Ten zuiden van Villamagna kiezen we voor Il Castagno. Dan noordelijk naar Gambassi Terme. Net voor Certaldo draaien we zuidelijk richting San Gimignano. Eindpunt. Onze beloning van de eerste dag: Gelateria di Piazza op de Piazza della Cisterna, waar Sergio Dondoli zichzelf etaleert als ‘s werelds beste ijsroomdraaier, zijn kunsten bewezen door talrijke diploma’s en souvenirfoto’s van bekende klanten. We wachten geduldig in de rij en bestellen dan tiramisu, coco en notenijs. ‘s Werelds beste is overdreven, maar de beste van het dorp: dat zéker!
Castellina in Chianti
Vroeg vertrekken is de boodschap! Onze eerste stop is de bovenstad van Colle di Val d’Elsa. Tijd voor de tweede koffie van de dag. Dan gaat het tot Monteriggioni, de prachtig bewaarde vestingstad uit 1203, waar we de Enoteca Regionale bezoeken. Maar we moeten het zeer beperkt en vooral rustig houden: het programma belooft vele kleine kronkelwegen via Lornano.
Het aperitief hebben we genoten in een van de talrijke wijnbars in Castellina in Chianti. De lunchstop is net voorbij Radda in Chianti, hartje wijnregio. Hier, onder de bogen van een kasteel uit de elfde eeuw, zinken we weg in de luwte van de bomen. Wat een menukaart: hier wordt nog gekookt zoals het hoort! Het aparte aan dit restaurant is waarschijnlijk dat er eigenlijk niets speciaals is. Alles wordt doodgewoon authentiek bereid naar aloude familierecepten. Cucina Contadina. Niets bijzonders op zich dus, maar bijna uniek in een culinair klimaat waar meer en meer chefs alles kapotkoken om een geforceerd, sterrengericht imago te bemachtigen. Bij de tiramisu ledigen we de in eigen dorp vervaardigde Chianti Classico, een kersenrode jongen met dikke tranenrand, die afrekent met het negatieve imago van deze wijn.
De schaduwen zijn al wat langer wanneer we vanuit Panzano in Chianti de heuvel naar San Gimignano opzoeken. Dit parcours loopt via La Piazza, San Donato, Barberino Val d’Elsa en Ulignano. Een dieporanje avondzon begeleidt ons tot San Gimignano.
Siena
Vandaag trekken we naar de landschapsschilderijen in en rond Siena. Easy going. Het overvalt ons weer als we de heuvels richting Siena naderen, langs Casole d’Elsa, Pievescola en Sovicille. Moeten we Siena nog lauweren? Deze mystieke en lieflijke, hartstochtelijke, maar ook gulle kunststad verwelkomt de bezoeker onder het motto ‘Siena stelt zijn hart voor je open’. Zo staat het ook op een van de toegangspoorten geschreven.