegevoerd naar de ruimte. Deze achtbaan, de eerste van het park, werd in 2020 bekroond tot beste achtbaan van het jaar door de European Star Awards.

Voor de echte snelheidsduivels is er geen betere plek dan 'Dances with Robots'. Bij het betreden van deze attractie sta je voor een belangrijke keuze: dansen of kijken, en ben je een expert of een beginner? Onder de beats van DJ Martin Solveig word je uitgenodigd om samen met de robots de dansvloer te betreden. Tijdens dat unieke avontuur slinger je op het ritme van de muziek tot wel 7 meter door de lucht. Een ervaring die je niet snel zal vergeten. 

Een wereldreis in vier minuten

Stap dan aan boord van 'The Extraordinary Journey' en maak een wereldreis in slechts vier minuten. Je begint je avontuur in een hal die is omgetoverd tot een futuristisch treinstation, met een moderne metro. Stewards en stewardessen heten je welkom en begeleiden je naar je plaats. Zodra de reis begint, vlieg je over adembenemende landschappen, van de Egyptische woestijn tot de Himalaya. Dat alles wordt tot leven gebracht door een gigantisch scherm dat je onderdompelt in de schoonheid van de wereld. Absoluut een van de hoogtepunten van het park!

Een verhaal komt tot leven in de attractie 'Tornado Chasers'. Wetenschapster Melanie en haar vriend Alex nemen je mee naar het hart van een hevige tornado. Met live scènes wordt de ervaring nog intenser. Op een ronddraaiend platform word je met 27 km per uur meegesleurd in de draaikolk van een tornado. In 2022 werd deze spectaculaire attractie bekroond tot de beste ter wereld.

Een ministad voor de allerkleinsten

Voor de jongsten is er Futuropolis, een miniatuurstad speciaal ontworpen voor kinderen, hoewel volwassenen er ook zeker plezier kunnen beleven. Hier kunnen ze niet alleen brandweerman of -vrouw spelen, maar ook een avontuurlijke boottocht maken. Het is een plek waar de verbeelding tot leven komt. 

Diegenen die tot tien uur in de avond blijven of ervoor kiezen om te overnachten in Futuroscope, kunnen genieten van de betoverende show 'Sleutel der Dromen'. Deze adembenemende lichtshow neemt je mee op een reis door diverse magische werelden, en wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van de dag. 

Dineren in een rollercoaster

Vlak bij Hotel Station Kosmos vind je in het ruimteachtige decor het Space loop restaurant. Een bijzondere gastronomische ervaring. In dat restaurant krijg je het gevoel dat je je werkelijk in de ruimte bevindt. Je bestelt via een schermpje je eten en drankjes en deze komen langs een speciale achtbaan bij jou op tafel terecht. Sommige gerechten draaien zelfs 380 graden. Het ruimte thema zit ook verwerkt in de gerechten. Zo vind je er een 'blue burger', een hamburger waarvan het broodje volledig blauw is.

Voor de fijnproevers is een bezoek aan L'Atelier des Saveurs een absolute must. Het restaurant zet smaak op de eerste plaats. Hier worden speciale cocktails geserveerd, waaronder de unieke 'Piscine Mojito', een volledig blauwe variant van de klassieke mojito. De menukaart biedt voor elk wat wils, met overheerlijke en verfijnde gerechten. Als je nog twijfelt over je dessert, is de 'Operation Mars' een uitstekende keuze. Je krijgt een assortiment van planeten met verschillende smaken geserveerd: een visueel spektakel!

Overnachten in de natuur

Terwijl Hotel Station Kosmos de mogelijkheid biedt om te slapen tussen de sterren, is er ook een oase van rust te vinden bij Ecolodgee voor degenen die de natuur verkiezen boven de ruimte. Dat deel van het park is gewijd aan ecologie en natuur, met lodges die opgaan in hun natuurlijke omgeving. Bij het inchecken ontvang je een houten sleutel, omringd door een papieren houdertje dat je later in de grond kunt steken, waaruit een plantje zal groeien.

Bij binnenkomst in je lodge word je meteen omarmd door de natuur. Alles is prachtig afgewerkt in hout en vanop het terras geniet je van een blik op een rustig meertje. 's Ochtends wordt je ontbijt voor de deur bezorgd, zodat je samen met je familie kunt genieten van een rustig ontbijt op het terras van je lodge. Ecologie staat hier centraal, tot in de kleinste details, zoals herbruikbare zakken voor je ontbijt.

Meer info

Futuroscope

Copyright foto's: Futuroscope, Dakota Vansintjan, Dakota Vansintjan, Dakota Vansintjan, Dakota Vansintjan, Futuroscope, Futuroscope, Dakota Vansintjan, VisitPoitiers, VisitPoitiers, VisitPoitiers

 

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek