Twee nieuwe wandelroutes in het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant

In de Nederlandse provincie Noord-Brabant ontdek je de natuur zoals Van Gogh die beleefde met de twee nieuwe wandelroutes in het Van Gogh Nationaal Park. Je kan kiezen voor de 8 km lange route in Zundert die je meeneemt doorheen het landschap van Van Goghs jeugd of voor de 14 km aan onverharde paden die Vincent inspireerden in Etten-Leur.

8 km doorheen het landschap uit Van Goghs jeugd 

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert, net over de Belgische grens. Zo staat Zundert symbool voor de oorsprong van Van Goghs persoonlijkheid en kunstenaarschap. Je bindt er je wandelschoenen aan bij het huidige Vincent van GoghHuis waarna je wordt meegevoerd langs maar liefst zes Van Gogh monumenten en ander erfgoed. Je bewandelt paden waar Van Gogh als kind wandelde en ravotte. Ook de landschapszone ‘de Tuinderij’ ligt op de route. Daar verwijzen straatnamen als Boomgaard, Spitter en Zaaier naar Van Goghs werken. Samen met de natuurzone ‘de Kleine Beek’ en de ‘Assortimentstuin’ wordt er een gebied gevormd waar de natuur de nodige ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Verharde en onverharde paden wisselen elkaar af en kronkelen langs schilderachtige beken zoals de Aa of Weerijs.  

14 km aan onverharde paden die Van Gogh inspireerden 

Van Goghs artistieke carrière startte in 1881 in Etten-Leur, op vijftien minuten rijden van Breda. Natuur en kunst waren voor hem onafscheidelijk. Ze gingen hand in hand. Van Gogh kuierde urenlang doorheen het landschap van Etten-Leur en viel voor de charmes van het heidelandschap, het platteland en het boerenleven. Deze wandeling bestaat voor 98% uit onverharde paden. Je wandelt er letterlijk door het boerenland, door woeste akkers met kenmerkende knotwilgen en bossen. Die worden afgewisseld door poelen, beken en vennen. Als kers op de taart valt de wandeling goed te combineren met de vijf Van Gogh Monumenten die staan te pronken in Etten-Leur, zoals bijvoorbeeld de Van Gogh Kerk, de Kosterswoning en de Lambertuskerk.  

10 km genieten in het landschap van ‘De aardappeleters’

Eerder dit jaar zag de eerste Van Gogh wandeling in het Van Gogh Nationaal Park het licht: een 10 km lange wandeling die start aan museum Vincentre in Nuenen, vlakbij Eindhoven. Van Gogh woonde van 1883-1885 in Nuenen waar hij geïnspireerd raakte door de hardwerkende bevolking. Zo wandel je over het terrein waar Van Gogh zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ schilderde.   

Later dit jaar volgen er nog twee Van Gogh wandelingen in Helvoirt en Tilburg. Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om in het hele gebied meer dan 1.000 km onverharde wandelpaden te realiseren.   

Praktisch

De wandelroutes zijn uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Noord-Brabant en makkelijk te herkennen aan de schildjes op de knooppuntpaaltjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’. De routes kun je hier downloaden.  Fysieke wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. Van GoghHuis in Zundert (Markt 26), het Toeristisch Informatiepunt in Etten-Leur (Markt 4, Etten-Leur) of via de webshop van VisitBrabant.  

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."