De Franse Route naar Santiago de Compostella met start in Navarra

Een alternatief begin van de Franse Route naar Santiago de Compostella, gaat via Camino Baztanes, door de regio Navarra. Deze route leidt je langs historische dorpjes met indrukwekkende architectuur. Ook maak je kennis met het stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten in hoofdstad Pamplona.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Dorpjes met een historisch karakter: Orreaga, Roncesvalles en Sangüesa

Je begint in de dorpjes Orreaga en Roncesvalles, dat meteen kenmerkend is voor het vervolg van de tocht: mooie dorpjes in een schitterende natuurlijke omgeving. Orreaga en Roncesvalles vormen een religieus centrum met veel kerkjes en monumenten in Gotische en Romeinse stijl. Na een eerste kennismaking met wat er de komende kilometers op je staat te wachten, vervolg je je toch richting Pamplona, de hoofdstad van Navarra.

Op weg naar Pamplona, passeer je Sangüesa. Het dorpje aan de oevers van de Aragón-rivier, is een paradijs voor liefhebbers van middeleeuwse architectuur en artistiek erfgoed. Tijdens deze periode was het plaatsje al een belangrijke stop voor pelgrims die de route naar Santiago aflegden. Het staat vol met prachtige gebouwen, kerken, kloosters en paleizen uit de Middeleeuwen. Maak eens een stop bij het Castillo de Javier. Het oude kasteel is tegenwoordig in gebruik als museum.

Kuieren in Pamplona

44 kilometer voor Sangüesa ligt Pamplona, waar er een hele nieuwe wereld voor je opengaat. De hoofdstad van de regio heeft een rijke geschiedenis en dat is terug te zien aan de gebouwen en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het oude centrum heeft zijn charme behouden en kenmerkt zich door smalle straatjes en kleurrijke huizen. Je kunt er verschillende historische sites bezoeken, zoals de kathedraal van Pamplona en tal van musea en kloosters. Voor wie voorlopig genoeg mooie en authentieke architectuur heeft gezien, heeft Pamplona ook een groene kant. In de nieuwere districten van de stad bevinden zich enkele grote parken, waaronder het Ciudadela park en Media Luna tuinen.

Daarnaast staat Pamplona wereldwijd bekend om de San Fermínfeesten. Bij deze festiviteiten staat het stierenrennen centraal, zoals beschreven in de roman van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway: Fiesta. Bezoek je in deze periode de stad en je zou nog wat energie over hebben, mag je deze ervaring niet laten passeren.

Puente de la Reina: punt van samenkomst

Of je de Franse Route nu begint in Aragón of in Navarra, je komt allebei uit in het dorpje Puente de la Reina (Brug van de Koningin). Vanaf dit punt komen de beide alternatieve beginpunten samen. De iconische brug over de Arga-rivier is gebouwd in opdracht van koningin Doña Mayor. Een van de vele punten die een stop waard zijn in Navarra, is Estella. Net als Pamplona is de stad een bolwerk van Romeinse kunst en architectuur. Vergeet ook zeker niet te proeven van de gastronomie: de kazen Roncal en Idiazabal komen uit deze regio. De chistorra-worst in bladerdeeg is een favoriet van wandelaars op de Camino.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella

Navarra

Orreaga en Roncesvalles

Sangüesa

Castillo de Javier

Pamplona

San Fermínfeesten

Estella

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels