Volg de zomerwind Meltemi naar de Griekse Sporaden eilanden

Wanneer de Sporaden worden genoemd, denken we meteen aan de filmlocatie van de film Mamma Mia. Deze 24 eilanden liggen in het noordwesten van de Egeïsche zee. Slechts 4 hiervan zijn bewoond: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Laat je door de Meltemi meenemen naar de Sporaden eilanden.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Greece Benelux

Door de korte afstanden tussen de Sporaden eilanden, bezoek je ze makkelijker aan boord of achter het roer van een zeilboot. Ontdek tijdens je vaartocht het Nationale Marine Park van Alonissos en de bedreigde mediterrane monniksrob.

Zeilroute in de Sporaden

We beginnen onze reis bij het kosmopolitische Skiathos. Menig bezoekers ontdekten er het paradijs: 60 goudgele zandstranden, bijvoorbeeld Koukounaries en Agia Paraskevi. Je vindt er ook talloze geheime baaien. Het bruisend nachtleven laat een smaak achter die veel jonge feestvierders naar meer doet hunkeren. 

Na een korte overtocht vanaf Skiathos, kom je aan in Skopelos. Een wandelparadijs met dennenbossen tot aan de zee, waar elke stap dat je zet iets leuks onthult. Dit is een traditioneel dorp met vriendelijke bewoners. Het prachtige strand is alleen te voet bereikbaar en beloont je met een uitkijkpost over weids uitzicht. Verlaat het eiland niet zonder Aϊ Giannis bezocht te hebben. Dat is de beroemde kapel uit de Mamma Mia-film waar Meryl Streep Abba's lied zingt voor Pierce Brosnan "The Winner takes it all". Verken ook Glossa, het kleine stadje boven Loutraki, dat op een heuvel ligt. Geniet daar van een spectaculair uitzicht op het eiland bij zonsondergang.

Zeil met ons mee naar de Sporaden met onderstaande video: 

Zet daarna koers naar Alonissos, een verborgen parel met ruige landschap. Dit is het begin van het Marien Natuurpark dat de thuisbasis is van de mediterrane monniksrob en exotische vogels. Ook dolfijnen houden iedereen in de gaten vanuit het water. In het noorden ligt het prachtige en grotendeels onbewoonde eiland Kyra Panayia, dat vroeger de plaats was van het oude Alonnisos. Verder vind je er ook een klooster uit de 12de eeuw of de Planitis-baai, een van de grootste natuurlijke havens van de Middellandse Zee. Wijk weg van de bekende paden en vind je weg naar goed bewaarde verborgen parels als een authentieke korenmolen of gerestaureerde olijf- en wijnpers. 

Het grootste eiland in de Sporaden, Skyros, is de laatste halte van deze reis. De schilderachtige haven van Linaria brandt zich op jouw netvlies als een geheime liefde in de diepste van je ziel. Op slechts tien kilometer afstand ligt het prachtige Chóra, een amfitheater gebouwd rond een Byzantijns kasteel dat de plaats inneemt van de oude citadel, ook wel akropolis genoemd. Al wandelend door de geplaveide steegjes, kun je Skyrische huizen bewonderen met hun unieke architectuur. De platte daken zijn een typisch voorbeeld van traditionele architectuur, gesierd met lokale elementen in het interieur. De charmes waarmee Skyros uitpakt zijn het kristalhelder water, gouden zandstranden en prachtige landschappen gedomineerd door dennenbomen tot aan de kust. Het is de ideale omgeving voor zalige momenten van ontspanning. Ontdek het best bewaarde "geheim" van het eiland: in de buurt van de haven is een overvloed aan zee grotten met stalactieten.

Meer informatie vind je via de volgende links:

Sporaden

Skiathos

Skopelos

Alonissos

Skyros

Copyright foto's en video: © visit Greece Benelux

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek