Weekend in Aken: de favoriete stad van keizer Karel

In Aken hoor je veel… Nederlands. En Vlaams. Het is duidelijk een populaire bestemming voor een weekendje weg. Geen wonder: de stad ligt op slechts enkele kilometers van het drielandenpunt bij Vaals én bevat alle elementen voor een geweldige uitstap. Ook keizer Karel de Grote was fan.

Aken ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, dicht bij de grens met België en Nederland. Je komt er makkelijk met de wagen of trein.  Dankzij de warmwaterbronnen trekt de stad al honderden jaren lang bezoekers aan. Tegenwoordig maken ook de historische gebouwen, musea, zoete specialiteiten en leuke winkels van Aken een geliefde vakantieplek.

Aken, de favoriete stad van de keizer

Je kan Aken op verschillende manieren beleven: als dagjestoerist, als kunstliefhebber, … Maar ook als Karel de Grote, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Vanaf 794 verbleef de heerser het liefst in de Duitse stad, die hij uitkoos als permanente zetel van het Frankische hof. Volgens zijn biografie hechtte hij ook al veel belang aan het thermale water.

Via de Karel de Grote-route (Route Charlemagne) kan je in de voetsporen treden van de keizer en historisch Aken op een interactieve manier ontdekken. Het traject verbindt de belangrijkste geschiedkundige plekken zoals de Dom van Aken, het stadshuis en de bronnen. Het is een reis dwars door het unieke en culturele erfgoed van de stad.

Het centrale trefpunt van de route is het Centre Charlemagne, een stadsmuseum dat de geschiedenis tot leven brengt. Goed om te weten: jongeren onder de 21 jaar kunnen alle zes stedelijke musea gratis bezoeken. Wie ouder is dan 21, kan ze voor slechts 14 euro bezoeken met de Six for Six museumkaart.

De populairste bezienswaardigheid: de Dom van Aken

Midden in het oude stadscentrum ligt de Dom van Aken, de populairste bezienswaardigheid van de stad. De bouw van de Pfalzkapel met zijn achthoekige basiliek en koepel begon onder leiding van Karel de Grote rond 800 na Christus. Meer dan duizend jaar later, in 1978, was de Dom het allereerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Het gebouw symboliseerde de vereniging van het westen en de geestelijke en politieke opleving onder bescherming van de keizer. Zijn vermeende resten worden er bewaard in de gouden Karlsschrein.

We bezoeken het impressionante gebouw samen met gids Stefan. De koepel van de octogoon is versierd met prachtige mozaïeken. Centraal hangt een gigantische gouden kroonluchter met brandende kaarsen. “De kroonluchter was een geschenk van Frederik Barbarossa in 1165”, legt Stefan uit. “Jullie hebben geluk: de kaarsen branden haast nooit”.

Achterin de Dom vind je het gotische koor dat gebouwd werd ter gelegenheid van de zeshonderdste sterfdag van Karel de Grote. Het bevat maar liefst duizend vierkante meter glas-in-lood en wordt daarom ook wel het ‘Glashuis van Aken’ genoemd.  Een verdieping hoger staat de marmeren troon van de keizer. “De troon is vaak een teleurstelling voor toeristen”, lacht Stefan. “Na al het mozaïek, na al het goud en de schitterende glasramen verwachten ze iets helemaal anders dan deze simpele, niet-versierde troon. Maar eigenlijk is de troon wél indrukwekkend: 32 Duitse keizers en koningen hebben hier gezeten”.

De rijke geschiedenis van het Stadhuis

Ook het historische Stadhuis van de Duitse stad trekt heel wat bezoekers aan. Het is, naast de Dom, het meest prominente gebouw in het centrum van Aken. Eén van de torens dateert nog uit de tijd van Karel de Grote. We wandelen door prachtig gerestaureerde kamers, waaronder de kroningszaal met zijn indrukwekkende fresco’s. Hier konden heersers na hun kroning genieten van een heerlijke maaltijd.

We verlaten het Stadshuis en komen uit op de charmante, levendige markt met karakteristieken kasseien. Elke dinsdag kan je hier verse producten kopen op de weekmarkt.

Drie musea in Aken

Met onze Six for Six museumpas bezoeken we drie musea in Aken: het Suermondt-Ludwig-Museum, het Couven Museum en Internationale Krantenmuseum. De compacte stad is perfect te voet te doen: alles ligt op loopafstand van elkaar.

Wie geen genoeg kan krijgen van de prachtige glas-in-loodramen van de Dom, moet zeker een bezoekje brengen aan het Suermondt-Ludwig-Museum. Naast schilder- en beeldhouwkunst van de twaalfde tot de twintigste eeuw, bevat de collectie ook een omvangrijke verzameling glasschilderkunst.

Na het kunstmuseum lopen we verder naar het Internationale Krantenmuseum. Als (reis)journalisten zijn we hier natuurlijk bijzonder nieuwsgierig naar! Het interactieve museum bevindt zich in een indrukwekkend woonhuis uit de 15de eeuw en leert je meer over de internationale media van vroeger tot nu. Thema’s als fake news en censuur komen uitvoerig aan bod. De unieke collectie is gebaseerd op een voorraad van 300.000 internationale kranten.

We sluiten de dag af met een bezoekje aan het Couven Museum: een typisch Akense stadswoning in rococostijl gecreëerd door de zoon van de beroemde architect Johann Joseph Couven. Het museum stelt de bourgeoisie-wooncultuur en leefwijze uit de periode van de late barok tentoon.

Winkelen en snoepen

Een dagje winkelen kan zeker ook perfect in Aken. In de Adalbertstraße heb je alle bekende winkels die je ook op de Meir van Antwerpen vindt. Maar als je op zoek bent naar de originelere, kleinere winkeltjes, zijn de gezellige Annastraße en Jakobstraße the place to be. We lopen al kuierend langs de gezellige shops en genieten tegelijkertijd van de mooie architectuur. Boetieks, kunststudio’s en galerijen wisselen elkaar af.

We schaffen onszelf ook nog wat zoete lekkernijen aan. Tijdens het winkelen komen we een Nobis tegen: een traditionele bakkerij dat al bestaat sinds 1858. Hier kan je de heerlijke Printen uit Aken kopen, een koekje dat van buitenaf lijkt op een normale peperkoek, maar dat zeker niet is. Oorspronkelijk leken ze sterk op speculaas, maar toen Napoleon op het toneel verscheen was het voor de bakkers niet mogelijk om aan de nodige ingrediënten te komen. De printenbakkers improviseerden daarom met een grover en taaier deeg: het nieuwe koekje was geboren. Intussen bestaan ze ook met chocolade, amandel of glazuur. Lekker voor tijdens de terugweg!

Copyright foto's: Nora Pauwels
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

In oktober 2016 opende de hotelgroep Gekko in Baden-Baden het Roomers hotel ‘Flamingo im Schwarzwald’. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit in het hartje van het levendige stadje Baden-Baden.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
"

Wij logeerden in Hotel Birkenhof, een hotel dat al generaties wordt uitgebaat door de familie Dietrich en zich onderscheidt door zijn gastronomische streekkeuken. Bij het ontbijt wordt huisgemaakte charcuterie geserveerd. De kamers zijn ruim, maar klassiek van snit.

..."
"

Kasteelhotel Friedrichsrughe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik.

..."
"

Dit kleine idyllische hotel ligt net over de grens met Luxemburg en wil per se klein en fijn blijven. Ondanks een Michelinster slaagt kok Harald Rüssel daar wonderwel in. Naast een toprestaurant kan je op het grote landgoed ook vijvers en een bloementuin vinden.

..."
"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."
"

Dit voormalige kasteel is eigendom van de Academie voor Klassieke Muziek. Het hele jaar door zijn er oefensessies voor concerten. In het andere deel van het kasteel werd een hotel met zo'n veertig kamers opgetrokken.

..."

Pagina's