Actueel: Het Eerste Dark Sky Park in de Waddenzee

Het Deense getijdeneiland Mandø markeert een belangrijke mijlpaal als het eerste deel van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee dat officieel is aangewezen als Dark Sky Park. Met deze erkenning voegt Denemarken een derde Dark Sky Park toe aan zijn lijst van natuurlijke juweeltjes.

Een oase van duisternis

In een Dark Sky Park kunnen bezoekers 's nachts nog echt de duisternis ervaren, zonder enige vorm van lichtvervuiling. Hierdoor komt de sterrenhemel in volle glorie tevoorschijn, waardoor je op heldere nachten veel meer sterren kunt zien dan normaal. Deze ongerepte omgeving biedt niet alleen een betoverende ervaring voor bezoekers, maar dient ook als een fijne leefomgeving voor dieren, dankzij de schone lucht, stilte en duisternis.

Duurzame sterrenkijkactiviteiten

Als onderdeel van de onderscheiding richt het eiland Mandø zich nu meer op duurzame sterrenkijkactiviteiten, met name in het laagseizoen wanneer de Melkweg en de sterren het helderst schijnen. De opening van een welkomstcentrum met telescopen staat gepland voor de herfst, waardoor bezoekers een diepgaande ervaring kunnen beleven met de betoverende sterrenhemel boven Mandø.

Over Mandø

Mandø is het enige bewoonde eiland van Denemarken dat alleen bij eb bereikbaar is. Met een oppervlakte van slechts 8 km2 en een bevolking van 26 mensen, bevindt het zich midden in het Nationaal Park Waddenzee en heeft het de status van wild- en natuurreservaat. Als onderdeel van de Deense Waddenzee staat Mandø ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor het des te belangrijker is om de unieke fauna van het eiland te beschermen tegen lichtvervuiling.

Internationale Erkenning

Met de toekenning van de Dark Sky Park-status aan Mandø viert Denemarken niet alleen een lokale prestatie, maar draagt het ook bij aan een wereldwijd bewustzijn van het belang van het behoud van donkere nachtelijke hemels. 

Mandø's nieuwe status als Dark Sky Park versterkt niet alleen zijn reputatie als een unieke bestemming voor natuurliefhebbers, maar benadrukt ook het belang van het behoud van ongerepte nachthemels voor huidige en toekomstige generaties.

 

 GRANDE.be reporter Jordi De Smedt volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels