Actueel: 3x belforten bezichtigen in West-Vlaanderen

De belforten in West-Vlaanderen zijn stuk voor stuk pareltjes van de middeleeuwse architectuur die tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen. Deze imposante torens zijn niet alleen architectonische meesterwerken, maar ze weerspiegelen ook de rijke geschiedenis en welvaart van de regio. Hoog tijd dus om dit historisch erfgoed in de kijker te plaatsen via drie boeiende wandelroutes.

Belfort Veurne

Via de stadswandelroute Veurne ontdek je één van de belangrijkste monumentensteden in de Westhoek. De route start op de Grote Markt, aan het Stad- en Landshuis. Via gezellige straten en steegjes, passeer je heel wat historische gebouwen zoals de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. 

Het Belfort van Veurne symboliseert de bestuurlijke vereniging van de Stad en de Kasselrij van Veurne-Ambacht, die sinds 1586 is ingevoerd. De laatgotische ornamenten op zijn vierkante romp en de achthoekige bovenbouw in regionale baksteenstijl vormen een sterk contrast met de uitgewerkte lantaarn en de bekroning, die aanleunen bij de Renaissance en vroegbarok.

Belfort Lo

Het stadje Lo is ontstaan langs een Romeinse weg richting zee. De bloeitijd van de stad situeert zich in de middeleeuwen, met dank aan de Sint-Pietersabdij die bij de vorming van Lo een beeldbepalende rol speelde. De monniken zijn er niet meer, maar hun nalatenschap is nog steeds aanwezig in het rustig stadje in de Westhoek. Deze erfgoedwandeling brengt ons langs de belangrijkste getuigen van het militaire, economische en religieuze verleden van Lo, met onder meer de gotische Sint-Pieterskerk, de duiventoren, de Westpoort en het belfort.

Het Belfort van Lo werd gebouwd in 1562 ter vervanging van het oude stadshuis. Tot 1970 had het gebouw de gecombineerde functie van stadhuis en café. Vandaag de dag wordt het gebruikt als hotel restaurant. 

Belfort Brugge

De wandeling "Verbluffend werelderfgoed" neemt je mee door het toeristische hart van Brugge. Je komt langs alle hoogtepunten: verbluffende stadspaleizen, torenhoge kerken, eeuwenoude pleinen en uiteraard mag het Belfort niet ontbreken. 

Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving. Op weg naar boven, kun je halt houden in de schatkamer waar de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard in de middeleeuwen. Een verdieping hoger kom je de indrukwekkende muziekrol tegen die de beiaard aanstuurt en vanuit de torenkamer zie je het klavier waarop vandaag de beiaardklokken worden bespeeld.

 

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."