Vroeger & vandaag: De achtdaagse van Alaska: met de jeep langs gletsjers en meren

‘Ze zeggen dat wie Alaska bezoekt, er nooit helemaal van terugkeert. GRANDE nam de proef op de som met een rondreis van acht dagen – een grote lus van en naar Anchorage. Op de teller stond na onze tocht exact 2.437 kilometer, we sliepen in zeven verschillende hotels en reden één voorruit aan diggelen.'

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van mei 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in de grootste staat van Amerika.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2002

De reporter geniet van al het moois dat de natuur in Alaska te bieden heeft: "Eindpunt en het dorp waar uw bed staat, is het Denali National Park. … De  hele dag is voorbehouden voor een bezoek aan het nationale park, dat u spijtig genoeg niet met de eigen wagen mag inrijden. U moet een ticket kopen voor georganiseerde bustochten. De reden voor ons bezoek aan dit park: 99 procent garantie om bruine beren in het wild te observeren. De moeite toch?"

Vandaag in 2021

De overweldigende natuur in Alaska en het Denali National Park zijn vandaag de dag nog steeds een troef: Alaska verkoopt zichzelf graag als de staat waar mensen naartoe kunnen om de rust op te zoeken. Het Denali National Park geldt tegenwoordig nog altijd als een van de toeristische trekpleisters bij uitstek. Net als twintig jaar geleden is het niet mogelijk om het gehele park met de eigen auto te doorkruisen. Wel is het nu toegestaan om de eerste 15 mijl af te leggen met je eigen voertuig.

Zoals de reporter al vernoemt, loopt er dwars door Alaska een omstreden olienetwerk, de Trans-Alaska-Pipeline. Tegenwoordig proberen milieuorganisaties en inheemse groeperingen er alles aan te doen om olieboringen in natuurgebieden in Alaska te voorkomen. Onder het regeringsbeleid van Trump heeft men geprobeerd de plannen erdoor te krijgen. Nu Joe Biden president is, staan ze inmiddels weer in de ijskast. Zo lopen de lokale natuur en het dierenleven voorlopig geen gevaar op dit gebied.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels