Volg het spoor van Copernicus door Polen

Het hele jaar 2023 zijn er culturele en wetenschappelijke evenementen in Polen om Nicolaas Copernicus te vieren. Hij is de meest bekende Poolse wetenschapper en astronoom die het Heliocentrisme bedacht. Om zijn leven te herdenken, brengt de Copernicusroute je waar hij woonde en werkte. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in de regio Warmië-Mazurië, het land van de duizend meren.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme en de regio Mazurië-Warmië.

De Copernicusroute

Dankzij de Copernicusroute zijn historische gebouwen en museum tentoonstellingen te bezoeken. Die motiveren je ter plaatse om astronomische observaties uit te voeren waardoor je het universum leert kennen. De toeristische route is te herkennen aan het astrolabium-symbool. De volledige route is in meerdere richtingen te doen en toegankelijk voor wagens, wandelaars en fietsers. Elk met een eigen op maat gemaakt traject. 590 kilometer van de route gaat door het prachtige landschap van Warmië-Mazurië, Koejavië-Pommeren en Pommeren. 

In de regio Warmië-Mazurië, waar Nicolaas Copernicus meer dan 40 jaar geleefd heeft, krijg je de kans om te vertoeven op de plekken en landschappen waar de wetenschapper zijn visionaire geest smeedde. Een belangrijk stoppunt op de route is Frombork waar het lichaam van Copernicus begraven ligt onder de Kathedraal. De route brengt je bijvoorbeeld naar Nowe Miasto Lubawski en Lubawa via Olsztyn en Stawiguda door Dywity en Dobre Miasto. Je wordt ondergedompeld in een ongerept landschap, zijn bewoners en turbulente geschiedenis van de meest prominente gebouwen en historische grenzen. 

Onderweg kom je in het stadje Lubawa waar hij zijn boek "Over revoluties van hemelse sferen" schreef. Hierin beschreef hij zijn eerste bevindingen van het universum. Dit meesterwerk zette de toon om de wereld anders te bekijken aan de hand van nieuwe perspectieven. Ook is er een stop bij het slagveld van Grunwald voorzien. Die oorlog was een van de grootste veldslagen in de middeleeuwen van de Poolse Koning tegen de Teutoonse kruisridders van de Duitse Orde in 1410. 

Copernicus in Warmië-Mazurië

Olsztyn, pittoreske hoofdstad van Warmië-Mazurië, bezit een uitzonderlijke natuurlijke omgeving: een stadsbos van meer dan duizend hectare, het grootste Europese park en 16 meren. De stad staat bekend om zijn kasteel van het Kapittel van Ermland, een fort in gotische stijl, dat door Copernicus zelf tegen de Teutoonse kruisridders werd verdedigd. Verder vind je in het gebouw een paneel, met het sterrenstelsel erop, dat Nicolaas Copernicus schilderde. In het Copernicusmuseum wordt Copernicus gevierd door zijn werk en objecten aan het publiek tentoon te stellen.

Het land der duizend meren

Frisse buitenlucht en helder water: dat is echte ongerepte natuur in de noordelijke Poolse regio Warmië-Mazurië. Maar liefst 2600 meren tonen hun charmes: veel watersport, watervogels, groene wouden en glooiende bloemenvelden. In de wildernis van Piska en Boreckawouden zijn bizons, vossen, marters en muskusratten te spotten. Ooievaars wandelen er over de velden. In het hoogseizoen is het mogelijk om heerlijk te ontspannen aan boord van een boot of kano op de Grote Meren, het Elblag kanaal of de Vistula rivier. Om volledig tot rust te komen, laat je je verwennen met de vele SPA en wellnessmogelijkheden in de streek. Bezoek het Nidzica Kasteel, Lidzbark Warminski Kasteel en Ostroda Kasteel en laat je onderdompelen in hun verbazende geschiedenis.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

culturele en wetenschappelijke evenementen

Nicolaas Copernicus

Copernicusroute

Warmië-Mazurië

Olsztyn

Pittoreske hoofdstad

Ooievaars

Heerlijk ontspannen

Elblag kanaal

Lidzbark Warminski Kasteel

Copyright foto's: © arch. Informacja Turystyczna Węgorzewo, HR_opt, Sebastian Stawiński, Marcin Kierul, Visit Poland, Pracownia Wydawnicza 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek