Vroeger & vandaag: Op een olifant door Thailand

"'Ho' klinkt het diep in de jungle. In het grensgebied tussen Thailand, Myanmar en Laos blijkt reizen op de kolossale viervoeters een fantastische ervaring."

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van juli-augustus 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in het bij toeristen populaire Zuidoost-Aziatische land.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2002

De reporter reist per olifant door het noordelijke gedeelte van Thailand, richting Chang Mai: "Mijn nieuwe olifant Boon Mah, een dertigjarige viertonner, heeft een piepjonge begeleider; blootsvoets, in short en onderhemdje. Met alleen een bamboestokje en zijn tong stuurt hij mijn mega-monovolumer aan een rotsnelheid van 2 kilometer per uur door het dichte woud. Dat deze Aziatische olifanten, kleiner dan hun Afrikaanse broers en zussen, door de kolonialen als transportvoertuig werden, is overduidelijk. Hij gaat werkelijk overal doorheen. De steilste afdaling, de modderigste beek, de lastigste klim: het maakt hem allemaal niet meer uit. Met zeer doordachte stappen, letterlijk een voor een, zet hij – als een gepensioneerde op weg naar een kaartavond – relaxed de rit voort."

Vandaag in 2022

Vandaag de dag lees je toch steeds vaker dat wanneer je naar Thailand gaat, je het rijden op een olifant beter over kunt slaan. Wie een reisgids openslaat of een reiswebsite bezoekt over Thailand, zal vaak de tip krijgen om juist niet op een olifant te klimmen. De laatste jaren zijn hier flinke bezwaren tegen gemaakt door organisaties die het beste voor hebben met de dieren. De leefomstandigheden van de dieren in de meeste parken zijn verre van optimaal. In 2015 is er al een wet aangenomen die het mishandelen en uitbuiten van olifanten strafbaar stelt, maar deze wordt nauwelijks nageleefd. Dit betekent niet dat je ook geen olifanten meer mag gaan bekijken in Thailand. Het Elephant Nature Park, opgezet in Chang Mai, is een opvangplek voor gewonde, getraumatiseerde olifanten die hun hele leven in de toeristensector hebben gewerkt.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels