De gastronomische troeven aan de voet van de Pyreneeën: op culinaire bedevaartstocht naar Santiago de Compostella

Op de Franse Route naar Santiago de Compostella begeef je je voor het grootste gedeelte in het binnenland van Spanje. Je begint je tocht in de Pyreneeën en trekt door verschillende regio’s die allemaal hun eigen, kenmerkende gastronomie hebben. Je doorkruist Navarra, dat bekend staat om zijn gevarieerde cuisine, en proeft van de opkomende keuken in Aragón.

         

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Navarra: oneindige variatie

De gastronomie in Navarra is, net als het landschap, enorm veelzijdig. De regio kenmerkt zich door enorme naaldbossen, indrukwekkende watervallen en grote rivieren. Daarnaast is het gelegen aan de voet van de Pyreneeën. De natuur in overvloed zorgt ervoor dat de keuken van Navarra vooral vaart op natuurlijke producten en ingrediënten. De belangrijkste producten in de lokale keuken zijn kazen, melk, lams- en rundvlees, kastanjes, hazelnoten en de beroemde Aézcoa-aardappel. De groenteteelt in Navarra is ook een cruciaal onderdeel. De beroemde chef-kok Ferrán Adriá noemde de regio ooit ‘wereldhoofdstad van de groente’.

Als je op je weg naar Santiago de Compostella in het westelijke gedeelte van de regio bent, proef je van de vers gevangen vis uit de rivieren Ebro en Bidasoa. In de rivierbedding groeien ook de beste asperges. In de hoofdstad Pamplona is de ‘cordero al chilindrón’ (lamsstoofpot) een populair streekgerecht. De kazen Roncal en Idiazabal komen ook uit deze regio. Voor wandelaars op de Camino is de chistorra-worst in bladerdeeg is een favoriet. Verder ontwikkelt de regionale keuken zich ook nog steeds: de foie gras van de Aranaz-eend is de nieuwste toevoeging aan de cuisine van Navarra.

Aragón: de keuken in ontwikkeling

De cuisines van Aragón en Navarra lopen enigszins in elkaar over. De Aragonese keuken heeft zich ontwikkeld door de vele invloeden en culturen die de regio hebben doorkruist doorheen de eeuwen. In veel van de traditionele gerechten is vlees het hoofdingrediënt: de stoofpotjes met voornamelijk lamsvlees (of kip) zijn kenmerkend voor deze regio. Ook de gerookte ham uit Teruel en de arbiello- en longaniza-worsten zijn bekende gastronomische hoogstandjes.

Toch is niet de gehele cuisine van Aragón gebaseerd op vleesgerechten. Net als in Navarra wordt er gebruikt gemaakt van producten uit de rivier: forel, aal en zelfs kikkerbilletjes staan geregeld op het menu. Fruit is de basis van de desserts die je in deze regio tegenkomt. Een typisch toetje is de ‘frutas de Aragón’, versuikerd fruit met een laagje chocolat. Ook ‘guirlache’ is een veel gezien dessert in Aragón, gemaakt van geroosterde amandelen en gekarameliseerde suiker. Voor de echte zoetekauw is Aragón the place to be.

In de hoofdstad Zaragoza vind je op een kwartiertje wandelen van het indrukwekkende stadsplein Plaza del Pilar, het district El Tubo. Dit is het tapasdistrict bij uitstek, waar je het beste van de Aragonese cuisine kunt proeven.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Franse Route

kenmerkende gastronomie

Navarra

gastronomie in Navarra

Pamplona

‘cordero al chilindrón’ (lamsstoofpot)

Aragonese keuken

Teruel

Zaragoza

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels