Voorjaarsvakantie op Malta: de verbazende highlights van de Maltese Archipel

In het hart van de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië en op zo’n 300 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust, ligt de Maltese Archipel. Deze zonzekere vakantiebestemming waar tal van culturen, natuurpracht, culinair genot en geschiedenis samenkomen is dé geschikte locatie voor jouw voorjaarsvakantie! Met ruim 3.000 uren zon per jaar en een eindeloos aanbod aan onvergetelijke ervaringen stelt Malta nooit teleur. Laat je alvast inspireren door onze verrassende tips voor een geslaagd verblijf in Malta

Drie eilanden, drie verschillende werelden

De Maltese Archipel bestaat uit drie bijzondere eilanden met elk een eigen identiteit: hoofdeiland Malta en zustereilanden Gozo en Comino. 

De Maltese steden herbergen een mengelmoes aan culturen en fascinerende historische bouwwerken. De gastvrije bevolking verwent er graag je smaakpapillen met streekgebonden gerechten zoals de pastizzi, een hartig gebakje gevuld met erwtenpuree of ricotta, of heerlijke versbereide vis in de kleurrijke haven van Marsaxlokk. 

Het groene buureiland Gozo trekt met zijn kronkelende straatjes en ongerepte natuur reizigers aan die houden van ontdekken. Op Gozo lijkt de tijd net iets trager te gaan. Het eiland is tal van schilderachtige uitzichtpunten rijk en biedt een verrassende aanvulling op het bruisende Malta. Met de nieuwe Fast Ferry, vertrekkend vanuit de haven van de Maltese hoofdstad Valletta, zet je na amper drie kwartier varen voet aan wal op Gozo. Eilandhoppen was nog nooit zo eenvoudig! 

Het kleinste eiland, Comino, is met zijn kristalheldere water en witte zandstranden een waar paradijs voor snorkel- en duikliefhebbers. Op het amper 3,5 vierkante meter grote Comino, kan je een zorgeloze autovrije dag doorbrengen. Breng er zeker een bezoek aan de Blue Lagoon, het grootste natuurlijke zwembad van het eiland is met zijn turkoois gekleurde lagune een must-see! 

Natuurpracht op z'n best: drie verborgen natuurfenomenen in de Maltese Archipel 

Hoewel Malta bekend staat om zijn bruisende uitgaansleven, talloze kerken en parelwitte stranden, heeft de eilandgroep nog veel meer te bieden. Trek eropuit en verwonder je aan de talloze natuurfenomenen die hier terug te vinden zijn. 

In de Maltese stad Qrendi stuit je op het indrukwekkende zinkgat, Il-Maqluba, zo groot als een voetbalveld. Dit mysterieuze zinkgat, bestaande uit blauwe klei en kalksteen, ontstond nadat verschillende plafonds van ondergrondse grotten instortten. Aan de rand van dit fascinerende natuurwonder, vind je een 14de eeuws kapelletje opgedragen aan St. Matthew. 

Op het groene Gozo, verscholen in een weergaloos landschap, vind je de mysterieuze Tal-Mixta grot. In de grot ontdek je authentieke elementen die aantonen dat deze ooit bewoond werd. Trek alvast je beste wandelschoenen aan, want deze verborgen parel kan enkel ontdekt worden via een steile beklimming die start op het strand. Eens boven word je beloond met het allermooiste uitzicht op het gouden strand van de Ramlay Bay. 

Tot slot vind je langs de zuidkust van Malta, recht tegenover het kleine eilandje Filfla, de Blue Grotto, een complex met één indrukwekkende hoofdboog van maar liefst 30 meter hoog en een systeem van zes grotten, die zijn naam te danken heeft aan zijn gelijkenissen met de Grotta Azzura op het Italiaanse eiland Capri. Op heldere, zonnige dagen komt de schoonheid van de Blue Grotto helemaal tot zijn recht, wanneer het felle zonlicht op de witte zandbodem weerkaatst wat resulteert in levendige azuurblauwe en kobaltkleurige wateren. Stap aan boord bij een lokale visser die je de mooiste plekjes van dit grottencomplex laat zien en geniet van dit adembenemend natuurspektakel. 

In de voetsporen van grootse filmsterren: Malta als filmdecor 

De talloze historische gebouwen en ongerepte zandstranden langs de Maltese kust zijn niet alleen geliefd bij reizigers, maar zijn ook het opmerkzame oog van menig filmproducer niet ontgaan. De Maltese Archipel heeft voor verschillende internationale films en series als decor gediend. 

De populaire HBO-serie, Game of Thrones, werd deels opgenomen op verschillende locaties in Malta. Het St. Dominic klooster in Rabat, de kliffen van M’htaleb en Fort Manoel dienden als achtergrond voor verschillende belangrijke scènes in de serie. Game of Thrones fans kunnen zich aan een ontspannende sessie yoga wagen op Manoel eiland, dé plek waar het beruchte personage Joffrey Lannister afrekende met Ned Stark, of deelnemen aan een Game of Thrones wandeling, die je naar verschillende filmlocaties op het eiland leidt. 

In het charmante Anchor Bay, één van Malta's mooiste rotsstranden, werd in de jaren '80 de populaire Hollywoodfilm Popeye, met Robin Williams in de hoofdrol, opgenomen. De kleurrijke houten huisjes vormden samen het dorp Popeye Village en deden dienst als filmset. Na afloop van de opnames werd Popeye Village geopend voor publiek. Je kan er een gratis boottochtje maken om de bontgekleurde huisjes vanaf het water te bewonderen, over de set wandelen en zelfs de volledige film herbekijken. 

Daarnaast werden scènes uit verschillende kaskrakers opgenomen in de Maltese Archipel: films als Troy, de Da Vinci Code, Gladiator en Assassin’s Creed werden hier ingeblikt. Echte filmliefhebbers kunnen op het eiland een ‘Malta Film Tour’ volgen. Tijdens deze inspirerende daguitstap word je meegenomen naar tal van fascinerende filmlocaties. Een aanrader voor het hele gezin! 

Meer info vind je via deze links:

Malta 

Boek je droomreis naar Malta met Travel Experts

Copyright foto's: Visit Malta

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek