Zeil mee met de krachtige zomerwind Meltemi naar de Griekse Dodekanesos eilanden

19 jachthavens, 500 havens en 6 661 ligplaatsen: indrukwekkende cijfers die Griekenland op de lijst van de meest aantrekkelijke zeilgebieden plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos: ga je voor een luxe-ervaring met schipper en bemanningsleden of sta je liever zelf aan het roer, genietend van de zonsondergang? De krachtige zomerwind Meltemi staat je in ieder geval op te wachten om je naar de Dodekanesos eilanden te leiden. 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux

De Griekse Dodekanesos eilandengroep ligt in het zuidoosten van de Ege├»sche Zee. Ze bestaat uit grotere eilanden als Rhodos, Kos, Kalymnos, Patmos, Leros, Astypalea, Kasos, Karpathos, Nisyros, Symi, Tilos en Kastelorizo. Maar ook kleinere eilanden als Lipsi, Rho, Arki en Plati horen hierbij. Door hun ligging belichamen ze al het goeds wat Griekenland te bieden heeft: een heerlijk klimaat, prachtige stranden, natuurlijke bezienswaardigheden en historische monumenten met interessante verhalen. Stap aan boord van een zeilboot en laat je verwonderen! 

Zeilroute in de Dodekanesos

Onze reis begint in de jachthaven van Rhodos. Het helder azuurblauwe water en het prachtige landschap staren je uitnodigend aan. Leer de vallei van de vlinders, hibiscusbloesems of het St-Jansfort in Monolithos kennen door eropuit te trekken. 

Hierna heisen we onze zeilen richting Symi. Dat unieke juweel in de Middellandse Zee knipoogt naar je met de vele dennen en eikenbomen. Ook de neoklassieke architectuur, duiksport en ambachtelijk gemaakte sponzen lachen je toe. Vind je weg al struinend in de kronkelige steegjes naar knusse taverna's. Daar kan je jouw indrukken verwerken met een glas wijn en appetijtelijke Griekse tapas van garnalen of octopus bijvoorbeeld.

Op het eiland Kos aangekomen, word je verwelkomd met drie prachtige oude windmolens en een blik op de actieve vulkaan van Nisyros op de achtergrond. Dat laatste zorgt voor een betoverend vulkanisch gesteente, wat een enorm contrast is met de kleine witte huizen. Aan de kraterrand ligt Emborio. Dit dorpje geeft je een onvergetelijk uitzicht op de zee, het eiland en de vulkaan. Dat laatste ontstond volgens de legende door een steen gegooid door Poseidon, de Griekse god van de zee.

Zeil met ons mee naar de Dodekanesos met onderstaande video: