Thuiskomen in Brugse Ommeland

Brugse Ommeland, ons plekje onder de zon waar elke boom, kanaal, kasteel een legende en geschiedenis heeft. Waar het verleden zich verweven heeft met het heden en een nieuwe realiteit vormt in prachtige natuur. Het is een thuishaven voor elke Bourgondiër. 

Fietsen langs verborgen parels

Stap op je fiets en ontdek het Brugse Ommeland zoals je het nog niet hebt meegemaakt. Met deze uitgestippelde fietsroutes kom je langs verborgen plekken of bekende plekken met een verborgen kant voor het grote publiek. Een fietstocht naar Gistel om de Abdij Ten Putte te aanschouwen in haar schoonheid vormt de perfecte activiteit voor een zonnige namiddag. Het is een bekende plaats onder bedevaarders en toeristen, men eert er Godelieve van Gistel. Haar overlijden is een tragisch verhaal. Vandaag zijn de kerk, devotiekapel, kraaikapelletje, het genadebeeld, de gevangenis en het bijhorende museum te bezoeken voor publiek. Ga je op stap met kinderen, dan kan je in het Sint-Pietersveld de historische scheepsput, die in de 19de eeuw gegraven werd om er een driemaster te bouwen, gaan bewonderen. Dat was een oefenplaats voor matrozen van een hervormingsschool. Nu is het volledig ingericht met avontuurlijke speelnatuur voor kinderen, met een picknickplaats. 

Wandelen langs kastelen en abdijen

In het Brugse Ommeland vind je meer dan 100 kastelen. De uitgestippelde wandelroutes brengen je naar de mooiste kastelen. Hier kan je heerlijk in de prachtige kasteeltuinen - of parken struinen. Neem bijvoorbeeld de Damse Vaartwandelroute tussen Damme en Oostkerke. Op weg naar het Kasteel van Oostkerke passeer je langs weidse polderlandschappen met bomenrijen en oude dijken. Andere bezienswaardigheden langs deze route zijn: Sifon, de dorpsmolen van Oostkerke, het Verbrand Fort en het natuurreservaat Romboutswerve. Voor een echte bos- en parkwandeling, neem je de Ardooieveldwandelroute aan het provinciedomein 't Veld. Deze wandeling brengt je langs een groenterijke omgeving met adembenemende panorama's op het bosgebied rond het kasteel.

 

Culinaire trekpleisters

Opzoek naar hippe plekjes om te rusten na een intensieve wandeling of fietstocht? Deze cafeetjes en restaurants bieden je verfijnde gerechten in een modern interieur en met leuke concepten. Brasserie Fiston brengt je verse en kwaliteitsvolle gerechten, aangevuld met seizoensgebonden suggesties gemaakt van lokale producten. Gelegen in Varsenare, nabij Oostende zijn de Oostendse garnalen van de Vistrap een vaste waarde op het menu. Voor een hedendaagse keuken met wereldse toetsen, kun je genieten bij Saporo in Snellegem. Met tapas om te delen of eten à la carte verrast chef Stefan Demeulemeester iedereen met zijn menu die bestaat uit lokale verse producten als biogroenten, verse Noordzeevis en rundsvlees van Natuurvlees Dobbelaere. Zelfs hun vanille-ijs maken ze zelf van verse koemelk.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Brugse Ommeland

uitgestippelde fietsroutes

Abdij Ten Putte

scheepsput

uitgestippelde wandelroutes

kasteeltuinen

Damse Vaartwandelroute

Ardooieveldwandelroute

cafeetjes en restaurants

Brasserie Fiston

Saporo

Copyright foto's: © Westtoer
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."