De dorpse straatjes en vergeten pleinen van Montmartre

Parijs is elke periode van het jaar mooi, maar tijdens de herfst- en wintermaanden daalt er toch een uniek sfeertje over de stad: zacht verkleurende bomen, vrolijke kerstmarkten en die o zo beroemde fonkelende lichtjes. De twintig arrondissementen hebben stuk voor stuk hun charmes en karakters, maar in Montmartre is toch dat tikkeltje anders. Het dagelijkse leven gaat hier aan je voorbij terwijl je over de dorpse straten en verborgen binnenplaatsen slentert, ideaal voor een najaarse trip naar la ville lumière.

Door & door Parijs

De laatste mode zie je op straat, verse ingrediënten vind je op de markten, de mooiste taartjes overal. Er is kunst te kijk en kunst te koop. Je stuit er op sporen van de Romeinen, de glorieuze wereldtentoonstellingen en zelfs op een ouderwetse dierentuin aan de Seine. Ontdek de luxe supermarkt van de welgestelde Parijzenaren, de dorpse pleinen in het drukke centrum, de authentieke poppentheaters in het park. Langs het mooiste uitzicht, de typische appartementengebouwen, de pharmacies en de leukste ritjes met de stadsbus.

Dorpse charme in Montmartre

Een doordeweekse winterse dag is het perfecte moment om de heuvel van Montmartre te beklimmen. Op feest- en zonnige dagen verdwijnt de charme van deze wijk al snel achter de hordes toeristen die over het Place du Tertre kruipen en de Sacré Coeur van dichtbij willen bekijken. Maar als de winterse toeristen binnen de warmte opzoeken bij een vin chaud, is op de heuvel weer de echte dorpse sfeer te voelen. Het is er dan zo mooi, met die kronkelende, stijgende straatjes, authentieke huizen, vergeten pleinen en zelfs een wijngaard, verborgen achter die grote witte kerk.

Veborgen wijngaard

De tweeduizend wijnstokken van de wijngaard werden in 1934 geplant, op dezelfde grond waar in de zestiende en zeventiende eeuw al druiven werden verbouwd. Er groeit een bonte verzameling van druivensoorten: pinot noir naast gamay beaujolais, riesling en nog vele andere. Gezamenlijk zijn deze druiven jaarlijks goed voor zo’n vijfhonderd liter wijn, gebotteld onder de naam Le Clos Montmartre. De oogst wordt ieder jaar begin oktober in de straatjes rondom de wijngaard groots gevierd met La Fête des Vendanges de Montmartre.

Dalida

Verderop staat op een verlaten plein het borstbeeld van Dalida, verloren in een hoek. Het is een eenzame herinnering aan de door de Fransen en de rest van de wereld zo geliefde discodiva uit de jaren zeventig. Op menig Parijs’ huiskamerfeestje wordt op zaterdagavond nog steeds fanatiek op haar muziek gedanst. Hier in de stilte van het plein lijkt haar glamour enigszins te zijn vervaagd. Maar wie haar graf bezoekt op het Cimetière Montmartre vindt een levensgroot standbeeld, geplaatst voor marmer met goud ingelegde zonnestralen. Omringd door keurig gekapte struikjes en dagelijks verse bloemen schittert ze hier nog steeds.

Wegwijs door Parijs

Om wegwijs te worden en te blijven is het goed om bij de eerste de beste kiosk een Paris Pratique aan te schaffen, het perfecte stratenboekje (inclusief metro en busoverzicht) dat iedere Parijzenaar ook in de tas heeft zitten. Om in te lezen op het terras, en bij diezelfde kiosk kan je meteen een aantal tijdschriften met het laatste nieuws over Parijs inslaan, zoals Côte Paris, Vivre Paris en Where Paris (Engelstalig). Hierin vind je de nieuwste restaurants en hipste clubs, actuele tentoonstellingen, reportages over bijzondere plekken of mensen in de stad en suggesties voor dingen-om-te-doen. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het comfortabele New Hotel Roblin is centraal gelegen vlakbij Madeleine en op wandelafstand van de Grands Boulevards, metro Madeleine én fietsenstallingen van Vélib'. Uitgebreid ontbijtbuffet met bediening, restaurant in het hotel.

..."
"

We overnachten in hotel Les Jardins du Marais in een rustige straat in de buurt van de Place de la République. De ontbijtzaal en het restaurant bevinden zich rond een groene en rustige patio. Het Amerikaanse ontbijtbuffet is uitgebreid. Vlakbij metro Saint-Sébastien-Froissart.

..."
"

Logeren in Parijs, het is een echte emberras du choix. Want al te snel moet je kiezen tussen peperdure luxe of verfomfaaide budgettoestanden. Dit juweeltje van een viersterrenhotel zal je echter op alle vlakken kunnen bekoren.

..."
"

Dit viersterrenhotel is een voormalige Franse residentie in de wijk Marais, waar gasten nog het authentieke Parijs kunnen ontdekken. Met hun opvallende gordijnmotieven en trendy behang dragen de kamers duidelijk de stempel van decorateur en modeontwerper Christian Lacroix.

..."
"

Houd je het graag romantisch, dan is het Pavillon des Lettres echt iets voor jou. Dit kleinschalige hotel (26 kamers) verleidt je met een klassevolle inrichting en met veel oog voor detail.

..."
"

Hotel 7 is een luxueus boetiekhotel met een weergaloos avant-gardedesign en, natuurlijk, een hip publiek.

..."