Zeil mee met de krachtige zomerwind Meltemi naar de Griekse Dodekanesos eilanden

19 jachthavens, 500 havens en 6 661 ligplaatsen: indrukwekkende cijfers die Griekenland op de lijst van de meest aantrekkelijke zeilgebieden plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos: ga je voor een luxe-ervaring met schipper en bemanningsleden of sta je liever zelf aan het roer, genietend van de zonsondergang? De krachtige zomerwind Meltemi staat je in ieder geval op te wachten om je naar de Dodekanesos eilanden te leiden. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux

De Griekse Dodekanesos eilandengroep ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee. Ze bestaat uit grotere eilanden als Rhodos, Kos, Kalymnos, Patmos, Leros, Astypalea, Kasos, Karpathos, Nisyros, Symi, Tilos en Kastelorizo. Maar ook kleinere eilanden als Lipsi, Rho, Arki en Plati horen hierbij. Door hun ligging belichamen ze al het goeds wat Griekenland te bieden heeft: een heerlijk klimaat, prachtige stranden, natuurlijke bezienswaardigheden en historische monumenten met interessante verhalen. Stap aan boord van een zeilboot en laat je verwonderen! 

Zeilroute in de Dodekanesos

Onze reis begint in de jachthaven van Rhodos. Het helder azuurblauwe water en het prachtige landschap staren je uitnodigend aan. Leer de vallei van de vlinders, hibiscusbloesems of het St-Jansfort in Monolithos kennen door eropuit te trekken. 

Hierna heisen we onze zeilen richting Symi. Dat unieke juweel in de Middellandse Zee knipoogt naar je met de vele dennen en eikenbomen. Ook de neoklassieke architectuur, duiksport en ambachtelijk gemaakte sponzen lachen je toe. Vind je weg al struinend in de kronkelige steegjes naar knusse taverna's. Daar kan je jouw indrukken verwerken met een glas wijn en appetijtelijke Griekse tapas van garnalen of octopus bijvoorbeeld.

Op het eiland Kos aangekomen, word je verwelkomd met drie prachtige oude windmolens en een blik op de actieve vulkaan van Nisyros op de achtergrond. Dat laatste zorgt voor een betoverend vulkanisch gesteente, wat een enorm contrast is met de kleine witte huizen. Aan de kraterrand ligt Emborio. Dit dorpje geeft je een onvergetelijk uitzicht op de zee, het eiland en de vulkaan. Dat laatste ontstond volgens de legende door een steen gegooid door Poseidon, de Griekse god van de zee.

Zeil met ons mee naar de Dodekanesos met onderstaande video: 

De zomerwind Meltemi brengt ons vervolgens naar Nisyros, de op een na beste Europese haven. Met zijn 250 ligplaatsen, watervoorziening, elektriciteit, benzinestation en bewaking pakt het enorm uit om bezoekers de ultieme zeilervaring te bezorgen. Voeg hierbij nog een receptie, geldautomaat en internet bij voor een exclusieve beleving. Maar het eiland haalt vooral zijn charme van de 2400 jaar oude plataan Hippocrates en de onbeschrijfelijke zonsondergang vanuit het dorpje Zia. Ook de krater van de slapende vulkaan Nisyros is te bezichtigen. Regelmatig ontsnapt er zwavelachtige rook uit kleine gaten van enkele centimeters.  

Tenslotte eindigen we onze reis bij Tilos en Chalki. Met ongeveer 500 inwoners, is het een rustige bestemming. Laat je hierdoor niet misleiden. Je vindt er 19 stranden, 12 bergen met natuurlijke bronnen, 7 middeleeuwse kastelen, een Byzantijns klooster en 200 kerken. Het leukste moment om er te zijn deze zomer is tijdens het feest van St. Panteleimon op 27 juli. Feest en eet mee met de plaatselijke bevolking die je met open armen verwelkomt en je met plezier laat aanschuiven aan hun tafel. Ook kan je genieten van de rust, van verse zeevruchten of een ontspannende wandeling op de stranden. 

Meer informatie vind je via de volgende links:

Griekenland

aantrekkelijke zeilgebieden

luxe-ervaring

Dodekanesos

Rhodos.

Symi

Kos

Nisyros

Tilos

Chalki

Copyright foto's en video: © visit Greece Benelux
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek